• Почетна
  • ПОЛИТИКА
  • ИЗБОРИ У СРПСКОЈ И БиХ: Резултати за Народну скупштину Српске (Видео) (Из часа у час)
Прочитај ми чланак

ИЗБОРИ У СРПСКОЈ И БиХ: Резултати за Народну скупштину Српске (Видео) (Из часа у час)

0

Централна изборна комисија БиХ на конференцији за новинаре представила је прелиминарне, незваничне и некомплетне резултате општих избора у Босни и Херцеговини.

Према резултатима Централне изборне комисије који се односе на 90,24 одсто пребројаних бирачких мјеста кандидат Савеза за промјене за српског члана Предсједништва БиХ Младен Иванић освојио је 279.822 гласова, Жељка Цвијановић СНСД-ДНС-СП 278.845, а Горан Змијањац СПП 20.532 гласова.

srpska izbori rezultati g79
 Резултати бошњачки члан Предсједништва – 92,61 обрађених бирачких мјеста

srpska izbori rezultati g73

РЕЗУЛТАТИ: хрватски члан Предсједништва БиХ – 92,61 обрађених бирачких мјеста

srpska izbori rezultati h

Додик и СНСД воде у Српској

Кандидат СНСД-ДНС-СП за предсједника Републике Српске Милорад Додик на основу пребројаних 85,47 одсто гласова води на јуче одржаним изборима са освојеним 264.051 гласом или 47,10 одсто – непотпуни су, незванични и премилинарни резултати који су саопштени на данашњој конференцији за новинаре Централне изборне комисије БиХ.

Рамиз Салкић (Коалиција „Домовина“) освојио је мјесто потпредсједника РС из реда Бошњака са 15.552  гласа или 2,77, a Емил Влајки (Партија економске и социјалне правде) остаје потпредсједник из реда хрватског народа са 2.846 гласова или 0,51 %.

srpska izbori rezultati 2
РЕЗУЛТАТИ: Народна скупштина Републике Српске – обрађенених 78.78% бирачких мјеста

srpska izbori rezultati 45
Савез за промјене РС потврдио: Без сумње бићемо дeо власти у БиХ

Савез за промене Републике Српске данас је на конференцији за новинаре у 17 сати у Бањој Луци оценио да ће бити дeо власти у заједничким органима Босне и Херцеговине, док од коначног пребројавања свих гласова, како они сматрају, зависити ситуација на ентитетском нивоу.

Кандидат овог Савеза за председника РС Огњен Тадић, најавио је да ће њихов правни тим испитати све нерегуларности које су утицале на до сада евидентну разлику у гласовима између њега и његовог противкандидата Коалиције СНСД-ДНС и СП Милорада Додика.

ФБиХ: Побједа СДА и ХДЗ БиХ

Подаци Централне изборе комисије БиХ показали су да је, од укупно 12 изборних јединица за Представнички дом Парламента Федерације БиХ, СДА побиједила у девет јединца, док је у остале три побиједила ХДЗ БИХ са коалиционим партнерима из Хрватског народног сабора.

По броју добијених гласова за Парламент ФБиХ слиједе их СББ, ДФ, СДП и ХДЗ 1990.

СДА и ХДЗ БиХ могу бити задовољне и незваничним и некомплентим резултатима избора за мандате у скупштинама 10 кантона у ФБиХ. СДА је највише гласова бирача добила у 6 кантона: Унско-санском, Тузланском, Зеничко-добојском, Босанско-подрињском, Средњобосанском и Сарајевском кантону. ХДЗ БиХ са пертнерским странкама из ХНС-а побиједио је у трци за посланичке мандате у скупштинама Посавског, Западнохерцеговачког, Хервеговачко-неретванског и Ливањског кантона. У кантонима гдје су Бошњаци већинско становништво, и у којима је СДА тријумфовала, по резултатаима слиједе ДФ, СББ и СДП.

Из ЦИК-а су напоменули да је сада преурањено говорити о томе колико је која странка освојила мандата у парламентима јер ће то бити могуће утврдити након што се преброје гласови са свих бирачких мјеста и утврде резултати општих избора у БиХ.

Стјепан Микић, предсједник ЦИК-а, рекао је да ће тек у сриједу почети пребројавати гласачке листиће бирача који су гласали путем поште, у одсуству и на непотвреним гласачким листићима. Он је додао и да није било озбиљних кршења изборних правила.

Рок за утврђивање резултата је 30 дана од одржавања избора и тек након тог дана могуће је ЦИК-у подносити захтјеве за поновним бројањем гласова на „спорним“ бирачким мјестима.

Радојичић: СНСД побједник избора

Потпредсједник Савеза независних социјалдемократа Игор Радојичић рекао је да је СНСД побједник избора.

Он је рекао да на 600.000 пребројаних гласова кандидат Савеза за промјене за српског члана Предсједништва БиХ Младен Иванић има стотину гласова више од кандидата коалиције СНСД-ДНС–СП Жељке Цвијановић.

Он је рекао да остаје још да се преброји један одсто гласова, а да ће, највјероватније, пресудити гласови из одсуства.

„Стратешку предност Иванићу дали су бошњачки гласови“, рекао је Радојичић.

СНСД сматра да је кандидат СНСД-ДНС-СП за предсједника Републике Српске Милорад Додик побиједио и да на 600.000 пребројаних гласова има предност од 12.000 гласова. Он каже да СНСД води и у парламенту БиХ и у Народној скупштини Српске.

Додик победио

Милорад Додик, кандидат коалиције СНСД-ДНС-СП за председника Републике Српске, освојио је 300.128 гласова док је његов противкандидат Огњен Тадић испред Савеза за промене освојио 289.680 гласова, како сазнају „Независне новине“ према још увек незваничним резултатима и након обрађених 99,99 посто гласова.

Подсетимо, Додик је синоћ око два сата иза поноћи прогласио победу Жељке Цвијановић, кандидата коалиције СНСД-ДНС-СП за српског члана Предсједништва БиХ.

Но, када су били у питању подаци за предсједника РС-а Додик је синоћ казао да он на основу пребројаних 440.000 гласова води у односу на противкандида Савеза за промјене Огњена Тадића за око 12.500 гласова, али да то још није било коначно.

ОПОЗИЦИЈА: Иванић је победио

Потпредсједник ПДП-а Бранислав Бореновић рекао је да треба да се преброје листићи са још 17 бирачких мјеста, што је мање од пола процента гласова, који не могу утицати на постојећи резултат.

„Остатак од 676.722 пребројаних су гласови кандидата СПП-а Горана Змијањца и неважећи листићи“, рекао је Бореновић.

Он је додао да је на подручју Бањалуке Иванић освојио 42.406, а Цвијановићева 48.254 гласа.

