Прочитај ми чланак

Албански премијер долази у Београд: Тема посете – признање Косова и састанак са Вучићем

0

edi-rama

ТИРАНА – Премијер Албаније Еди Рама посетиће Београд 22. октобра што ће бити прва посета албанског премијера Србији после 68 година, потврдио је данас министар спољних Албаније Дитмир Бушати.

Посету албанског премијера раније данас је најавио и министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

Бушати је рекао, како је пренео АП, да ће међу темама посете Раме Србији бити положај албанске мањине у Прешеву на југу Србије и признање независности Косова.

АП подсећа да Београд није признао независност Косова.

Премијери Србије и Албаније Александар Вучић и Еди Рама састали су се крајем августа у Берлину на конференцији о Западном Балкану којој су присуствовали лидери земаља у региону.

Рама је тада рекао да је прихватио позив спрског колеге и да ће 22. октобра посетити Београд.

„Постоји низ тема о којима морамо да разговарамо и много потенцијала за сарадњу“, објаснио је тада Рама, додајући да је та сарадња важна за цео регион, али и билатерално за две земље.

Вучић је такође тада новинарима у Берлину пренео очекивање да ће састанак са шефом албанске владе бити разговор одговорних људи о озбиљним темама.

„Ми ћемо бити добри домаћини. Разговараћемо о озбиљним темама и мислим да је то велика шанса за српске привреднике. То је прилика за извоз, јер Албанија представља идеално тржиште за Србију“, рекао је Вучић.

Последњи албански државник који је посетио Београд био је Енвер Хоџа 1946. године.

(Танјуг)