• Почетна
  • СВЕТ
  • Комесар ЕУ: Изградити Јужни коридор, а не Јужни ток
Прочитај ми чланак

Комесар ЕУ: Изградити Јужни коридор, а не Јужни ток

0

miguel-arias-canete-ap_ff

Изабрани европски комесар за енергетику Мигел Аријас Кањете изјавио је јуче у Европском парламенту (ЕП) да „у циљу енергетске безбедности Европске уније треба изградити (мрежу гасовода) Јужни коридор, будући да је јасно да гасовод Јужни ток не може бити изграђен све док се не усагласи с прописима ЕУ“.

Кањете, изабран за комесара за енергетику у новој Европској комисији (ЕК), образлагао је свој будући програм рада пред посланицима ЕП који треба да потврди све комесаре ЕК.

Италијанско председништво ЕУ је раније ставило до знања да подржава изградњу Јужног тока, који треба да прође и кроз Србију.

Шефица италијанске дипломатије Федерика Могерини, која је изабрана за нову високу представницу за спољну и безбедносну политику ЕУ, је претходно подвукла да је Јужни ток „веома важан за енергетску безбедност наше земље и целе Европе“, уз напомену да треба наћи начина да се он усагласи с прописима ЕУ.

Изградњом Јужног тока „ће бити више извора снабдевања гасом ЕУ“, указао је и италијански државни секретар за Европу Сандро Гоци.

Изабрани комесар за енергетику Кањете је данас рекао „да би веома добро било да се изгради Јужни ток, с тим да се нужно усклади са законима“. Али је предочио да „приватни сектор мора хитно инвестирати у Јужни коридор, којем се мора мора дати апсолутно првенство“.

Јужни коридор би имао два гасовода преко којих би гас, независно од руских гасовода, из Каспијског басена и Средње Азије стизати преко Турске, Грчке и Албаније у Италију и даље у земље ЕУ.

Тиме ће бити ојачано повезивање енергетске мреже европске двадесетосморице, што је је и део настојања да се, уз обновљиве изворе, обезбеде такође разни извори снабдевања ЕУ енергијом, истакао је Кањете и тиме одговорио како мисли да зајамчи мању зависност Европе о руског гаса.

Изабрани комесар је у ЕП подвукао да се морају уложити напори не само да Европа не зависи само од једног спољног испоручиоца гаса, већ и да се до краја развије унутрашње енергетско тржиште, уз прекограничне мреже и знатно већу ефикасност потрошње енергије.

(Блиц)