Прочитај ми чланак

„ВЕЛИКУ АЛБАНИЈУ“ ГРАДЕ ДЕЦЕНИЈАМА: Што бране Србима дају Албанцима

0

ALBANCI PROTESTUJU U SKOPLJU

Поруке о стварању велике албанске државе која треба да обухвати ту државу, као и делове Србије, Македоније, Грчке и Црне Горе се већ деценијама чују, а реакција нема.

Рађа се „велика Албанија“! Македонија је већ мртва, на реду је Србија! Незаустављиво је уједињавање Албанаца и спајање са Албанијом у територију која треба да буде очишћена и ослобођења сваке религијске или националне разноликости!

Овакве поруке о стварању велике албанске државе која треба да обухвати Албанију, као и делове Србије, Македоније, Грчке и Црне Горе, деценијама се чују од албанских лидера.

Путем црвено-црне заставе, која је у уторак увече летела ка стадиону Партизана, док су наши и албански фудбалери играли утакмицу, послата је и у Београд. Вијорила се са ликовима Исмаил Ђемалија, премијера независне Албаније од 1912. до 1914, и Исе Бољетинија који се у балканским ратовима борио против Србије. Истим лицима која су били узори терористичкој Ослободилачкој војски Косова.

О стварању „велике Албаније“ говори се отворено у Тирани, Скопљу, на Косову и Метохији. У престоници Албаније постоји „Листа за природну Албанију“ који предводи историчар Кочо Данај и која се отворено залаже за уједињавање Албанаца. Између осталог, позивају се и на Декларацију о независности из 1912. године према којој Албанији припадају делови од Прешева до Превеза и од Драча до Скопља, иако је овај документ проглашен неважећим на Лондонској конференцији.

На прослави стогодишњице албанске заставе, пре две године у Скопљу, одржана је велика прослава на којој су говорили премијер самопроглашене државе Косово Хашим Тачи и тадашњи председник Владе Албаније Саљи Бериша. У престоници Македоније клицало се „великој Албанији“. Исто је било и када су Албанци протестовали због хапшења њихових сународника који су убили македонске младиће.

О свему овоме свет углавном ћути. Нема оштрих протеста из Брисела. Ни из Вашингтона. У САД постоји и лоби који промовише „велику Албанију“ који је формирао бивши амерички конгресмен Џозеф Диогарди, пореклом Албанац. Само понекад огласе се наши, македонски, грчки и руски званичници реченицама да су у питању „непримерене поруке, опасне по област југоисточне Европе“.

(Вечерње новости)