Када је ријеч о Народној скупштини Републике Српске, Бореновић наводи да би ПДП, према до сада обрађеним гласовима, требало да освоји осам мандата, док би у Представничком дому Парламентарне скупштине Бих Коалиција ПДП-НДП требало да има два мјеста.

Бореновић је навео да је узорак гласова за предсједника Републике Српске још мањи од узорка за члана Предсједништва БиХ и да је резултат врло тијесан, због чега се у наредних неколико часова очекује обрада преосталих резултата. Он је најавио обраћање Младена Иванића јавности у послијеподневним часовима.

Говорећи о гласачким листићима из иностранства, Бореновић је навео да је за ПДП сада важна Иванићева побједа у Републици Српској.

„Посматрачи ПДП-а налазе се у Главном центру за бројање у Централној изборној комисији и сваког момента очекујемо да почне бројање гласова из иностранства за све нивое власти“, рекао је Бореновић.

Коментаришући наводе о отказивању софтвера за бројање на подручју Бањалуке, Бореновић је рекао да ће моћи да реагује након што добије комплетне извјештаје посматрача, али да је изборни процес до 19.00 часова за њих био задовољавајући, осим примједаба на поједине бирачке спискове.

„Послије 19.00 часова не могу да кажем да смо примијетили одређене нелогичности, али видјећемо по резултатима. У Бањалуци се понавља стара прича, гдје је у појединим подручјима у којима нико не живи за изборе изађе 600 до 700 гласача“, рекао је Бореновић.

Додиков СНСД победио у Требињу, Тадић и СДС Соколац

Милорад Додик кандидат за председника Републике Српске, победио је у Требињу добивши 9.138 гласова, а кандидат Савеза за промене Огњен Тадић је добио 7,089 гласова, речено од стране Комисије Требиња града избора.

СНСД за Прлементрану скупштине БиХ освојио 7.538 гласова, 4.735 гласова СДС и ПДП 2,419 гласа.

За Народну скупштину РС СНСД је освојио 6.729 гласова, СДС 3224, ПДП 2318 и „За правду и ред“, 1938 гласова.

Додик је у  Берковићи освојио 545 гласова, док је Тадић добио 449 гласова. У овој општини за Парламент у БиХ гласова највише је добио СДС 469, затим СНСД 385 и ДНС 123 гласова. СНСД је за Народну скупштину РС добио 398, СДС 389 и ДНС 100 гласова.

На изборима у Љубињу за председника РС је добиo највећи број гласова Огњен Тадић 1106, док је Милорад Додик освојио 917 гласова.

За  Парламентрану скупштину БиХ у Љубињу највише гласова добио је СДС 1.078,  СНСД 717, док је за Народну скупштину РС СДС освојио 994, а СНСД 596 гласова.

Кандидат Савеза за промене за српског члана Предсједништва БиХ Младен Иванић освојио је у општини Соколац 4.256 гласова, а кандидат Коалиције СНСД-ДНС-СП Жељка Цвијановић 2.865, а кандидат Странке праведне политике Горан Змијањац 140 гласова, прелиминарни су резултати Општинске изборне комосије.

Кандидат Савеза за промене за председника Републике Српске Огњен Тадић освојио је 4.148 гласова, а кандидат коалиције СНСД-ДНС-СП Милорад Додик 3.009 гласова.

За Парламентарну скупштину БиХ, СДС је освојио 3.569 гласова, а СНСД 2.246. Листа СДС-ПУП-СРС РС за Народну скупштину Републике Српске освојила је 3.651 глас, а СНСД 2.096 гласова. На општим изборима на Сокоцу гласало је 7.754 бирача или 71,09 одсто од уписаних 10.907 бирача.

У општини Прњавор кандидат Савеза за промене за предсједника Републике Српске Огњен Тадић освојио је 8.448 гласова, а кандидат Коалиције СНСД-ДНС-СП Милорад Додик 7.219 гласова, речено је у Општинској изборној комисији /ОИК/.

 Према прелиминарним, незваничним и непотпуним резултатима ОИК-а, за Представнички дом парламента БиХ СДС је добио 7.453 гласа, СНСД 5.924, а ПДП-НДП 1.119 гласова.

Кандидати СДС-а су, према прелиминарним резултатима, добили највеће повјерење и за Народну скупштину Републике Српске освојивши 6.902 гласа. Следе СНСД са 5.140, ДНС са 1.166 и НДП са 850 гласова.  

На општим изборима у БиХ на подручју општине Прњавор гласало је 46,6 одсто бирача или 17.969 од укупно уписаних 38.805 бирача.

ЦИК: Највише гласова освојили Цвијановић, Изетбеговић и Човић

Према прелиминарним подацима Централне изборне комисије /ЦИК/ БиХ, највећи број гласова за српског члана Предсједништва БиХ добила је кандидат Коалиције СНСД-ДНС-СП Жељка Цвијановић, за бошњачког члана кандидат СДА Бакир Изетбеговић, а за хрватског члана кандидат ХДЗ-а БиХ Драган Човић, саопштио је предсједник ЦИК-а БиХ Стјепан Микић.

044527

Микић је на конференцији за новинаре ЦИК-а у 00.00 часова у Сарајеву рекао да је Цвијановићева добила 154.656 гласова на 52,03 одсто пребројаних бирачких мјеста, а на основу 76,52 одсто пребројаних биралишта Човић 88.994 гласова и Изетбеговић 194.455 гласова.

Иза Цвијановићеве слиједи кандидат Савеза за промјене Младен Иванић за српског члана Предсједништва БиХ са 153.446 гласова, док је кандидат Странке праведне политике Горан Змијањац добио 9.853 гласа.

Иза Изетбеговића за бошњачког члана Предсједништва БиХ слиједи кандидат СББ-а Фахрудин Радончић са 156.469 гласа, кандидат Демократског фронта Емир Суљагић добио је 88.507 гласова, кандидат СДП-а БиХ Бакир Хаџиомеровић 58.955 гласа, кандидат БПС-а Сефер Халиловић 51.108 гласова, а независни кандидат Мустафа Церић 26.161 глас.

Иза Човића за хрватског члана Предсједништва БиХ слиједи кандидат ХДЗ-а 1990 Мартин Рагуж са 67.948 гласова, кандидат СПП-а Живко Будимир добио је 10.508 гласова, а кандидат ДФ-а Анто Поповић добио је 5.273 гласа.

Према најновијим прелиминарним подацима, у БиХ је гласало 1.747.244 бирача, односно 54,14 одсто гласачког тијела.

У Федерацији БиХ гласало је 1.064.024 бирача, односно 52,73 одсто, а у Републици Српској 683.220 борача, односно 56,94 одсто.

То је мањи проценат у односу на опште изборе 2010, али је номинално већи за 15.000 бирача.

