Прочитај ми чланак

ОВО СУ НОВИ УСЛОВИ ЕУ: Издајнички, против Срба – како доликује!

0

1009-Uslovi-Brisela-oko-KiM

У извештају Европске комисије о напретку Србије и дугачак списак захтева око КиМ. Стратегија проширења подразумева „нову еру односа“ Београда и Приштине

БЕЗ обзира на напредак у свим другим областима, за Србију кључни услов за чланство у ЕУ остаје решавање косовског питања и парафирање правно обавезујућег споразума са Приштином! Од оцена за „косовско поглавље 35“, зависиће брзина преговора о свим осталим питањима.

У Извештају Европске комисије о напретку наше земље за ову годину и Стратегији проширења за 2014-2015. јасно је наглашено да се морају применити сви постигнути споразуми, али и започети „нова ера у нормализацији односа“, која би се на крају запечатила уговором између Београда и Приштине.

Иначе, у Извештају о напретку, Косово се провлачи кроз чак пет поглавља – информатичко друштво, енергетика, правосуђе и основна права, слободе и безбедност и царинска унија. Такође се тражи да се косовско поглавље отвори међу првима.

Шефица нашег преговарачког тима са ЕУ Тања Мишчевић каже да то није изненађење:

– То је нови приступ, да поред поглавља 23 и 24, и 35 мора бити отворено међу првима. Нормализација је концентрисана у њему, а у другим поглављима се само помиње, али се тамо не отвара као питање.

„Нова ера“, према оцени аналитичара Душана Јањића, значи обнову дијалога који је у застоју, интензивирање примене договореног и припрему дефинисања садржаја поглавља 35 и његовог отварања:

– Косовско питање уплетено је готово у свако поглавље и од њега ће зависити и моменат уласка Србије у ЕУ јер ће се по завршетку преговора оставити једна година за мониторинг наших односа са Приштином на терену. Дакле, ако тада не буде прелазне оцене, српски вагон може да се откачи са европске пруге, без обзира на то што су преговори окончани.

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић каже да је предвиђено да Србија „у једном тренутку“ усвоји Уставни закон којим ће се уредити правни положај Косова унутар Србије и утврдити степен аутономије, „како би будуће генерације имале сигурност статуса Косова унутар Србије“. По његовим очекивањима, до краја године ће се, осим поглавља 35, отворити још једно.

“ТРЕЋИ ЧОВЕК“ У ДИЈАЛОГУ?

Када Београд и Приштина постигну други оквирни споразум, посредник дијалога више нећи бити шеф европске дипломатије, већ ће дијалог отићи под кишобран Дирекције ЕУ за придруживање – каже Јањић, уз напомену да то нећи ићи наруку Србији, јер ће бити све теже да постигне договоре у своју корист, пошто ће у дијалог моћи да се мешају све чланице ЕУ.

 (Вечерње Новости)