• Почетна
  • ДРУШТВО
  • РТ: Десетине хиљада Каталонаца на митингу тражи превремене изборе (Видео)
Прочитај ми чланак

РТ: Десетине хиљада Каталонаца на митингу тражи превремене изборе (Видео)

0


У центру Барселоне окупило се око 110 000 људи да тражи расписивање ванредних регионалних избора пошто је Каталонија била приморана да под притиском Мадрида откаже референдум о независности 9. новембра.

Акцију под називом „Време је сада“, организовали су Òmnium Cultural – каталонска културна организација – и Каталонска национална скупштина (ANC), која води кампању за независност Каталоније.

Демонстранти су преплавили главни градски Трг Каталонија, носећи жуте мајице, машући каталонским заставама и носећи транспаренте са натписима „Време је сада“ и „Ми смо спремни.“

Према наводима полиције, око 110 000 људи је узело учешћа на митингу, известиле су шпанске новине „Ел Паис“.

Демонстранти од председника Каталоније Артур Маса траже да распише ванредне регионалне парламентарне изборе. То би вероватно највише ишло у корист за независност радикалније опредељене партије, Каталонске републиканске левице (Esquerra Republicana de Catalunya – ERC) – савезнице Масове „Промене и јединство“ (Convergencia i Unió – CIU) .

„Председниче, расписујте изборе, желимо да гласамо у наредна три месеца. Желимо да пролеће 2015. почнемо у новом парламенту“, рекла је обраћајући се окупљенима Карме Форсадел, председница каталонске инденпендистичке Каталонске националне скупштине.

Форсадел и председница Òmnium Cultural, Муриел Касалс, захтевале су да странке опредељене за независност поврате некадашње политичко јединство Међутим, ниједна није поменула могућег кандидата који би представљао независну Каталонију. Форсадел је рекла да за њихове организације није прихватљиво кашњење на путу ка независности, додајући да је време да политичке странке донесу одлуке.

Catalan pro-independence demonstrators

Каталонски проиндепендистички демонстранти на Тргу Каталонија у Барселони 19. октобра, 2014. (Ројтерс / Алберт Геа)

Потом је група каоја представља каталонско цивилно друштво наглас прочитала Декларацију о независности Каталоније, коју је Парламент одобрио 2013. године. Документ дефинише Каталонију као политички и правно суверен субјект који има право да бира своју будућност путем референдума.

Пошто је референдум о независности суспендован од стране Уставног суда Шпаније на неодређено време, референдум од 9. новембра биће одржан као „консултација грађана“.

Према анкетама, око половине Каталонаца жели већу независност од Шпаније.

Извор:    Tens of thousands of Catalans rally, demand early elections (VIDEO, PHOTOS) — RT News
Превод: Ћирилизовано за Србин.инфо