ДОДИК: Жељка је победила

 Милорад Додик, предсједник СНСД-а, прогласио је побједу Жељке Цвијановић, кандидаткиње СНСД-ДНС-СП за српског члана Предсједништва БиХ.

Додик је казао да су пресудили гласови у Бањој Луци, гдје је Цвијановић добила много већу подршку.

Он је казао да у овом тренутку Цвијановић има укупно 309.201, а Иванић 301.621 глас.

Странка праведне политике: Додик побеђује

На основу пребројаних 64,50 одсто гласова, Странка праведне политике објавила је да у трци за председника Републике Српске Милорад Додик води са 48,90 одсто гласова, док је Огњен Тадић освојио 46,10 одсто.

Кад је реч о потпредседницима РС, Драгомир Јовичић освојио је 3,80 одсто гласова.

ОПОЗИЦИЈА: Ми побеђујемо

Кандидат за члана Предсједништва БиХ из РС, Младен Иванић, изјавио је вечерас у Бањој Луци да је оптимиста што се тиче изборних резултата јер најновији подаци говоре да је у благој предности над кандидатом коалиције СНСД СП ДНС Жељком Цвијановић.

Он је на конференцији за новинаре рекао да та разлика износи око 3.000 гласова, а још увијек нису пребројана нека кључна мјеста као што је Бијељина. Предсједник НДП, Драган Чавић, рекао је да је према њиховим подацима разлика још мања, а између Огњена Тадића и Милорада Додика води се мртва трка.

Он је упозорио и на покушај преваре у Бањој Луци јер је примјећено да једна особа у плавој Шкоди мијења контролни лист са биралишта. Случај је пријављен полицији и Чавић очекује да ће истрага бити процесионална.

СНСД: ДОБИЈАМО ИЗБОРЕ

Наши резултати поклапају се с онима које је дао ЦИК, речено је на конференцији за штампу. у СНСД.

Потпредсједник СНСД-а Игор Радојичић рекао је да посљедњи подаци те странке показују да кандидаткиња СНСД-ДНС-СП Жељка Цвијановић води за око 1.000 гласова у односу на кандидата Савеза за промјене Младена Иванића.

ИВАНИЋ: Побеђујем

Младен Иванић, кандидат Савеза за промјене за члана Предсједништва БиХ у обраћању јавности око сат времена иза поноћи није могао прогласити побједу, али, на основу резултата који долазе казао је да очекује побједу.

Радојичић је изнио податак да Цвијановић води у Бањој Луци, Берковићима, Билећи, Босанском Броду, Чајничу, Челинцу, Градишци, Хан Пијеску, Источној Илиџи, Источном Дрвару, Источном Новом Сарајеву, Калиновнику, Кнежеву, Козарској Дубици, Крупи на Уни, Лакташима, Милићима, Мркоњић-Граду, Невесињу, Оштрој Луци, Петровцу, Петрову, Приједору, Рибнику, Рудом, Шековићима, Шипову, Српцу, Теслићу, Требињу, Вишеграду и Зворнику.

Потврдио је да Иванић води у Бијељини, док у Бањој Луци, како је навео, води Цвијановић са „стабилним трендом, са 3.000 гласова разлике на мање од једне трећине унесених бирачких мјеста“.

Када је ријеч о функцији предсједника РС-а, Радојичић је рекао да на обрађених 53 посто гласова води кандидат СНСД-ДНС-СП Милорад Додик са око 52 постогласова, док  кандидат Савеза за промјене Огњен Тадић има око 48 посто гласова.

Он је рекао да СНСД побјеђује у РС према подацима ове странке, али руководство објавити побиједу, када буде имало коначне резултате за предсједника РС-а.

– На 105 бирачких мјеста од укупно 266 у Бањој Луци Жељка Цвијановић има 20.427 гласова, а Младен Иванић 16.564, рекао је Радојчић.

За сада нема информација о неком протестном окупљању у Бања Луци или неком другом граду Српске због могуће изборне преваре.

cvijanović 3_orig

ЦИК: Води Цвијановић;  ПДП: Води Иванић

Централна изборна комисија БиХ објавила је прелиминарне резултате према којима Жељка Цвијановић има предност у трци за српског представника у Председништву.

Како је навела ЦИК, кандидаткиња СНСД-ДНС-СП има 154.656 гласова, Младен Иванић из Савеза за промене 153.646, а кандидат Странке праведне политике Горан Змијанац освојио је 9.853 гласова.

Из ПДП је претходно саопштено да на основу 75 посто пребројаних гласова кандидат Савеза за промене Младен Иванић за десет хиљада гласова води испред Жељке Цвијановић.

Бореновић је навео да су то трендови који се не могу променити, те да је ПДП убеђен у победу Иванића.

Од пребројаних 445.000 гласова, Иванић је освојио 210.140 гласова, а кандидат владајуће коалиције СНСД-ДНС-СП РС, Цвијановићева 200.554.

Он је још навео да према информацијама ПДП-а има 20 хиљада неважећих листића.

Човић прогласио изборну побједу

Предсједник Хрватске демократске заједнице Драган Човић прогласио је изборну побједу у сједишту ове странке.

У првом обраћању вечерас, Човић је рекао да је излазност на нивоу њихових очекивања.

„Што се тиче ХДЗ-а и ХНС-а, човјек не може да не буде задовољан. На свим општинама и кантонима гдје живе Хрвати, наш резултат се креће између 60 и 90 посто“, казао је Човић.

„Замислите да имамо изборну јединицу како то има Република Српска или бошњачки народ, како би то увјерљива побједа била. Сигуран сам да смо направили један огроман посао“, казао је Човић.

bakir izetbegovic 24
Бакир Изетбеговић прогласио побједу

Кандидат СДА за члана Предсједништва БиХ из реда бошњачког народа Бакир Изетбеговић прогласио је вечерас на конференцији за новинаре побједу након пребројаних 75 одсто гласова.

„Захвалио бих свим активистима СДА и медијима који су коректно извјештавали. Избори су били проведени у фер и демократској атмосфери“, рекао је Изетбеговић.

СДА у Сарајеву слави побједу

Након првих незваничних резултата Општих избора у Босни и Херцеговини, присталице и симпатизери Странке демократске акције славе побједу у Сарајеву.

Он је напоменуо да СДА има веома поуздан систем праћења и ажурирања података на основу којег је изнио податке.

„На основу 75 одсто пребројаних, односно три четвртине пребројаних гласова оних који су изашли на изборе, водим за бошњачког члана Предсједништва БиХ са 225.000 гласова“, рекао је Изетбеговић.

Он је напоменуо да наредни кандидат има 55.000 гласова мање, те да је тренд да се разлика повећава, што му омогућава да прогласи побједу.

