Прочитај ми чланак

Џихадисти на Косову (5): Радикални ислам све јачи

0

„Имајући у виду наше наслеђе на овим просторима у претходне две деценије и на карактер ратова које смо водили на целом подручју бивше Југославије, који су, нажалост, веома често били и верски, пре свега би желео да истакнем да треба направити веома јасну разлику између ислама и радикалног ислама. Између екстремиста и поштених, нормалних људи исламске и православне вероисповести којима једини циљ да себе духовно изграђују и испуњавају кроз испољавање својих верских слобода“, каже Марко Ђурић, директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Србије.

marko-djuricМарко Ђурић

– Нажалост, на Косову и Метохији је у претходним годинама и месецима приметно јачање елемената радикалног ислама и уверен сам у то да је то нешто што забрињава како умерене политичке представнике и оних странака на КиМ које су већински исламског чланства и политичке оријентације, тако и оне који то нису. Исто тако сам уверен да то забрињава и представнике међународне заједнице – упозорава Ђурић.

Српска заједница је такође забринута.

– Пошто се налази у непосредној близини локација на којима су недавно ухапшени неки од осумњичених за учествовање у различитим активностима на подручју Сирије и Ирака, српска заједница је свакако забринута због ширења ових појава на Косову и Метохији. Ми очекујемо од међународних безбедносних структура које носе пуну одговорност за безбедност свих људи на Косову и Метохији од 1999. године да обезбеде да екстремни елементи буду стављени под контролу, било људи који су на КиМ дошли, било они који су радикализовини у претходном периоду, а потичу са Косова и Метохије. За нас је неприхватљиво да било ко од њих дође у позицију да угрози српску заједницу на КиМ – подвлачи Ђурић.

(Вести)