Прочитај ми чланак

ПОГЛЕДАЈТЕ ПУТИНОВОГ ТЕЛОХРАНИТЕЉА: Председниче Николићу, где ти блене обезбеђење?!

0

tomislav-nikolic-vladimir-putin-obezbedenje-cuanje-gorile-vojna-parada-fot-1413757789-582870

Док је Путина његово обезбеђење нон-стоп држало на оку, Томини бодигардови зверали у небо и уживали у егзибицијама на паради.

Обезбеђење председника Србије Томислава Николића очигледно се лудо забавило на војној паради, пошто су време провели углавном зурећи у небо и пратећи програм манифестације.

Тиме су, према оцени безбедносних стручњака, ризиковали живот шефа државе. За разлику од Николићевих горила, како сведоче и фотографије које објављујемо, њихове колеге из Москве ни на секунду нису испуштале из вида председника Русије Владимира Путина.

– За непосредно обезбеђење, нарочито председника државе, не сме да постоји догађај, представа, спектакл. Морају искључиво да се концентришу на штићену личност. То што Николићеве гориле зевају у небо, говори да нису дорасли свом послу. Ризикују живот председника, који је тако незаштићен, као глинени голуб – каже за Курир Марко Ницовић, члан Светске асоцијације шефова полиције и бивши начелник београдске полиције.

Таквим непрофесионалним понашањем се, према његовој оцени, нарочито у близини Путиновог обезбеђења шаље лоша слика о безбедносној структури Србије.

– Путинови телохранитељи га не пуштају ни секунду из вида јер гледање у небо апсорбује пажњу, смањује се концентрација и доводи у ризик штићена личност. Нису они ту да уживају у представи, плаћени су да штите живот председника државе и с тим се не игра – додаје Ницовић.

Пракса је била да председника државе обезбеђују специјалне антитерористичке јединице „Кобре“ Војске Србије. Међутим, право је председника да одлучи хоће ли да га чува војска или полиција. Николић се определио за полицију.

Радио-веза

Професор Факултета безбедности Зоран Драгишић сматра да грађани не треба да брину јер је председник добро обезбеђен, упркос и ранијим гафовима пратње:

– Нема разлога да се сматрају нестручним. Можда се вама чини да кец – први пратилац – негде блене, а у ствари осматра неки рејон. Радио-везом су повезани с припадницима обезбеђења из другог и трећег прстена.

Ово је још један у низу гафова које је направило Николићево обезбеђење, иначе припадници Управе за обезбеђење личности и објеката МУП Србије.

Фото: Ненад Златановић

Фото: Ненад Златановић

ПРЕДСЕДНИК СЕ НЕ ЖАЛИ

У Председништву Србије јуче нису желели да коментаришу понашање појединаца из обезбеђења председника Николића на војној паради.

ХРОНОЛОГИЈА Како су се играли председниковом главом

4. 11. 2012 – Прво пресецање председничке колоне код Смедерева службеним полицијским возилом тадашњег начелника саобраћајне полиције генерала Драгише Симића којим је управљао његов возач Саша Пејовић.

20. 11. 2012 – „Шкода“ без регистарских таблица покушала чак три пута да пресече Николићеву колону, која се иначе састоји од три возила, у којој прво и последње служе управо за спречавање таквих покушаја.

19. 5. 2013 – Откривена експлозивна направа испод „голфа 5“, паркираног на око 300 метара од зграде у којој Николић има стан. Ауто-бомба није био „проваљен“, него је то пријавио власник кола.

10. 4. 2014 – Блиндирани џип „мерцедес 500 ГЛ“, који је користио председник Србије, потпуно слупан док га је возио радник „Мерцедесовог“ овлашћеног сервиса и налетео на аутобус. Обезбеђење није смело ни секунд да остави без надзора аутомобил у којем се вози председник.

(Курир)