Прочитај ми чланак

ПРИТИСЦИ ИЗ ЕУ УОЧИ ДОЛАСКА ПУТИНА : Србија да размотри одлуку о неувођењу санкција Русији

0

Johanes-Han_620x0

Комесар Европске уније за суседство и преговоре о проширењу у новом сазиву Европске комисије, Јоханес Хан, изјавио је да, уколико жели да постане чланица Уније, Србија мора пажљиво да размотри своју одлуку да не подржи санкције ЕУ против Русије.

Хан је у обраћању Европском парламенту такође рекао да ако Београд жели да „напредује ка чланству, мораће да пошаље прави сигнал“ кад је реч о санкцијама против Русије.

Кад је реч о Косову и Метохији, Хан је изразио наду да ће политички дијалог између Београда и Приштине бити настављен и додао да су пет чланица ЕУ које досад нису признале шиптарску окупацију Космета показале „одређени помак“ по том питању.

Он је истакао и да током његовог петогодишњег мандата неће бити проширења Уније, чиме је потврдио раније најаве новоизабраног председника Европске комисије Жан-Клода Јункера да се ниједна држава неће придружити Унији до краја деценије, објављено је на сајту Радија Слободне Европе.

Реалистично, ниједна земља неће у том периоду бити спремна на придруживање Унији, али то не значи да ће процес проширења бити обустављен, јер ће се преговори о придруживању наставити са државама као што су Србија и Црна Гора, навео је Хан.

Нови комесар ЕУ задужен за проширење је истакао да земље кандидати не могу да остваре напредак према чланству у ЕУ уколико се претходно не осободе наслеђа прошлости, наводећи да ће на позицији комесара предузети све напоре за стабилизацију региона, а посебно за унапређење и продубљење дијалога између Београда и Приштине.

Хан је истакао да регион Западног Балкана не може да буде „црна рупа“ Европе кад је реч о саобраћајној и енергетској инфраструктури и подвукао да ће Унија радити на томе да повеже земље региона, како међусобно, тако и са Европском унијом.

Хан ће дужност комесара ЕУ за суседство и преговоре о проширењу преузети 1. новембра, пошто његово именовање потврди Европски парламент. Он је до сада обављао функцију комесара за регионалну политику.

(Танјуг)