• Почетна
  • КУЛТУРА
  • ДОЂИТЕ! Свечано представљање енциклопедије CATENA MUNDI на Коларцу (Видео)
Прочитај ми чланак

ДОЂИТЕ! Свечано представљање енциклопедије CATENA MUNDI на Коларцу (Видео)

0

Kolarac catena mundi

У Београду, 21.октобра.2014, на свечаном представљању енциклопедије Catena mundi у великој дворани Коларчеве  задужбине, 21.октобра у 19 часова, говориће:

академик Владета Јеротић, један од аутора
академик Коста Чавошки, један од аутора
публициста и новинар Ратко Дмитровић, један од аутора
публициста Владимир Димитијевић, уредник у ИК Catena mundi
Александар Петровић – Аца Селтик, музичар и новинар
Бранимир Нешић,директор ИК Catena mundi

Читаво представљање биће својеврсан аудиовизуелни догађај, јер ће се  између говорника приказивати монтажне секвенце по темама из  енциклопедије, замишљене као приказ суштине сваке од обрађених тема.

Видео материјале припрема редитељ, ђакон Ненад Илић, а програм води истакнута глумица Народног позоришта, Вјера Мујовић.

По завршетку свечаног представљања, у холу Коларчеве задужбине, присутни аутори осталих издања ИК Catena mundi, потписиваће примерке својих књига заинтересованим читаоцима.

Енциклопедија и остала издања то вече ће бити на предсајамском попусту.

Више о енциклопедији и осталим издањима посетите интернет презентацију www.catenamundi.rs

Издавачка кућа Catena mundi из Београда објавила је друго, поновљено, издање култне истомене енциклопедије из 1992, коју је,у то време, припремио и објавио покојни Предраг Драгић – Кијук, дугогодишњи
секретар Српске књижевне задруге и члан управног одбора Удружења књижевника Србије.

Давне 1992. године, одмах по објављивању, eнциклопедија je нестала са полица књижара. Тако драгоцена и у то време скупоцена књига у тиражу од 3000 примерака, није могла тек тако да нестане.

Енциклопедија Catena mundi је српска хроника на светским веригама.

Реч је о српској историји и битисању на простору који је био и јесте извор светске цивилизације коју данас познајемо и препознајемо као европску културу, која баштини античко, римско и византијско наслеђе. Она, с
друге стране, открива праизворе наше цивилизације, открива заборављене културе које су настајале на овим просторима. „Catena“ је синтеза српске историје и духовности у њеном двомиленијумском току.

Прећутана историја Срба, прећуткивани континуитет,култура и страдање српског народа на извору европске цивилизације, на ”Веригама света”, аутохтоност балканске популације, Винчанска култура теме су које чине
збирку историјских списа и других публикација које су написали различити аутори, а међу многим познатим именима и врсним умовима уврштени су радови:

Милоша Црњанског, Владике Николаја,Милана Будимира, Милана Кашанина,
Димитрија Богдановића, Светислава Мандића, Стојана Новаковића,
Ватрослава Јагића, Виктора Новака, Јована Дучића, Растка Петровића,
Александра Соловјева, Марије Гимбутас, Владете Јеротића, Радивоја Пешића,
Србољуба Живановића и многих других…

За овај капитални издавачки подухват покојни Предраг Драгић-Кијук, у два тома, на скоро 2000 страница, окупио је радове 260 аутора. Српски интелектуалац који се нашао на списку 100 највећих светских умова,  Предраг Драгић – Кијук, годинама је прикупљао грађу за Catenu mundi.