Говорећи о осталим нивоима избора, Изетбеговић је рекао да су након 25 одсто пребројаних гласова слични трендови.

„СДА у овом часу има 34 одсто и сигурно је дупло јача од наредне странке по броју гласова. Може се рећи да ће на нивоу БиХ и Федерације БиХ СДА бити водећа снага и темељ свих будућих коалиција и процеса“, додао је Изетбеговић.

СНСД: Додик и Цвијановићева воде убједљиво

Потпредсједник СНСД-а Никола Шпирић рекао је да кандидат коалиције СНСД-ДНС-СП за српског члана Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић на бази 57,9 одсто пребројаних гласова води са 53,5 одсто, док кандидат Савеза за промјене Младен Иванић има 46,5 одсто.

Обраћајући се новинарима у Главном изборном штабу СНСД-а, Шпирић је навео да Цвијановићева води у општинама Челинац, гдје има 4.588 гласова, а Иванић 3.622, у Градишки Цвијановићева има 13.907, а Иванић 11.706, у Источној Илиџи Цвијановићева је освојила 4.725, а Иванић 3.488, у Козарској Дубици Цвијановићева има 5.877, а Иванић 5.219, у Мркоњић Граду Цвијановићева има 5.606, а Иванић 3.575, у Приједору Цвијановићева има 15.668, а Иванић 13.907, у Шековићима Цвијановићева има 2.248, а Иванић 2.029, у Теслићу Цвијановићева има 9.017, а Иванић 8.645 гласова.

„Припремамо се за побједу Жељке Цвијановић јер више не постоје изборне јединице које могу да промијене изборни резултат“, рекао је Шпирић и додао да је у Херцеговини, без Фоче, Цвијановићева у предности за 5.500 гласова.

Према његовим ријечима, истина је да Цвијановићева губи у Бијељини.

Он је рекао је да, према подацима СНСД-а кандидат СНСД-ДНС-СП за предсједника Републике Срспке Милорад Додик убједљиво води, али да се још пребројавају гласови.

СДС: ТАДИЋ 52,1 ОДСТО, А ДОДИК 47,9 ОДСТО

Члан Главног изборног штаба СДС-а Александра Пандуревић тврди да, на основу 25 одсто обрађених гласова, кандидат Савеза за промјене за предсједника Републике Српске Огњен Тадић има 52,1 одсто гласова, а кандидат коалиције СНСД-ДНС-СП Милорад Додик 47,9 одсто.

„Оно у чему се разликујемо у односу на Централну изборну комисију БиХ /ЦИК/ је излазност грађана на овим општим изборима. Према нашим подацима, излазност је била 56,5 одсто, док ЦИК тврди да је излазност око 56 одсто“, рекла је Пандуревићева на конференцији за новинаре Главног изборног штаба СДС-а.

Она је истакла да СДС нема податке о избору за српског члана Предсједништва БиХ.

СП: ЦВИЈАНОВИЋЕВА МОЖЕ ПРОГЛАСИТИ ПОБЈЕДУ

Потпредсједник Социјалистичке партије Живко Марјанац сматра да кандидат Коалиције СНСД-ДНС-СП за члана Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић може прогласити побједу.

Марјанац је рекао да нове информације о резултатима из Брода, Дервенте, Модриче и Шамца показују да су Цвијановићева и њен противкандидат из Савеза за промјене Младен Иванић приближног броја гласова, али да у укупном до сада пребројаном материјалу Цвијановићева води.

Он је додао да и подаци о резултатима за предсједника Републике показују да кандидат Коалиције СНСД-ДНС-СП за предсједника Републике Српске Милорад Додик води.

Према његовим ријечима, сљедеће обраћање у Изборном штабу СП-а у Бањалуци могло би се очекивати око поноћи, када би требало да стигне и лидер ове партије Петар Ђокић.

Тада ће социјалисти имати и податке о Парламентарној скупштини БиХ.

KOMSIC 18x446
ИЗБОРИ У ФЕДЕРАЦИЈИ БИХ – ИЗВОР ДНЕВНИ АВАЗ (ИСКВАРЕНИ СРПСКИ ЈЕЗИК)

00:12 На пресс конференцији Централне изборне комисије вечерас су презентирани прелиминарни резултати за чланове Предсједништва БиХ.

На основу 76 посто обрађених гласачних листића Бакир Изетбеговић (СДА) имао је 194.450 гласова. Фахрудин Радончић (СББ) 156.499, Емир Суљагић (ДФ) 88.507, Бакир Хаџиомеровић (ДФ) 58.955, Сефер Халиловић  (БПС) 51.108 гласова.

23:59  – На бази пребројаних 75 посто гласова, ја водим са 225.000 гласова. Сљедећи кандидат има 75.000 мање гласова, тако да ја могу прогласити побједу за бошњачког члана Предсједништва БиХ“. У РС-у је Рамиз Салкић добио преко 70 посто гласова и честитам му на побједу. Слично је и са коалицијом Домовина која је такођер добила преко 70 посто бошњачких гласова и може се рећи да ће бити утицајан дио у Скупштини у РС-у“, рекао је Изетбеговић.

23:57 – Захваљујем се свим грађанима који су гласали за нас, као и онима који нису. Свакако им хвала што су изашли на изборе. Тај проценат бирача није онолики колико би био добар за политички живот БиХ. Што се тиче странке, о свим подацима ја ћу бити искрен И рећи да смо ми друга странка по снази у Федерацији, што значи да смо прва странка у политичком животу која је за кратко вријеме постигла оволики успјех. Нарочито имајући у виду с ким смо имали посла, али видјећемо шта ће још ЦИК рећи. Али, у име Предсједништва и цијеле странке ми смо задовољни оним што смо постигли. Извукли смо поуке у правцу политичких дјеловања у будућности – казао је у свом обраћању новинарима Жељко Комшић, предсједник ДФ-а.
– Сее море ат: хттп://www.аваз.ба/цланак/140226/узиво-сдп-и-дф-признали-пораз-у-утрци-за-предсједниство-бих#стхасх.гwXБ3мта.дпуф

23:46 Александра Пандуревић је објавила да Огњен Тадић води на нивоу Републике Српске, али да се у Бањој Луци води трка, с тим да је Милорад Додик у благој предности од Огњена Тадића.

23:44 У овим тренуцима очекује се и обраћање Жељка Комшића, предсједника Демократске фронте

23:35 Бакир Изетбеговић (СДА) је прогласио побједу за бошњачког члана предсједника. На основу пребројаних 75 посто гласова, према информацијам којима СДА располаже  Изетбеговић је, како је казао, освојио 225.000, односно 55.000 гласова више од сљедећег кандидата.

23:32 Драган Човић је прогласио побједу за хрватског члана Предсједништва БиХ. Човић је казао да су ХДЗ и ХНС у опћинама и кантонима гдје већином живе Хрвати освајали 60, 65, 75 па и до 90 посто гласова.

