Прочитај ми чланак

ЈЕДИНА: Дирљива прича са југа Србије!

0

Отац из куршумлијског подручја сваког дана на мотокултиватору вози 22 километра како би кћерку довезао и враћао из школе. Анђелина Вукосављевић је једини ђак те школе. Учитељица прелази 60 километара да би је подучавала.

1514234-1Момир Вукосављевић са ћерком Анђелином

Ако мислите да се ви мучите, ако мислите да је живот баш неправедан према вама, прочитајте ову, више него дирљиву причу из куршумлијског краја.

Самохрани отац Момир Вукосављевић из села Бабица сваког дана пали свој мотокултиватор како би своју кћерку Анђелину довезао до школе кроз куршумлијске гудуре и тешко приступачне терене. Истим путем је и враћа. Свеукупно пређу 22 километра – 11 ка школи „Милоје Закић“ у месту Мерћез и 11 километара назад.

„Моја једин циљ у животу је да ћерку ишколујем и зато се оволико сурово мучим. Највише бих волео да моја ћерка заврши школу и факултет, магистрат и да буде доктор наука“, прича за Б92 Момир Вукосављевић, који са својом кћерком живи у селу у којем су једини становници!

Анђелина каже да јој је „мало досадно док путује“, понекад и хладно.

Анђелина је једини ђак школе (први разред), а учитељица Бојана Величковић сваког дана прелази 60 километара само због своје једине ученице.

„Нас две смо везане. Она нема мајку, па сам ја њој онда и учитељица и мајка“, каже учитељица која је у потрази за послом оставила породицу у Крагујевцу.

Често се деси да мотокултиватор откаже, па отац и кћерка пешице иду до школе. А пошто на Топлици нема моста (у том крају), мотокултиватором прелазе и реку. Ако Топлица набуја, отац узме Анђелину, стави је на кркаче и тако је води у школу.

Анђелина и Момир живе у трошној кућици, а отац, који се бави пољопривредом, чини све да би својој једини бар мало улепшао детињство, па је преуредио стари намештај и наместио јој собицу. Немају купатило – није било новца. Општина Куршумлија им помаже тако што им покрива трошкове горива за мотокултиватор.

Момир је толико брижан да сваког јутра плете Анђелини кикице и облачи је како би уредна ишла у школу.

Анђелина зна чиме ће да се бави кад одрасте – „бићу добар адвокат“ – каже и наставља да се игра са кучићима, њеним јединим, али како додаје, „најбољим другарима“.

Волели би да их обиђе министар просвете како би му показали у каквим се условима стиче знање.

(АЛО)