Прочитај ми чланак

Руси ће улагати, али ево шта траже

0

novcic

Београд рачуна на раст руских инвестиција, али они ће заиста и кренути у Србију ако буду уверени да ће њихова права бити поштована, пише Росијска газета.

Тај владин лист наводи да ће међу тим инвеститорима бити и компанија ЗААБ Груп, која, како пише, „има низ замерки према српској страни“.

У прилог закључка о перспективама инвестирања могу да послуже речи премијера Србије Александра Вучића који је пре две године обећао да ће решити проблеме с којима се суочавају страни инвеститори, а међу њима и компанија ЗААБ, која је купила око 25 одсто српског произвођача минералне воде Вода Врњци, уложивши милионе долара, наводи Росијска газета.

Дневник пише да су руски инвеститори рачунали да ће бити заступљени у органима управе и да ће добити приступ финансијској и другој документацији предузећа, али се „то није десило“.

Зато су, додаје тај државни лист, тадашње Вучићеве речи да ће се „стати на крај грубим кршењима права страних акционара“ звучала обећавајуће.

„Ситуација би могла да се промени већ у најскорије време“, пише Росијска газета.

Лист цитира директора за међународну сарадњу компаније ЗААБ Дмитрија Сисојева да је „најважније да се одлучност српског руководства не блокира на одређеним местима, укључујући ту и већинске власнике“.

Росијска газета наводи да је „позиција руског руководства – давање адекватног одговора на све случајеве дискриминације руских инвеститора“.

„Тако да у решавање ситуације треба да се, по свему судећи, укључе руске дипломате. Јер, ако инвеститори из Русије буду убеђени да су њихова права у Србији реално гарантована, сигурно ће почети да улажу у ту земљу“, закључује владин лист.

Председник Русије Владимир Путин посетиће 16. октобра Србију, где ће присуствовати прослави 70. годишњице ослобадјања Београда у Другом светском рату и разговарати с председником и премијером Србије о политичкој и економској сарадњи.

(Бета)