Прочитај ми чланак

НЕВОЉЕ У ЗАПАДНОЈ УКРАЈИНИ: Хоће ли и Волин путем Донбаса?

0

rudari ukrajina e3f

Рудари у западној Украјини не примају плате последњих шест месеци и зато изазивају нереде. Око стотину рудара из Волина блокира путеве (19. октобра је то био мост преко „Западног Буга“ на путу „Лавов-Брест“ у селу Литовеж).

Према Јурију Калистратову, директору локалног огранка Синдиката радника индустрије угља, људима се дугује преко 23 милиона гривни (1,7 милиона долара).

„Ми ћемо блокирати путеве све док не добијемо своје плате“ – један од демонстраната по имену Михаил је запретио.

„Последњи пут кад смо добили некакву плату је било још пре председничких избора.“

У западној Украјини има доста рудника угља – у Волину и близу Сокал-Червонограда у Лавовској области, од којих многи пропадају, а пет рудника треба да буде затворено у наредне две године.

Шеф независног рударског синдиката Михаил Волинец се жали да држава не развија басен рудника угља Лавов-Волин. Како каже:

„Да се овде више рудари, не би било потребе за куповином толико скупог угља из иностранства и цене електричне енергије се не би повећавале.“

penzioneri staracke ruke c_b

Литванским пензионерима понудили да дају прилог за Украјину

Да ли су старци спремни да дају део пензије? У Литванији политички ангажовани Савез пензионера позвао је старе становнике републике да у добровољно-принудној форми жртвују од 3 до 6 евра у фонд помоћи украјинским пензионерима. Цифре се наводе конкретне, а тон изјаве активиста иницијатора акције је више него убедљив. Савез пензионера Украјине изјавио је да је спреман да прими помоћ.

Све је као у добра стара времена бољшевика, када је за државне облигације партија организовала претплату, а на страницама Правде рапортирала о патриотском пробоју маса. Актуалне патриоте Литваније на политичком нивоу главне су присталице Евромајдана и актуалне кијевске власти. Добротворне акције сакупљања средстава и хуманитарне помоћи они спроводе под девизом „Помозимо украјинској армији и становницима, пострадалим од сепаратиста!“.

На међународном нивоу позивају САД, ЕУ и НАТО да пруже Кијеву не само економску, већ и војну помоћ.

Очеви и дедови актуалних управитеља Литваније труде се да не заостају од синова и унука. Већина од 47 хиљада чланова Савеза пензионера Литваније – бивши су номенклатурни и партијски функционери којима је пензија изнад просека. А већина од скоро милионске армије литванских пензионера добија минималну пенизју – нешто више од 100 евра, а просечна је око 250 евра. Суме су мизерне, ако се узме у обзир да зими за грејање у старом двособном или трособном стану, где и живи већина данашњих пензионера, треба платити тих 100-200 ева. А после плаћања комуналних услуга, куповине најнеопходнијих лекова за храну старцима не остаје више од 25 евра – тачније мање од евра дневно. То је пола литра млека и половина векне хлеба.

Једна од таквих пензионерки, становница престонице Светлана, на питање да ли ће она дати неколико евра украјинским пензионерима, одговорила је:

„Не, нећу! Зато што ја сама добијам помоћ. Моја пензија је 144 евра. И то је све. Не, ни у ком случају! Нека се Украјина сама сналази.”

У Украјини данас живи око 13 и по милиона пензионера. Литвански пензионери патриоте, судећи по цифрама које је најавио њихов савез, могу да сакупе око 100 хиљада евра. Када поделимо ову суму на 13 милиона, добићемо да сваки украјински пензионер може да добије из Литваније по 77 центи. И да ли ће они стићи до адресата, реторско је питање.

(Глас Русије)