23:30 Шеф изборног штаба ХДЗ БиХ Невенко Херцег  прије неколико минута објавио је апсолутну побједу Драгана Човића у у трци за хрватског члана Предсједништва. Ускоро се очекује прес-конференција на којој ће се Човић обратити јавности.

23:14 Кандидат Демократске фронте – Жељко Комшић за бошњачког члана предсједништва Бих Емир Суљагић изјавио је вечерас у сједишту те странке у Сарајеву да по подацима према којима тренутно располажу имају највише гласова за Парламентарну скупштину БиХ, када је ријеч о странкама из ФБиХ.

23:10 Дарио Јовановић,директор коалиције „Под Лупом“ казао је вечерас на конференцији за новинаре да су посматрачи током изборног дана забиљежили девет неправилности које се тичу гласања умјесто друге особе.

– У једном случају то је било породично гласање 8 људи иза паравана, а једно од ових неправилности односила се на групу људи од којих је свако гласао неколико пута, рекао је Јовановић.

Јовановић је истакао да је на око 40 посто бирачким мјеста забиљежен барем један случај породичног гласања, али је свега њих неколико забиљежено више од шест случајева.

– На великој већини бирачких мјеста није враћено више од пет гласача. На око 30 посто бирачких мјеста је забиљежено да је једна особа помагала бирачима да гласају више пута, али је на свега неколико бирачких мјеста забиљежено више од шест оваквих случајева, рекао је Јовановић.

23:05 Предсједник Главног вијећа Хрватског народног сабора Божо Љубић изјавио је вечерас у Дому ХДЗ-а БиХ у Мостару како сматра да се не води мртва утрка између лидера ХДЗ-а БиХ Драгана Човића, кандидата ове странке, и Хрватског народног сабора за члана Предсједништва и предсједника ХДЗ-а 1990 Мартина Рагужа.

Заправо, сви резултати који су до сада стигли указују на то да Човић има значајну предност над својим конкурентом у свим опћинама с хрватском већином. Али то су засад прелиминарни резултати – казао је Љубић.

На питање сматра ли да је Рагуж нови Жељко Комшић, Љубић је казао да се нада да он то неће бити.

23:00 Емир Суљагић обратио се новинарима у штабу Демократске фронте (ДФ). Овом приликом он је казао да је према извјештајима ове странке, ДФ први када је у питању државни Парламент, а друга странка када је у питању Парламент ФБиХ.

22: 52 Потпредсједник СНСД-а, Никола Шпирић,  на трећој прес-конференцији у извршном штабу ове странке у Бањој Луци представио је најновије резултате којим располажу. Са великим оптимизмом закључио је да у овом тренутку не постоје изборне јединице чији би резултати евентуално могли угрозити њихове кандидате на Општим изборима 2014.

На основу 57, 9 посто гласова бирачког тијела, односно 80 посто гласова, кандидаткиња СНСД-а за Предсједништво БиХ Жељка Цвијановић има 53,5 посто гласова у односу на 46,5 посто, колико има Младен Иванић из Савеза за промјене.  

22:48  Како сазнајемо за 5 минута би се Емир Суљагић (ДФ), кандидат за бошњачког члана Предсједништва, требао обратити новинарима.

Из ДФ-а тврде да је чак и Анте Поповић побиједио Бакира Хаџиомеровића (СДП). Кажу да иако су резултати још незванични, да је њихов кандидат имао 225 гласова у Зеничко-добојском кантону, а Хаџиомеровић 200.

22:44 У штабу независног кандидата за бошњачког члана Предсједништва БиХ Мустафе Церића помало се осјећа разочарење. Према ријечима др Церића, на овим изборима су углавном бирани они који су и до сада били.  

– Ваљда је народу добро. Ипак, задовољан сам својим резултатима. Остајем у политици. Ово је за мене тек почетак, јер за политику нису важне године – казао је вечерас новинарама Церић.

22:43 Потпредсједник Савеза за бољу будућност БиХ – Фахрудин Радончић, Дамир Арнаут, казао је за ФТВ како овој странци пристижу изузетно добре информације с терена.

– Из странке јављају да и даље водимо у 50 изборних мјеста. Разлога за оптимизам имамо, убједљиво водимо. Наши чланови с терена јављају добре резултате. Битка се води између Бакира изетбеговића и Фахрудина Радончића. Јасно је било да ће то бити утрка између ове двије особе, а када су у питању други нивои власти, имамо мали узорак. Чим будемо имали резултате, који су засновани на репрезентативном узорку, објавит ћемо их. Проматрачи су забиљежили стотину приговора у вези неправилности на појединим изборним мјестима – казао је Арнаут.

22:42 Генерални секретар ПДП-а Игор Црнадак изјавио је да од 225.000 пребројаних гласачких листића кандидат Савеза за промјене за члана Предсједништва БиХ Младен Иванић има предност над кандидатом коалиције СНСД-ДНС-СП Жељком Цвијановић од 12.000 гласова, преноси Срна.

22:41 Главни секретар и шеф изборног штаба ХДЗ-а 1990 Илија Цвитановић казао је да је странка остварила већи број гласова у БиХ у односу на посљедње опће изборе. У изборном штабу ове странке се још увијек не усуђују износити службене информације изборних резултата. Цвитановић каже да је тешко проглашавати изборну побједу јер још није пребројано више од пола гласачких листића.

– Господин Рагуж има значајну подршку у Сарајеву и ја особно очекујем његову побједу, каже Цвитановић

22:31 Након што се у штабу Демократске фронте (ДФ) појавио иза 20 сати, предсједник странке Жељко Комшић са Емиром Сујагићем обратио се новинарима, али не на званичној прес конференцији. Тврди како се трка за Предсједништво води између Бакира Изетбеговића и Фахрудина Радончића те да је Суљагић изгубио.

Не желе трчати пред руду са резултатима, али када је у питању ДФ изричито тврде да су у водству у Кантону Сарајево те да се у ФБиХ води утрка између ДФ-а и СДА.

22:30 Шеф Изборног штаба ХДЗ-а БиХ Невенко Херцег је прије неколико тренутака изјавио да је Драган Човић апсолутни побједник у избору за хрватског члана Предсједништва БиХ.

– Ми вечерас овдје славимо – рекао је Херцег.

Још увијек се очекује долазак лидера ХДЗ-а БиХ у Мостару.

22:24  – Фотофиниш ће одлучити побједника између Младена Иванића и Огњена Тадића с једне, те Жељке Цвијановић и Милорада Додика с друге стране – казао је Драган Чавић, носилац листе НДП-а у за Народну скупштину Републике Српске.

