Прочитај ми чланак

Маја Коцијанчић: Србија да одбије Путинов предлог и не извози на руско тржиште

0

maja-kocijancic-01foto-profimedia-rs_f

Брисел – Европска унија у оквиру санкција Русији позива партнере у свету да „не иду на руско тржиште“, изјавила је портпаролка у Европској комисији Маја Коцијанчић.

Што се тиче земаља које преговарају о чланству у ЕУ, Коцијанчић је рекла да те земље морају „постепено до уласка у чланство“ да своју политику усагласе са спољном политиком Уније.

„О односима Србије и Русије немам никакав посебан коментар“, додала је Коцијанчић и поново указала на своју изјаву уочи посете руског председника Владимира Путина Београду, да је „Србија кандидат који преговара са ЕУ о чланству и очекује се да ће то проевропско опредељење за будућност Србије бити јасно исказано током те посете“.

Маја Коцијанчић је то рекла одговарајући на питање новинара да ли „постоји оквир у склопу којег би Србији било допуштено да примени споразуме с Русијом“, као што су то јучерашњи споразуми о сарадњи у пољопривреди и договарање о извозу аутомобила из Србије у Русију.

Новинари су питали да ли све земље у процесу европских интеграција треба да уведу санкције Русији као што је то већ учинила Црна Гора.

Маја Коцијанчић је одговорила да је „исправно то да су се све земље које су потписале споразуме о стабилизацију и придруживању с ЕУ, у оквиру те европске перспективе обавезале да ће постепено усагласити своје ставове са ставовима Европске заједничке спољне и безбедносне политике“.

„То је и даље њихова обавеза, то се редовно прати“, додала је портпаролка високе представнице ЕУ Кетрин Ештон, указавши и на недавни годишњи извештај Европске комисије о напретку кандидата за чланство са Западног Балкана у преговорима с Унијом.

Упитана да објасни „да ли ће оно што је јуче саопштено у Београду угрозити преговоре Србије о чланству с ЕУ“, Маја Коцијанчић је рекла да ЕУ „очекује да се то усаглашавање (са спољном и безбедносном политиком ЕУ) увећава и упутили смо врло јасан позив свим трећим земљама, укључујући земље кандидате и државе на Западном Балкану да подрже наше мере“.

„Али коначно“, закључила је портпаролка ЕК, „то зависи од њихових власти“.

(Бета)