Прочитај ми чланак

ЈУНАК „МОНТЕВИДЕА” у најновијем филму Никите Михалкова (Интервју)

0

Suncanica

Популарни српски глумац Милош Биковић са радошћу и стрепњом очекује светску премијеру, и то у Београду, филма Никите Михалкова „Сунчаница”, током чијег снимања у Русији је, како каже, „пио знање са извора”.

„Нисам још видео филм. Јако се радујем томе. И једва чекам да га погледам. Помало и стрепим”, изјавио је он Танјугу у електронском интервјуу, током снимања новог пројекта у иностранству.

Биковић се слаже да је светска премијера у свом граду сасвим специфичан доживљај.

„Мислим да нисам у потпуности свестан шта се догађа. Светска премијера у мом родном граду је нешто што ни у најлуђим сновима нисам претпостављао. Као што нисам претпостављао ни цео део мог живота који је везан за рад са Никитом Михалковим и Русију. Нисам веровао када ми је Никита рекао пре годину и по дана да жели да светску премијеру направи у Србији”, признао је млади глумац.

Међутим, додао је он, „нисам ни пре три године веровао брату кад ми је рекао да пишем писмо Никити Михалкову како бих ступио у контакт са њим. Можда би требало мало више да верујем”.

Радња филма, по мотивима прозе Ивана Буњина, дешава се на Криму, одакле се после грађанског рата евакуише поражена армија белих Руса. На до сада објављеним фотографијама из филма Биковић делује уверљиво као официр белогардејац из 20-их година 20 века.

На питање какав је човек кога игра, одговорио је да је, по речима Михалкова, „гвоздени” официр.

„Млад је, идеалиста, у редовима поражене царске војске. Сломљен, не само поразом од физичких непријатеља већ и поразом од стране духовних непријатеља света у ком је живео и у који је веровао. Човек који више нема за шта да се ухвати. Безнађе је снашло Русију јер су људи најпре изгубили духовне, затим друштвене и људске вредности. Таквом човеку је тешко кад његови идеали надживе свет у коме су настали”, описао је он свој лик у филму.

Рад са редитељем Оскаровцем је сам по себи значајан за каријеру сваког глумца, а Биковић истиче да је током снимања много тога и научио.

„Тај процес кроз који сам прошао је својеврсна школа. Светска глума и режија много дугују руским ствараоцима”, рекао је он помињући Станиславског, Антона и Михаила Чехова, преко Езенштајна и Тарковског па све до Михалкова.

„Сви ови уметници су били и јесу извори својеврсних глумачких и редитељских метода које је прихватио цео свет. На пример, Марлон Брандо и Ал Паћино су учили по овој методи. Код Михалкова сам имао прилике да ‘пијем знање са извора’“, нагласио је он.

На питање чега се највише сећа са снимања, одговорио је да памти много детаља. „Од тога како сам чудом Божијим добио улогу до тога како је Никита плакао кад смо завршили снимање филма или када би га неки кадар дотакао. И сваки од тих детаља је посебан драгуљ у ризници сећања”, изјавио је Биковић.

Његов нови ангажман је једна од главних улога у филму и ТВ серији „Бићемо прваци света”, у продукцији београдске куће Интермедиа Нетwорк, у режији Дарка Бајића.

То је прича о творцима југословенске и европске школе кошарке и људима заслужним за нашу прву златну медаљу на светском првенству у Љубљани 1970. године, подсетио је Биковић.

(Политика)