Прочитај ми чланак

Студенти у Београду и Нишу у протесној шетњи због измена Закона о високом образовању

0

protesstudenata

БЕОГРАД – Студенти у Београду и Нишу данас су протестовали због измена Закона о високом образовању.  Извештавајући о „шетњи“ неколико десетина студената данас Кнез Михаиловом улицом, ФоНет преноси да је та  шетња само „показна вежба“ за протест који се најављује за десетак дана.

Министар просвете Срђан Вербић сматра да би данас, првог дана студентске школске године, више требало да обратимо пажњу на десетине хиљада бруцоша који желе да студирају, да науче много више него што сада знају и да нас, како је рекао, поведу тамо где ми сами не знамо како да стигнемо.

„Волео бих да студенти долазе са захтевима који се тичу студијских програма, да се боље користе потенцијали универзитета, да студирају на универзитету, а не само на свом факултету“, рекао је Вербић Танјугу поводом протеста студената.

Студенти, према његовим речима, треба да траже већу мобилност и да више слушају квалитетне предмете на другим местима, а не да причамо само о томе „како да поделимо овај мали буџетски колач који имамо“.

На Универзитету у Београду вечерас се одржавају избори за Студентски парламент, а министар Вербић сматра да не треба обраћати пажњу на оне представнике студента који имају лични интерес.

„Велики задатак студената вечерас је да на прави начин одаберу своје руководство, да размисле ко ће говорити у њихово име и да ли ће бити у њихово име“, рекао је Вербић.

Студенти окупљени у асоцијацији „Студентски фронт“ данас су организовали протестну шетњу централним улицама у Београду, незадовољни изменама Закона о високом образовању, а протестовали су и академци у Нишу.

Део београдских студената је са платоа испред Филозофског факултета прошетао до Скупштине Србије и потом су се вратили на плато где ће, према речима Марка Шовића из „Студентског фронта“, бити одржан збор и донета одлука о даљим активностима.

Студенти траже да број обавезних испитних рокова у школској 2014/2015. буде шест, уместо пет, као и да они који су уписани у прву годину студија школске 2010/2011, имају право да се финансирају из буџета годину дана по истеку редовног трајања студија, рекао је Шовић Танјугу.

Академци се противе и смањења квота за упис на мастер студије, рекао је Совић и навео да академци траже и да започне рад на новом Закону о високом образовању и да та асоцијација инсистира на закону који би подразумевао потпуно бесплатно високо образовање, финансирано из буџета.

И у центру Ниша су протестовали академци, чије је неформално окупљање иницирао студент Економског факултета Михајло Павловић.

Нишки студенти такође траже да се не смањује број испитних рокова, као и регулисање апсолвентског стажа на повољнији начин како не би губили право на мензу и студентски дом.

(Танјуг-Фонет)