Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ: Србија своју политику не мења, све обавезе према ЕУ испунићемо до 2018

0

vucic

Српски премијер Алексаднар Вучић поручио да Србија своју политику не мења, да је њена оријентација пут ка ЕУ и да жели добре односе са Руском Федерацијом.

Вучић је одговарајући на питања новинара о евентуалним притисцима да промени однос према Русији зарад приближавања Унији, рекао да већ седам-осам месеци слуша да ће Србија морати да уради нешто што нам је неко наредио.

„Србија има своју поллитику и не мења је“, поручио је премијер и додао да је то став Србије и да од тог става Србија има и имаће користи и у будућности.

„Мој посао као председника владе је да бринем о својој земљи а не о другим земљама и то се неће мењати“, поручио је Вучић на Београдском безбедносном форуму.

Он је додао да Србијом не може да се разговара на тај начин да нам неко каже шта морамо да урадимо, као и да са њим нико не може и не сме на тај начин да разговара.

Упитан шта очекује од предстојећег председавања Србије ОЕБС-ом, Вучић је рекао да ће наша земља имати озбиљну и одговорну улогу коју ће поштовати и Исток и Запад.

„Србија је земља у коју верују и у коју имају поверења и Исток и Запад“, навео је премијер и додао да две приче не постоје.

Ми, казао је, немамо једну причу за једне и другу за друге и због тога смо мирни и чиста нам је савест.

Он је уверен да земље чланице неће бити у могућности да одбију да прихвате Србију као пуноправну чланицу ЕУ.

Премијер Србије изјавио је да Србија чини све за добробит својих грађана, и додао да је пут европских интеграција, без двоумљења, најбољи могући за Србију.

„Чули смо изјаву Јоханеса Хана јуче да нема шансе за Србију да постане чланица ЕУ у наредних пет година. Није велико изненађење, очекивали смо ту одлуку, али ћемо свакако наставити са реформама, наставити наш пут ка ЕУ и учинити најбоље са свим нашим обавезама пре краја 2018, почетком 2019. и онда ће све бити у рукама других“, рекао је Вучић.

Он је навео да Србија има своје обавезе које ће испунити не због ЕУ, већ због Србије и грађана Србије, и да зато мора да се бави тешким поглављима 23 и 24, за које се нада да ће бити отворена почетком идуће године.

„Не ради се о чудима која треба спровести, јер су друге земље то учиниле. Наставићнемо наш пут ка ЕУ и учинићемо све да завршимо све наше обавезе до краја 2018. а тад ће све бити у рукама других“.

Председник Владе нагласио је да Србија наставља свој европски пут, не због неке врсте идолатријског односа према Европској унији, већ зато што је то најбоље за њу и њене градјане. „Ако не може за пет година (да постанемо члан), за пет година и један дан може. Ми очекујемо и надамо се да ће Србија бити прва новопримљена земља у чланство Европске уније“, рекао је Вучић.

Да би се то остварило, нагласио је Вучић, држава и градјани мораће много да раде и предузму многе тешке ствари. „Али сам уверен, и то је друга ствар, када Србија буде била део ЕУ захваљујући нашим реформама, озбиљности и одговорности, неће бити ни близу најсиромашније земље“, подвукао је Вучић.

Премијер Србије, као трећу важну ствар, истакао је регионалну стабилност.

„Без регионалне, политичке стабилности, у Србији нећемо моћи да градимо другачију и бољу економију него што је данас“, оценио је Вучић.

Он је изразио уверење да, уколико градјани Србије буду разумели тешке кораке који морају да се спроведу, да ће резултати бити видљиви „већ у наредне две године“.

Вучић је захвалио свима који поштују све што је Србија урадила и „многе тешке кораке“ које је морала да предје, ипак додавши да има малу бојазан због менталитета градјана Србије.

„Плашим се само нас и помало нашег менталитета, чињенице ‘Нећу ја, хоћу да се спроводе реформе, али да немају везе са мном’. То морамо да превазидјемо. Сви морамо да учествуејемо“, поручио је председник Владе.

Према његовим речима планови и програми које је Србија представила одобрио је цео свет и све медјународне организације и институције.

„Само морамо да будемо дисциплиновани и одговорни, и сигуран сам да ћемо живети неупоредиво боље него данас, а то је крајњи циљ свега због чега све ове реформе предузимамо“, закључио је Вучић.

Он је навео да је актуелна власт наследила велике економске проблеме, али да ће у Србији морати да се мења и менталитет, како би се напустио социјалистичко наслеђе, које земљу зауставља у напретку.

„Све то ћемо урадити не зато што смо под притиском ЕУ, то нису тражили ни ММФ ни Светска банка, то ћемо урадити због нас“, рекао је Вучић.

(Танјуг)