Прочитај ми чланак

Зар пендрек боли само Вучиће?

0

Много је питања остало без одговора након инцидента у којем је су припадници жандармерије претукли премијеровог рођеног брата Андреја Вучића, као и двојицу припадника обезбеђења председника Владе Србије која су овом приликом била додељена млађем Вучићу.

zandarmerijaОстало је недоречено да ли ће полиција предузети нешто против оних који су „прекорачили овлашћење“

Министар и директор полиције Небојша Стефановић и Милорад Вељовић „запрепашћени“ су бруталношћу полиције, али нису понудили одговор шта ће предузети против оних који су „прекорачили овлашћења“, како је претходно оквалификовао понашање жандара сам премијер, великодушно поручујући да његов брат и телохранитељи неће подићи приватну тужбу против полиције.

Процурео и снимак пребијања

Медији су дошли и до снимка инцидента, али на њему се не види почетак и крај догађаја, већ сам чин насиља жандармерије над премијеровим братом, двојицом телохранитеља и четвртом особом за коју се тврди да је реч о брату градоначленика Београда Предрагом Малим, иначе добрим пријатељом Андреја Вучића.

У штурој изјави коју су доставили агенцијама, министар Срефановић и директор полиције Вељовић су „запрепашћени снимком“, уз обећање да ће бити „предузети сви потребни кораци, како се овакви брутални напади, више никада не би догодили у полицији“. 

Како је заправо дошло до туче на углу Бирачнинове и улице Светозар Марковић, у близини Славије, а уочи почетка параде поноса? Да ли су жандарми из чиста мира почели да батињају палицама или су претходно премијеров брат и његова бодигард пратња одбили да се легитимишу и дрско узвратили на захтев момака под пуном „ратном“ опремом?

Ни познати новинар Милош Васић који се секторски већ деценијама бави полицијом и безбедносним службама признаје да је већина одговора на ова питања остала недоречена. Ништа мање ни након ванредне конференције за медије коју је у недељу одмах по окончању прајда сазвао премијер Александар Вучић.

– Читав догађај ме чуди. Ако је неко штићено лице и има двојицу пратиоца, посао те двојице професионалаца је управо да спрече да дође до таквих ситуација. Ти људи, очигледно, нису урадили свој посао. Знате, врло је неинтелигентно препирати се са кордоном жандармерије – примећује Васић.

Ни јучерашња београдска штампа не нуди много одговора из уобичајених „поверљивих и неименованих извора блиских полицији“. Пажљивим пресретачима онлајн портала, међутим, могли су у току дана да на порталу Е-новине, док се још није знало да је жртва батињања премијеров брат, прочитају најдетаљнији опис поменутог догађаја уз, за овај медиј, карактеристичне пропатне квалификације и претпоставке.

Извештај неће бити доступан

Осим што је премијер рекао да његов брат и припадници обезбеђења неће приватно тужити полицију због наношења телесних повреда, остало је недоречено да ли ће полиција предузети нешто против оних који су, како је рекао сам премијер, „прекорачили овлашћење“?

Милош Васић објашњава да се у случајевима када припадник полиције примени силу, обавезно подноси извештај и да онда надлежни унутар службе проверавају има ли места за евентуалну дисциплинску одговорност.

– Највероватније ће се то десити и овога пута, али чисто сумњам да ће тај извештај бити доступан јавности – сумњичава је Васић. 

Портал је објавио да се инцидент десио око 11:15 када су тројица момака у фармерака и патикама и поред упозорења полиције хтела да прође кроз кордон да би, како претпоставља извештач, пребијали људе који су се окупљали око „Мањежа“, парка где су се ранијих година окупљали присталице прајда.

Надаље се тврди да је „најмање један од те тројице био наоружан службеним пиштољем, са службеним мецима“.

„У метежу који је настао, и уз чувене полицијске повике: Лези доле!… некако је савладан један од провокатора, што се дало закључити по крви која је лила са његове разбијене главе.“

„“Цивил“ по имену „Гвозден“, извадио је војну легитимацију и упозорио полицију да би било боље, паметније и свакако мање крваво, ако позову њиховог шефа, јер се она двојица, наводно, неће предати без неког великог зла.“

Онда, по писању Е-новина, „провокаторима“ стижу у помоћ прво црни ауди (нуде чак и регистарски број), а потом и два сивомаслинаста џипа. Из једног од њих излази „човек боксерског носа, са „чином“ истетовиране руже на врату“. Извештач на крају закључује да поменути изгредници и поред „насртаја на полицију, опирања привођењу, потезања дуге цеви на службенике МУП, довођења у опасност других лица, слободно одлазе у непознатом правцу“.

Контра шетња у организацији Двери

Покрета Двери је као одговор на прајд организовао у вечерњим сатима у недељу шетњу која слави „живот, родитељство и рађање“. Око 2000 грађана прошетало је без инцидената од Храма Св. Саве до Саборне цркве, а свештеници који су били у колони одржали су молебан за „чишћење града од претходно одржане геј параде“

Док су пролазили поре зграде Владе Србије окупљени су узвикивали погрдне пароле на рачун премијера Вучића и ЛГБТ популације. 

Ако желите да прочитате комплетан опис догађаја на порталу Е-новина, нећете у тој намери успети. Наиме, након што је чаршијом прострујало да је један од тројице пребијених момака у патикама био ни мање ни више него рођени брат премијера Вучића, текст је нестао са портала, иначе наклоњеног актуелном режиму и премијеру откад су се напредњаци од националистичке прешалтовали на грађанско-европску идеологију.

Пендреци на леђима цивила нису новина у српској збиљи. Отуд и питање како би неки обичан грађанин прошао у датој ситуацији? Да ли би јавности уопште и знала за пендречење? Милош Васић је уверен да се оволика халабука не би дигла да није реч о млађем Вучићу.

– Наши медији једва чекају да се неко познато лице нађе у таквој ситуацији. Чист сензационализам – закључује познати новинар.

(Вести)