22:22  Потпредсједник Савеза за бољу будућност БиХ – Фахрудин Радончић, Дамир Арнаут, казао је како овој странци пристижу изузетно добре информације с терена.

– На 50.000 пребројаних гласова за члана Предсјеништва БиХ господин Радончић има преко 25.000 гласова а Бакир Изетбеговић око 20.000. Тако да је то једно убједљиво водство. Онда сто је посебно охрабрујуће рецимо у Зеници водимо са скоро дуплом разликом, у Горажду смо побиједили, у Брези, у Високом, у Опћини Новом Сарајеву, Опћини Центар и тако даље. И ове године има пуно изборних неправилности, јако пуно елемената кривичних дијела. Неки су навикли тако побјеђивати, али то треба мијењати. Код нас влада изузетно оптимистична атмосфера. И расположење предсједника Радончића је изузетно добро – казао је Арнаут.

22:20 Новинарима се поново обратила Лидија Кораћ која је казала да према релевантним подацима СДП-а битку за новог члана Предсједништва БиХ воде Радончић и Изетбеговић. Нагласила је да треба издвојити и добар резултат Мартина Рагужа у већем броју гласачких мјеста на подручју Кантона Сарајево као и у другим кантонима.

Она је истакла да још не може говорити о резултатима СДП-а будући да је прикупљен један посто података са терена.  Рекла је да се не може очекивати  исти резултат СДП-а из 2010. године  јер се на политичкој сцени појавила странка Демократска фронта (ДФ) чији је предсједник Жељко Комшић, тадашњи потпредсједник СДП-а.
 
Како је саопштила Кораћ, СДП ће завршни прес одржати у поноћ.

22:09 Асим Сарајлић, шеф Изборног штаба СДА, казао је да Бакир Изетбеговић након пребројаних 55 посто гласова води са 40.000 гласова испред Фахрудина Радончића и да је, како тврди, нови-стари члан Предсједништва БиХ. Испред СДА се окупљају функционери. Но, Сарајлић још није желио прогласити побједу.

22:00 Дамир Арнаут, директор Централног оперативног изборног штаба СББ-а, најавио је скоро обраћање Фахрудина Радончића, лидера СББ-а у пресс центру странке.

21:59 Предсједник извршног одбора СНСД-а Небојша Радмановић вечерас је на другој пресс конференцији одржаној у изборном штабу у Бања Луци представио резултате којим располаже ова странка до сада.

На 37 посто обрађених бирачких мјеста Жељка Цвијановић, кандидаткиња СНСД-а за Предсједништво БиХ, за 52,3 посто процената подршке води у односу на противкандидата из Савеза за промјене, Младена Иванића,  који је добио 47,6 посто.

Радмановић је истакао да Жељка Цвијановић у Мркоњић граду за сада има 5.600 гласова, у односу на Иванића који има 3.500, затим у Билећи 3.700 у односу на Иванића који има 3.000. Такођер, од 10.000 обрађених гласова у Бања Луци, Жељка има 5.500, а Иванић  4.100 гласова.

Радмановић је рекао да пристижу резултати о подршци кандидатима за предсједништво РС, па је на 9,9 посто обрађених мјеста према подацима ове странке подршка Милораду Додику од 53, 9 посто у односу на његовог противкандидата из Савеза за промјене РС, Огњена Тадића са 46,1 посто.

21:58 Према неслужбеним информацијама у Посавини је ХДЗ 1990 однио побједу. У тамошњем штабу влада побједничка атмосфера.

– ХДЗ 1990 је сигурно корак напријед. Према неслужбеним информацијама Мартин Рагуж је већ у Предсједништву – казао је Перо Никић, портпарол странке.

21:51 Предсједник НДП-а Драган Чавић позвао је вечерас надлежне власти да се обрати пажња на сигурносну ситуацију у РС-у, јер, како је навео, разно-разни „неодговорни људи могу да искористе ситуацију и направе нешто што би умањило побједу Савеза за промјене и произвело атмосферу која не одговара никоме у РС-у.

21:49 – Подаци су још незванични. Нема чак ни најављене пресс конференције. Није истина да је велика разлика између Младена Иванића и Жељке Цвијановић. Из НДП-а тврде да су у благој предности, то је истакнуо Драган Чавић, али то још ништа не значи, јер је пребројан мали број гласова.

21:48 У централном штабу СДП-а  за 20 минута новинарима ће се, с првим прелиминарним резултатима обратити генерални секретара странке Нермин Никшић. Званичници ове странке још увијек не желе давати било какве изјаве за медије нити процјене у вези са њиховим изборним резултатима.

21:45  – Неправилности је било у Бановићима, неки људи су давали упуте гласачима како да испуне листиће. Наши посматрачи су такођер уочили да нека особа више пута покушава гласати, али се на вријеме реаговало и неправилности су исправљене. Драго ми је да ове године има 6.000 домаћих посматрача, за разлику од прошле године када су били страни – казао је независни кандидат Мустафа Церић.

21:40 Према посљедњим информацијама из пресс центра Демократске фронте, новинарима ће се ипак обратити Каролина Карачић, потпредсједница странке, а не Комшић и Суљагић како је најављено.

21:30 Из пресс центра Демократске фронте тврде да ће се у наредних 5 до 10 минута окупљеним новинарима обратити Жељко Комшић, као и Емир Суљагић.

21:28 Валенти Инзко: Још је прерано да говорим о било чему, јер је бројање гласова у току. Посјетио сам доста Опћина и видио сам да је изласност велика. Такођер, изненадио ме велики број младих посматрача. Сада је нека нова генерација која гласа. Можда ће они нешта мјењати, а са друге стране имамо велику фрустрацију грађана која је можда и придонијела да излазност буде већа него прошлих избора. Грађани су схватили да они сами одлучују о својој судбини а не неко други.

21:22  Предсједник Главног одбора Савеза за бољу будућност (СББ) – Фахрудин Радончић и носитељ листе за Представнички дом Парламентарне скуоштине БиХ Фехим Шкаљић изјавио је вечерас да информација Изборног штаба ове странке говоре о томе да су се грађани опредијелили за промјене у БиХ, „што је важан сегмент у будућем развоју политичких односа и партнерства БиХ са Европом“.
Истакнуо је да је очигледно да је изборна кампања мобилизирала грађане, те да је излазност већа него у птретходном периоду.

– Подаци који долазе у наш штаб говоре о томе да кандидат СББ-а за члана Предсједништва из реда бошњачког народа Фахрудин Радончић убједљиво води на бројним мјестима – навео је Шкаљић, уз опаску да још неће калкулирати о укупном збиру.

Додао је да су посматрачи СББ-а на великом броју мјеста уочили неправилности, те да је досад задокументирано више од 50 таквих случајева.

