Прочитај ми чланак

ДВЕРИ И ДСС: Подржавамо све захтеве српске адвокатуре

0

DSS-Dverio12

Покрет ДВЕРИ најоштрије осуђује брутални удар режима на припаднике адвокатске струке у Србији, имајући у виду најновије покушаје да се српска адвокатура потчини политичким интересима извршне власти.

Сматрамо да су захтеви адвокатуре у потпуности легални и легитимни, будући да је нормално и несметано функционисање адвокатуре као јавне службе пружања правне помоћи неспорна тековина сваке правно уређене државе.

Објава својеврсног рата и вођење активне политичке борбе против адвокатске струке путем отворених претњи и притисака појединаца из извршне власти, недопустива је појава и заслужује сваку осуду стручне и лаичке јавности. Такође, како је позната чињеница да се стање слободе у једној држави управо мери стањем у њеној адвокатури, произлази да је овим последњим одлукама режима и игнорантским ставом у односу на оправдане захтеве адвокатуре, дубоко угрожен систем пружања правне помоћи, али и реализација, те очување грађанских права и слобода и њихова заштита у поступцима пред судовима и другим државним органима. Напад на адвокатуру Србије је једнак нападу на све грађане Србије који користе њене услуге.

Стога:

Покрет ДВЕРИ пружа безрезервну подршку свим српским адвокатима, адвокатским коморама и АКС који се тренутно налазе у оправданој обустави рада, дубоко верујући у оправданост свих постављених захтева адвокатуре.

Покрет ДВЕРИ сматра да се једино могуће решење ове спорне ситуације огледа управо у прихватању СВИХ захтева које је адвокатска струка предочила актуелном режиму.

Држава је дужна да адвокатури омогући несметано функционисање, уместо да је у томе ограничава или спречава, будући да је у интересу свих грађана Србије да систем пружања правне помоћи и заштите буде у потпуности сачуван и функционалан.

ЗАХТЕВИ АДВОКАТА СУ ОПРАВДАНИ

Демократска странка Србије подржава адвокате Адвокатске коморе Србије и Адвокатске коморе Војводине који својим протестом не бране само своју професију, већ освајају слободу за све грађане наше државе, бранећи Устав и људска права.

Веома поштујемо што су и овог пута нашли праву меру за заштиту свог достојанства и достојанства правосуђа, без поданичког односа према властима.

Адвокати имају право на обуставу рада. Председник Владе Александар Вучић је повредио Уставом гарантовану независност адвокатске професије, јер је неовлашћено донео Решење о обустави извршења Упутства за поступање адвоката током протеста упозорења са обуставом рада. Влада нема право да обуставља извршење аката које је донела Адвокатска комора Србије.

Запањујуће је да министар правде Селаковић не зна да се Закон о штрајку не односи на адвокате и да им право на протест оспорава. Било би још горе ако то зна, па им ипак прети и уцењује их са позиције силе извршне власти.

Ниједна држава у региону нема овако лош Закон о јавним бележницима. Увођење јавнобележничког монопола у састављању уговора о промету непокретности представља брутално кршење Устава Србије, који забрањује ограничење слободе конкуренције.

Зато Демократска странка Србије сматра да су захтеви адвоката да се смени министар Селаковић и измени Закон о јавним бележницима потпуно оправдани.

(Двери, ДСС)