Прочитај ми чланак

Гашић: Учешће наше војске по белом свету Србију приближава ЕУ

0

SIRIJA ratni izvestaj 589560_n

БЕОГРАД – Учешће српске војске у мировним операцијама Европске уније, уз истовремено одржавање статуса војне неутралности, доприноси приближавању Србије чланству у ЕУ што је један од наших главних спољнополитичких приоритета, изјавио је данас министар одбране Србије Братислав Гашић.

Гашић је на регионалном скупу о учешћу земаља западног Балкана у мировним мисијама Уједињених нација у Београду рекао да је ангажовање припадника Војске Србије у мултинационалним операцијама широм света значајан елемент спољне политике Србије.

Он је истакао да учешћем у мировним операцијама Србија показује да је активан чинилац очувања међународног мира и безбедности, чиме наставља мировњачку традицију и потврђује сопствени углед.

„Политички гледано, учешће у операцијама Европске уније у оквиру Заједничке безбедносне и одбрамбене политике доприноси приближавању Србије чланству у Европској унији, што несумњиво представља један од наших главних спољнополитичких приоритета. Србија је стратешки опредељена да буде део колективног система безбедности уз, истовремено, одржавање статуса војне неутралности”, поручио је Гашић.

Министар одбране објаснио је да Србија безбедносну и спољну политику заснива на непосредној, блиској и дугорочној сарадњи и јачању поверења са свим земљама, имајући у виду да нове претње глобалној безбедности утичу да национална безбедност у све већој мери буде условљена стањем безбедности у ближем и даљем окружењу.

„Безбедност је недељива и безбедност државе се не остварује само чувањем граница сопствене земље. Такво опредељење посебно је наглашено у Стратегији националне безбедности Републике Србије, нашем најважнијем стратешком документу у области безбедности”, рекао је Гашић.

Министар одбране је додао да се учешће у изградњи и очувању мира у региону и свету налази у Стратегији одбране Србије и да је дефинисано као једна од мисија њене војске.

Као део региона који је прошао кроз веома тежак период, рекаоје Гашић, Србија придаје посебан значај процесу изградње и очувања мира.

„Сматрамо да је дуготрајни мир могућ само непрестаним развијањем добрих међусуседских односа, регионалне сарадње и међусобног разумевања. У том циљу, Србија са државама из региона већ учествује у изградњи заједничких капацитета за ангажовање у региону, а и шире”, рекао је Гашић.

Он је као пример навео иницијативу за формирање Балканских медицинских снага у којима ће учествовати појединци и јединице из Албаније, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Македоније и Србије.

„Спремни смо за разговоре о свим видовима сарадње са заинтересованим странама, а нарочито са земљама региона, од којих очекујемо и конкретне предлоге”, рекао је Гашић.

(Танјуг)