21:17 – Прочелник изборног стожера ХДЗ БиХ, Невенко Херцег, изјавио је да кандидат за Хрватског члана предсједништва, Драган Човић увјерљиво води у свим већинским хрватским подручјима. То водство, како је казао Херцег, је негдје двотрећинско, а негдје преко 80 посто, као што је то случај у Широком Бријегу. Драган Човић побиједио је у Прозору Рами, која се на неки начин у јавности сматра утврдом ХДЗ-а 1990.

СДП признао пораз Бакира Хаџиомеровића

Члан Предсједништва СДП-а БиХ Лидија Кораћ рекла је вечерас да је сасвим јасно да је кандидат ове странке за бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакир Хаџиомеровић изгубио изборе и да се трка води између кандидата СДА Бакира Изетбеговић и СББ-а Фахрудина Радончића.

Она је новинарима изјавила да кандидат ХДЗ-а 1990 за хрватског члана Предсједништва БиХ Мартин Рагуж води у појединим општинама, међу којима су поједине сарајевске општине.

Према њеним ријечима, још је рано говорити о резултатима избора за Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ и Парламент Федерације БиХ.

nenad radmanovic6

СНСД: Цвијановићева води у трци за члана Предсједништва БиХ

Предсједник Извршног одбора Савеза независних социјалдемократа Небојша Радмановић рекао је да, на основу 37 одсто обрађених бирачких мјеста, кандидат коалиције СНСД-ДНС-СП за српског члана Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић има 52,3 одсто, а кандидат Савеза за промјене Младен Иванић 47,6 одсто гласова бирача.

„У Мркоњић Граду је завршено бројање – око 5.600 гласова за Цвијановићеву, а око 3.500 за Младена Иванића. У Билећи 3.700 за Цвијановићеву, а 3.000 за Младена Иванића. Тренутно у Бањалуци, на 10.000 пребројаних гласова, 5.500 има Жељка Цвијановић, а 4.100 Младен Иванић“, рекао је Радмановић новинарима у Изборном штабу СНСД-а у Бањалуци.

Он је додао да је већ према овим показатељима јасан тренд кретања, те да СНСД очекује побједу.

Према његовим ријечима, за предсједника Српске спорије долазе резултати, те је у овом моменту на 9,90 одсто бирачких мјеста 59,3 одсто за Милорада Додика, а 46,1 за Огњена Тадића.

„Излазност је била добра и очекивана. Разне приче које смо могли да чујемо од разних аналитичара и међународних представника о великој излазности сада је ЦИК демантовао“, рекао је Радмановић.

Он је нагласио да подаци са гласачких мјеста долазе сваки час.

ЦРНАДАК: ИВАНИЋ ИМА ПРЕДНОСТ ОД 12.000 ГЛАСОВА

Генерални секретар ПДП-а Игор Црнадак изјавио је да од 225.000 пребројаних гласачких листића кандидат Савеза за промјене за члана Предсједништва БиХ Младен Иванић има предност над кандидатом коалиције СНСД-ДНС-СП Жељком Цвијановић од 12.000 гласова.

„До сада су пребројани гласови – 116.000 Младен Иванић и 104.000 Жељка Цвијановић“, рекао је вечерас Црнадак на конференцији за новинаре у Изборном штабу ПДП-а у Бањалуци.

Црнадак је истакао да је додатни разлог због чега сматра да је ово показатељ који указује на то да ће се овај резултат врло тешко промијенити чињеница да се промијенила ситуација у односу на раније изборе у срединама гдје је СНСД правио велику разлику.

„Од Бањалуке, гдје је разлика којом тренутно води Жељка Цвијановић минимална, преко Приједора, гдје та разлика не постоји јер је резултат изједначен, па до Новог Града гдје је Савез за промјене забиљежио убједљиву побједу у односу на Цвијановићеву“, рекао је Црнадак.

Он је навео да Иванић води у Прњавору, Модричи, Лопарама, Броду, Власеници, Сокоцу, Зворнику, док је у Бијељини дошло до „апсолутног тријумфа“ Иванића, који води са више од 6.000 гласова.

Излазност по општинама и градовима у Српској

Сва бирачка мјеста на подручју града Бањалука су затворена, а према још непотпуним подацима – гласало је 60 одсто грађана, изјавио је предсједник Градске изборне комисије Александар Радета.

„Свих 266 бирачких мјеста и 18 мобилних тимома завршили су свој рад. Полако пристижу извјештаји о излазности. Немамо прецизне информације са 30 биралишта. На изборе је изашло око 60 одсто грађана“, рекао је Радета новинарима. Радета је истакао да није било већих неправилности на бирачким мјестима.

У Бијељини је на изборе изашло 55,46 одсто бирача, изјавила је новинарима члан Градске изборне комисије Цвијета Секулић. Према њеним ријечима, бирачко право искористило је 58.407 грађана, а у току је обрада неколико приговора који су примљени током дана.

На подручју града Добоја сва бирачка мјеста затворена су у 19.00 часова, а право гласа искористило је 40.748 грађана или 58,21 одсто регистрованих бирача, рекао је Срни предсједник Градске изборне комисије /ГИК/ Ненад Палексић.

Палексић је навео да су избори протекли у демократској атмосфери, без иједног инцидента.

На подручју Требиња данас је гласало 59,46 одсто бирача од укупно 29.730 са правом гласа, потврдио је Срни предсједник Градске изборне комисије Борислав Тарана.

На подручју града Приједора гласало је 40.430 грађана, односно 46,40 одсто регистрованог гласачког тијела, изјавио је предсједник Градске изборне комисије Приједор Жељко Шкондрић.

Сва четири бирачка мјеста у Доњем Жабару затворена су у 19.00 часова, а на изборе је изашло 64,15 одсто бирача или 1.285 од укупно 2.003 регистрована бирача, рекла је предсједник Општинске изборне комисије Душанка Јовановић.

„Гласање је протекло без проблема, а највећа излазност била је на бирачком мјесту у Човић Пољу, гдје је гласало 357 бирача или 72,12 одсто“, каже Јовановићева.

Право гласа на подручју дистрикта Брчко остварило је 51,97 одсто или 23.347 бирача, потврђено је у Изборној комисији дистрикта. Према апликацији Централне изборне комисије БиХ, право гласа имала су 44.923 бирача.

Мур: Изборни процес у БиХ протекао без већих безбједносних проблема

Шеф Мисије ОЕБС-а у БиХ Џонатан Мур изразио је задовољство чињеницом да је изборни процес у БиХ протекао без већих безбједносних проблема.

У свих шест општина на подручју града Источно Сарајево бирачка мјеста затворена су у 19.00 часова, а изборни процес протекао је без проблема. У општини Пале затворена су сва бирачка мјеста на којима је гласало 11.873 бирача или 59,50 одсто од 20.001 регистрованих гласача, потврђено је Срни у Општинској изборној комисији.

