• Почетна
  • ПОЛИТИКА
  • РУМУНСКИ МЕДИЈИ ЗАБРИНУТИ: Путин у Београду је најава поврaтка Русије на Балкан, Србија неће у ЕУ
Прочитај ми чланак

РУМУНСКИ МЕДИЈИ ЗАБРИНУТИ: Путин у Београду је најава поврaтка Русије на Балкан, Србија неће у ЕУ

0

vladimir-putin-vojna-parada-foto-rojters-1413473905-582047

Румунска државна телевизија је ових дана посветила велику пажњу доласку Владимира Путина у Београд. Овим поводом је одржано и неколико „ток-шоу“ политичких емисија, у којима су учесници изразили велику забринутост због све јачег утицаја Русије у региону.

Политички аналитичари и медији у Букурешту се слажу да је Путинов долазак на „војну параду у његову част“ заправо најава великог повратка Русије на Балкан, али и најава другачије спољне политике Србије, која би могла да замрзне свој пут ка Европској унији.

Румунски медији наглашавају да је председник Руске федерација Београду заузврат понудио значајну економску помоћ и повластице. Тамшње медије посебно плаше најаве да би хуманитарна база у Нишу могла да прерасте у војну, попут оне у Бондстилу.

Државна телевизија извештава о изузетно топлом пријему Владимира Путина у Београду, као и да Русија и њен председник уживају изузетну популарност у српском народу.

„Русија има пуно пријатеља у свету, али мало која земља из Европе жели да стане на њену страну. Србија је сигурно најближи руски пријатељ у Европи“, констатује румунска телевизија.

Медији у Букурешту истичу да ће преко Србије Русија ширити свој утицај у региону, нарочито и путем гасовода Јужни ток, који би преко српске територије требало да већ крајем 2015. године снабдева Европу гасом, заобилазећи Украјину.

(Србин.инфо, Алексеј Димитријевић)