• Почетна
  • СВЕТ
  • Дванаест украјинских политичара завршило у контејнерима
Прочитај ми чланак

Дванаест украјинских политичара завршило у контејнерима

0

Ukrajina_poslanik_kontejner

Дванаест украјинских политичара и локалних функционера завршило је у контејнерима. Десничари тврде да на тај начин исправљају неправде претходног режима.

Украјински министар полиције позива десничаре да престану са том праксом.

Лоше је време да се буде политичар у Украјини, пише британски Телеграф. Поред сукоба на истоку земље, „гасног рата“ са Русијом и парламентарних избора, политичарима муке задаје и „изазов контејнера“.

Од почетка септембра туце посланика, градских функционера и других званичника оптужених за злоупотребу службеног положаја изведено је на улицу и убачено у контејнер од стране маскираних особа, често припадника Десног сектора.

Циљ тог популарно названог „изазова контејнера“ јесте да се политичари јавно понизе и казне због корупције и криминала током владавине претходног режима. Критичари, међутим, истичу да је овакво вршење „правде“ само један корак од линча.

Главни проблем је што су, како кажу у Десном сектору, на функцијама и даље криминалци, а идеје Мајдана нису примењене.

Део Десног сектора из Одесе дошао је на идеју о убацивању политичара у контејнере прошлог месеца, када су најпре Олега Руденка оптужили за корупцију и убацили у канту за смеће.

Ускоро су припадници организације широм земље почели да чине исту ствар свим посланицима који се повезују са претходним режимом.

Нестор Шуфрич, још један посланик из Јануковичеве Партије региона, завршио је у болници након што су његов митинг прекинули демонстранти у Одеси. Полиција и телохранитељи успели су да га извуку из аутобуса пре него што је гомила успела да га убаци у контејнер. На видео-снимку се види да су га претукли пре него што је успео да побегне.

Више нису само некадашње присталице Виктора Јануковича у опасности. Тако је у изазову „страдао“ и доктор једне болнице у градићу Телебовја.

Један од лидера Десног сектора каже да се, ипак, можда отишло предалеко, а министар унутрашњих послова Арсен Аваков упутио је апел да се прекине са убацивањем политичара у контејнере.

„Још само неколико сломљених лица као што је Шуфричево или линчовања и Европа ће окренути леђа нашој победоносној револуцији“, навео је Аваков.

Извор: РТС