Прочитај ми чланак

ОПЛЕНАЧКА БЕРБА У ТОПОЛИ: На вашар долазе и из Шведске

0

oplenacka-berba

Овде нема шта нема! Од игле преко гројза до поквареног фиће. Навали народе! Србин ракију пије кад му ништа није, а вино пије да га жена не бије!

Овим речима је Драган Мишић из села Липовац на Опленцу код Тополе протеклих дана мамио госте да пазаре на његовој тезги грожђе, вино и ракију. А процењује се да је грлатог трговца могло да чује око 200.000 посетилаца овогодишње, 51. опленачке бербе и вашара, која је почела у уторак, а завршава се данас.

– Овако је сваке године у другој недељи октобра, када је сабор у Тополи – прича Љиљана Тодоровић, директор туристичке организације „Опленац“. – Ову манифестацију Шумадинци једноставно зову вашар или панађур. Датира још из времена кнеза Александра Карађорђевића. Од 1962. године вашар у Тополи је привредно-туристичка манифестација са називом Опленачка берба. Истовремено траје и Сабор изворног народног стваралаштва у част вина и грожђа.

Такмичили су се народни оркестри, певачи и фолклорни ансамбли, глумци су оживаљавали ликове српске историје. На изложбама су показани најбољи плодови опленачких виногорја.

– Сваке године долазим из Шведске да уживам у овој народној лепоти – похвалио нам се Мирко Лакић из Малмеа. – И да се наједем шумадијског печења, чији се мирис шири Винском улицом која води до врха Опленца.

Процењује се да је продато више од 20.000 литара вина и шире, исто толико килограма грожђа и воћа, као и око 1.000 литара домаће ракије.

НАЈБОЉИ

Најбољи излагачи на опленачком вашару у категорији старих заната били су Драган Плећевић, мајстор за шајкаче, Небојша Шуњеварић и Звездана Захаријевић, грнчари, Саво Пантелић, дрворезац, Славко Ђурђулов, мајстор за лицидерска срца и слаткише. Најбољи међу пољопривредним произвођачима су Живадин Чолоћ, Слободан Василијевић, Драган Гигић и Данко Петровић.

(Вечерње новости)