Прочитај ми чланак

ВОЈНА ПАРАДА ПРЕД ПУТИНОМ без четничких обележја

0

vojna parada rusija g

Београд — На војној паради у Београду, која је заказана за 16. октобар, неће бити четничких обележја, каже за Данас министар одбране Братислав Гашић.

Иконографија војне параде у Београду, заказане за 16. октобар, којој ће присуствовати руски председник Владимир Путин, биће одређена симболима који су карактеристични за борбу против фашизма, дакле комунистичким и социјалистичким, без обзира на званичну српску политику процеса рехабилитације четничког покрета и изједначавања партизана и четника.

Како је за Данас рекао министар одбране Братислав Гашић, заставе и други симболи који ће преовлађивати током војне параде биће они који се односе и припадају ослободиоцима Београда у Другом светском рату, а међу њима нема места за четничка обележја и „те приче“.

Имајући у виду да се као највећа част војне параде истиче присуство председника Русије Владимира Путина, односно начин на који Русија приступа обележавању годишњица борбе и победе над фашизмом, поставља се питање како ће Србија, упркос законски утврђеној званичној политици изједначавања четника и партизана, као и рехабилитација четничког покрета, приступити тој манифестацији. Скупштина Србије је у протеклој деценији усвојила два закона који чине рехабилитацију званичном политиком – Закон о изједначавању права партизана и четника и Закон о рехабилитацији.

„Четници нису учествовали у ослобађању Београда у Другом светском рату и зато неће бити никаквих четничких обележја и симбола током низа свечаности обележавања 70 година од тог догађаја“, истиче Гашић за Данас.

Он напомиње да је састављен радни тим, односно организациони одбор војне параде и да ће се он побринути да иконографија те свечаности асоцира на сто година од почетка Великог рата и 70 година од ослобођења Београда.

„Тиме ће се бавити стручњаци, они ће бити део организационог одбора. Томе приступамо јако озбиљно и без икаквих импровизација“, наглашава министар одбране.

Чињеница је, међутим, да се већ више од двадесет година у Србији спроводи морална и политичка рехабилитација четничког покрета, а завршни чин тог процеса треба ускоро да се догоди судском рехабилитацијом вође тог покрета Драже Михаиловића, који је због сарадње са окупатором током Другог светског рата осуђен на смрт и стрељан јула 1946. године.

Тај процес подржавали су јасно многи представници актуелне власти, укључујући и председника Србије Томислава Николића, који је током рата деведесетих година чак добио орден четничког војводе.

Подсетимо, активан заступник рехабилитације Драже Михаиловића, који има улогу пуномоћника у судском процесу чије се окончање пред Вишим судом у Београду ускоро очекује, јесте саветник председника Републике Оливер Антић, који се похвалио да ће његова завршна реч трајати минимум два сата.

У иконографији руских војних парада поводом обележавања борбе и победе над фашизмом преовлађују срп и чекић. То су комунистички симболи који представљају индустријски пролетаријат и сељаке, који заједно чине јединство индустријских и пољопривредних радника.

Милован Дрецун, члан организационог тима за припрему војне параде, најавио је да ће ова манифестација одржати у Новом Београду, док је Гашић раније рекао да ће то бити највероватније испред Палате Србије.

Дрецун је говорио и о централној прослави дана ослобођења у Арени.

„Много јача од било које војне параде које су одржаване у последње време и догађај у Арени, где ћемо на један другачији начин годишњицу ослобођења Београда више да приближимо младој генерацији, која евидентно не зна много о томе, у ствари – не зна тежину тих страхота које су преживели Београђани под фашизмом, у окупацији током Другог светског рата. Господин Драган Бјелогрлић је задужен за тај визуелни део, да осмисли све, и мислим да ће то бити веома интересантно видети“, истакао је Дрецун.

(Данас)