Прочитај ми чланак

УЗБУНА НА АЕРОДРОМУ У БЕОГРАДУ: Украдено оружје из магацина

0

ukrajina rusi _0

Из магацинског простора на аеродрому Никола Тесла у Београду нестала је већа количина оружја.

Како сазањемо, хитна истрага започета је око 19 часова када су на аеродрому отворили магацин и увидели да у њему нема ускладиштеног оружја.

Према незваничним информацијама, претпоставља се да је реч о оружју које је било намењено за извоз.

Џихадисти користе српску муницију

Србија је међу водећим земљама по пореклу муниције коју користе екстремисти Исламске државе у Ираку и Сирији,наводи се у истраживању Конфликт армамент рисерч.

Муниција коју користе борци Исламске државе у сукобима на северу Сирије и у Ираку, углавном долази из Кине, Совјетског Савеза или Русије, САД и Србије, наводи се у извештају који је данас објавио Балкан инсајт.

Србија је пета земља по реду на листи произвођача чију муницију користе борци Исламске државе, после Кине, Совјетског Савеза, САД и Русије.

У извештају се наводи да борци Исламске државе користе муницију произведену у 21 земљи, у временском интервалу од 1945. до 2014. године.

“Два периода производње најзаступљенија су међу том муницијом, а она је највећим делом произведена у Кини, Србији, Совјетском Савезу или Руској Федерацији и САД”, додаје се у извештају те групе.

Од 1.730 врста анализиране муниције, 142 су произведене у Србији, 445 у Кини, 338 у Совјетском Савезу, 323 у САД, а 154 у Русији.

Када се прати само муниција произведена од 2010. године, Србија је четврта земља порекла, после Бугарске, Кине и Турске.

Од недавно произведене муниције из Србије, борци Исламске државе користе производе државне фабрике Први партизан из Ужица, наводи Балкан инсајт.

Извештај групе Конфликт армамент рисерч израђен је на основу низа истрага на терену у курдским областима у северном Ираку и северној Сирији у јулу и августу.

(Агенције)