Прочитај ми чланак

План посете Путина Србији

0

putin u beogradu zastava

Премијер Србије Александар Вучић заједно са амбасадором Русије Александром Чепурином обратио се јуче ујутру новинарима у Влади Србије и потврдио да руски председник Владимир Путин 16. октобра долази у посету Београду. Вучић је најавио да ће наредних дана бити формиран организациони одбор, који ће осмислити како ће обележавање годишњице изгледати.

‘’Жеља је и председника (Николића) и комплетног нашег руководства да то буде дефиле војних снага Републике Србије. Имаћемо вероватно и госте који су заједно са нама учествовали у ослобођењу Београда и који ће показати и своју снагу’’, рекао је Вучић и додао да верује да ће за грађане Србије то бити величанствена приредба.

Медијима је потом из кабинета председника Томислава Николића прослеђен план посете.

Братислав Гашић, министар одбране, рекао је да је Војска Србије урадила план – „сва извиђања“ за параду, какву Београд није имао од 1985. Он је најавио да ће на паради бити приказане све заставе под којима је Београд ослобађан у Првом и Другом светском рату. Позваћемо и све наше пријатеље који су 1944. године заједно учествовали у ослобођењу Београда да дођу, додао је Гашић. 

Агенда

– технички дочек на аеродрому где Путина дочекује Николић

– у Палати „Србија“ свечани дочек, па састанак Путин-Николић-Вучић

– пленарни састанак српске и руске делегације

– церемонија потписивања међудржавних споразума

– војна парада, где ће Николић уручити Путину „Орден Републике Србије на великој огрлици“.

– након уручења следе обраћања Николића и Путина

– председници Србије и Русије положиће венце на Гробљу ослободилаца Београда 

(Данас)