Прочитај ми чланак

КОНАЧНО: У Београду постављен споменик руском цару Николају II Романову

0

spomenik

БЕОГРАД – Споменик руском цару Николају II Романову постављен је данас у парку у центру Београда, поред Скупштине Србије у Улици краља Милана.

Споменик је постављен у средишту парка који се реконструише, а свечано отварање очекује се у новембру, када би Београд могао да посети и руски патријарх Кирил.

„Ово место има историјски значај јер овде је била руска амбасада, али нажалост та зграда је уништена у Другом светском рату. Али ово место стоји као симбол чврсте везе Руиије и Србије“, рекао је Бети Генадиј Правотаров, коаутор споменика.

Он је рекао да је добро познаје место на којем је споменик постављен, јер је и раније боравио у Београду, као и да је одавно потекла идеја да се на том месту постави неки симбол „духовне и културне везе“ Русије и Србије.

Други коаутор споменика вајар Андреј Коваљчук рекао је Бети да је споменик рађен око пола године, као и да је скулптура рађења у класичном стилу и као таква доста ретка за данашњу Европу.

Споменик од бронзе на постаменту од гранита укупно је виши од осам метара, а тежак више од 40 тона, док је бронзана статуа тешка око три тоне.

Заменик градског секрета за културу Београда Александар Лукић рекао је Бети да ће свечано отварање споменка бити 11. новембра и да би споменик требало да открије руски патријарх Кирил.

„Ово јесте донација државе Русије, трошкови Београда су минимални, али су сви ресурси Београда били укључени на припреми терена и постављању споменика“, рекао је Лукић.

Лукић је рекао да је постављање споменика руском цару Николају „историјски дан за Србију“ јер се одаје признање „великом руском цару, велком пријатељу српског народа који је у Првом светском рату много помогао Србији“.

(Бета)