На изборе у Угљевику изашло 70,11 одсто бирача, рекао је Срни предсједник Општинске изборне комисије Милорад Симић.

Сва изборна мјеста затворена су на вријеме, осим једног гдје је рад продужен за 15 минута.

У општини Милићи на данашњим изборима гласало је 61,8 одсто бирача, односно 5.058 од 8.148 грађана са правом гласа, изјавио је Срни члан Општинске изборне комисије Здравко Плазачић. Бирачи у Милићима своје право гласа данас су остваривали на 14 редовних бирачких мјеста, а организован је и један мобилни тим.

У општини Сребреница на изборе је изашло 5.704 бирача или 51,51 одсто од укупно 11.074 колико их је регистровано у коначном бирачком списку, саопштила је Општинска изборна комисија. На 20 бирачких мјеста гласање је завршено у 19.00 часова, док је шест биралишта затворено 15 минута касније, јер су за толико времена јутрос касније отворена.

Мур је вечерас посјетио Оперативно-комуникацијски центар 112 Министарства безбједности БиХ у Сарајеву, у којем су смјештени Одбор и Оперативни штаб за безбједност општих избора у БиХ.

Састанку су у име Министарства безбједности БиХ присуствовали секретар Бакир Даутбашић и чланови Одбора, који чине представници полицијских агенција у БиХ, саопштено је из Министарства безбједности БиХ.

Током сусрета истакнута је добра сарадња ОЕБС-а са Одбором, а позитивно је оцијењена и остварена сарадња безбједносних агенција у БиХ и других институција надлежних за обезбјеђење несметаног провођења избора.

На шамачком подручју бирачко право искористио је 8.201 гласач или 51,64 одсто од укупног бирачког тијела, рекао је Срни предсједник Општинске изборне комисије Живан Благојевић. Он је навео да су бирачка мјеста у Основој школи „Шамац“ и у Горњој Црквини затворена у 19.30 часова због тога што су на биралишту били бирачи који нису могли обавити гласање у предвиђено вријеме, а што је законом дозвољено.

У Новом Граду данас је на општим изборима гласало 17.126 бирача, што је 63,88 одсто од укупно регистрованих 26.810.

На подручју општине Прњавор данас је гласало 46,6 одсто бирача или 17.969 од укупно уписаних 38.805 бирача, потврђено је Срни у Општинској изборној комсији. Сва бирачка мјеста – 51 редовно и једно бирачко мјесто за гласање у одсуству и на непотврђеним листићима, затворена су у 19.00 часова.

У општини Србац је на изборе изашло 65,23 одсто регистрованих бирача, рекао је предсједник Општинске изборне комисије Бошко Стојковић.

ИНЦИДЕНТИ И ПОСМАТРАЧИ

Током преподнева, догодила су се два инцидента – у Кијеву код Санског Моста, где су се потукла два посматрача и на једном бирачком месту у Фојници, где је забележено дрско понашање, а осим тога до касног поподнева није било нарушавања јавног реда и мира.
Укупно је акредитовано 5.760 посматрача, док су општинске и градске изборне комисије акредитовале још око 55.000 посматрача политичких субјеката.
Политичари у БиХ, учесници избора, сматрају да ће овај дан донети промене тој земљи, а многи од њих углавном себе виде као део тих промена.

На подручју Невесиња на изборе је изашло 64,11 одсто бирача, а у Љубињу 66 одсто, потврђено је Срни у општинским изборним комисијама у овим мјестима.

На подручју општине Челинац гласала су 9.202 грађанина или 60,22 одсто од укупног бирачког тјела, рекао је Срни предсједник Општинске изборне комисије Челинац Божидар Савичић.

На подручју општине Власеница на биралишта је изашло 62,05 одсто бирача, односно 6.061 бирача од 9.768 колико их је регистровано за опште изборе, изјавила је Срни предсједник Општинске изборне комисије Сања Станимировић-Остојић.

На подручју општине Петрово до 19.25 часова затворена су сва биралишта, а гласала су 3.763 бирача или 54,27 одсто од 6.933 уписана у бирачки списак, речено је Срни у Општинској изборној комисији.

На подручју општине Костајница, према прелиминарним извјештајима бирачких одбора, гласало је 57,33 одсто бирача или 2.874 од 5.010 уписаних у редовни бирачки списак, изјавила је Срни предсједник Општинске изборне комисије Свјетлана Бајалица.

На подручју општине Фоча гласало је 65,1 одсто бирача или 11.198 од укупно њих 17.169 регистрованих, рекао је Срни предсједник Општинске изборне комисије Бранимир Радовић.

У општини Соколац у 19.00 часова затворена су сва бирачка мјеста, а гласало је 7.700 бирача или 70 одсто од укупно уписаних 11.049.

У општини Лакташи на изборе је изашао 19.771 бирач или 62,84 одсто бирачког тијела, рекла је предсједник Општинске изборне комисије Милка Ђаковић.

На подручју општине Крупа на Уни данас су гласала 974 бирача, што је 54,32 одсто од укупно регистрованих 1.793 гласача.

Право гласа на подручју Брода данас је искористило 6.590 грађана или 39,87 одсто, а сва бирачка мјеста затворена су на вријеме, потврдила је Општинска изборна комисија.

У општини Мркоњић Град на изборе је изашло 57,33 одсто од 18.162 регистрована бирача.

У општини Језеро је од 1.083 бирача гласало 53 одсто, кажу у ОИК-у.

У општини Рибник на изборе је изашло 63 одсто од 6.421 регистрованог бирача, а у Шипову 61,19 одсто од 10.747 уписаних у бирачки списак, речено је у општинским изборним комисијама.

У 19.00 часова затворена су сва гласачка мјеста у општини Шековићи, а грађанску дужност обавило је 66 одсто грађана, односно 4.517 бирача на редовним гласачким мјестима, изјавила је вечерас члан Општинске изборне комисије Ана Миладиновић.

Највећа излазност на изборима у општинама источне Херцеговине забиљежена је у Гацку, гдје је до 19.00 часова гласало 75,1 одсто бирача, потврдио је предсједник Општинске изборне комисије Ранко Братић.

У Лопарама су у 19.00 часова затворена сва бирачка мјеста, а одзив бирача је 56,25 одсто, рекао је предсједник Општинске изборне комисије Жељко Тешић.

На биралишта у Оштрој Луци до њиховог затварања у 19.00 часова изашло је 1.854 гласача, што је 39,79 одсто од укупно 4.671 уписаних бирача, изјавио је предсједник Општинске изборне комисије Вељко Куриџа.

У Осмацима је на данашњим изборима гласало 2.248 бирача или 59,80 одсто од укупно 3.754 бирача са бирачког списка.

(Телевизија републике Српске)