• Почетна
  • СВЕТ
  • Руска војска почела хитно размештање трупа ради заштите епохалног налазишта нафте
Прочитај ми чланак

Руска војска почела хитно размештање трупа ради заштите епохалног налазишта нафте

0

fgdlkvndj26459276

Поводом открића огромног руског налазишта нафте на Арктику, које се процењује чак веће и од налазишта у Мексичком заливу, руски председник Владимир Путин, издао је наређења да војска у најкраћем року размести трупе са свим расположивим снагама ради заштите налазишта од напада и војне интервенције других земаља.

Конвој руске северне флоте, који је доставио војску и опрему за обнову базе на Арктику, извео је противпожарне вежбе пре него што ће се вратити како би тестирао своје капацитете и способности у непријатељској леденој околини.

Војни званичници присуствовали су вежбама које су се одржале близу острва Котелњи, где се налази прва од база које ће помагати Москви да заштити своје новопронађене ресурсе.

Циљ контролисања Арктика на војни начин ће бити тежи него што звучи. Груби услови погађају не само људе, већ и опрему.

Гориво, мотори, муниција, па и сами бродови, дизајнирани су тако да могу да функционишу на температурама испод нуле и да лако подносе хабање.

“Наш главни циљ је истраживање и оцена услова на Арктику, као и погодност нашег оружја и опреме на удаљеном северу”, рекао је капетан прве класе, Владимир Кондратов, командант групе бродова Северне флоте.

Вежбе су намењене за тестирање разарача Адмирала Лефченка, главног брода експедиције, али и нових земаљских трупа. Крстарећи пројектил је испаљен са острва Котелњи како би се демонстрирале њихове вештине гађања док је посада брода показивала колико добро може да пресреће пројектиле.

“Готово цео противваздушни арсенал брода је тестиран: пројектили, топови, али и пушке на палуби”, дојавио је Газдијев са лица места.

Следећи део мисије је путовање од 4.000 километара назад у Севереморск у северозападној Русији, где је читава Северна флота стационирана.

(Wебтрибуне.рс)