Прочитај ми чланак

Бошњаци због цртежа Мухамеда траже повлачење уџбеника

0

Бошњачко национално веће (БНВ) у техничком мандату затражило је јуче хитно повлачење из продаје уџбеника „Хисторија” за шести разред основних школа због цртежа пророка Мухамеда, што је по исламу строго забрањено, као и због „спорних историјских фалсификата и неистина”.

sporan-crtez-muhamedaЦртеж „откривен” после пет година употребе уџбеника

БНВ је од школа затражио да уџбеник избаце из употребе и врате га издавачкој кући „Клет”, док Мешихат Исламске заједнице у Србији захтева од Министарства просвете, науке и технолошког развоја да се овај уџбеник одмах повуче и најхитније исправи. Мешихат у саопштењу каже да не желе да помисле да је овако нешто учињено намерно, али да су грешке ове врсте недопустиве.

Да ли је „грешке” уопште било или се иза читаве приче крије нешто друго?

Директорка ове издавачке куће Гордана Кнежевић-Орлић у изјави за наш лист каже да неће дозволити да буду увучени у прљаве политичке игре, јер је уџбеник у употреби већ пет година, а одобрило га је Министарство просвете и Бошњачко национално веће. Она подсећа да су у току избори за БНВ и да је очигледно да је некоме у интересу да изазове скандал, јер „они су уџбеник преводили, лекторисали и гледали, дакле, прошао је процедуру одобравања Бошњачког националног већа”.

– Уџбеник на српском је одобрен 2010. године, дакле у употреби је већ неколико година, а ове године је преведен на босански језик уз тесну сарадњу са Бошњачким националним већем у Новом Пазару. Они су то тело које по Закону о уџбеницима даје своје одобрење да преведен уџбеник може да се користи и ми то одобрење имамо – каже Кнежевић-Орлић.

„Политика” је добила и факсимил документа из априла ове године који је тада потписао председник већа Есад Џуџевић, који је у међувремену променио своје презиме у Џуџо, а у којем се наводи да овај уџбеник има позитивно мишљење БНВ. И у Министарству просвете за наш лист објашњавају да је реч о уџбенику који је прошао комплетну, законски одређену процедуру, да је одобрен на основу позитивног мишљења Закона за унапређивање образовања и самог Бошњачког националног већа.

Међутим, у јучерашњем саопштењу БНВ, наводи се да Одбор за образовање БНВ не стоји иза садржаја овог уџбеника, јер су рецензију и превод „Хисторије” са српског на босански радили бивши чланови Одбора за образовање Реџеп Шкријељ и Амир Даутовић, а да је уредник био Елијас Реброња, председник тог одбора. Због свега овога ће БНВ поднети тужбу против одговорних лица из „Клета”, а против бивших чланова Одбора за образовање БНВ кривичне пријаве.

И на интернет порталима у Новом Пазару је објављено да су муслимани узнемирени тиме што ће им деца учити из књиге у којој је објављен цртеж посланика Мухамеда, што је по исламу велики грех. Исламске верске институције у свету су издале неколико фетви о забрани приказивања лика Мухамеда, јер у томе виде зачетак идолатрије и идолопоклонства и омаловажавање његове личности и мисије.

Директорка „Клета” каже да је илустрација на којој је приказан Мухамед купљена са сајта светске агенције „Getty Images” и да се она налази у делу који се зове „За оне који желе да знају више”.

– Овај део је за децу која желе да знају више, тако да не постоји никакав проблем да уколико је потребно буде и избачен из уџбеника. То је део који припада историјској читанци коју ми нисмо штампали посебно, већ смо је интегрисали како би свој деци која купе уџбеник била доступна и та додатна литература – каже Кнежевић-Орлић.

Она подсећа да се „Клет” пре две године одазвала позиву БНВ и уз огроман напор објавила више од 50 наслова, уз ангажовање више од 50 аутора управо на предлог БНВ.

– Управо због тога сматрамо веома непрофесионалним овакво саопштење које смо добили истовремено када и медији, а да пре тога нисмо као издавач добили информацију о чему се ради. То нам говори да се овде ради пре свега о политичким борбама, па вас молимо да нас из истих искључите – наводи се у саопштењу које је ова издавачка кућа послала јуче, убрзо пошто се огласило БНВ.

(Политика)