Прочитај ми чланак

Која суперсила мења климу?

0

biljke-zivotinje-klimatske-promene-globalno-zagrevanje-nestanak-1368480204-309871

Иако званично не постоје потврде о манипулацији климатским променама на Земљи, историјат проучавања тог феномена говори сасвим супротно. Наиме, постоје забелешке да су, до данас, све светске силе правиле те покушаје, али, ниједна званично не саопштава да су ти подухвати успели.

А је л’ се сећате кад је Бора Чорба причао: Заје*али Руси климу, ‘место лета шаљу зиму…

Све је почело половином прошлог века. Тада је амерички научник Винсент Шефер открио да убацивање залеђених честица угљендиоксида у хладну комору доводи до стварања ледених кристала који су идентични као и они у облацима. У природи, топли ваздух, приликом дизања од земље, све више се хлади и део те влаге се кондензује у ситне капљице које формирају облаке.

Да би киша пала, потребно је да се милиони капљица споје и постигну критичну тежину како би пљусак почео. Када је амерички научник открио да угљендиоксид у хладној комори доводи до стварања ледених кристала, дошао је на идеју да исто то може, на вештачки начин, посејати и изнад сушних предела и на тај начин створити кишу.

Завејани Пекинг

Не треба заборавити ни Кину у којој је, такође, било експеримената на ову тему. Наиме, 2000. године су научници изнад Пекинга покушали да изазову кишу. Али, експеримент им је успео више него што су желели, па је централни и источни Пекинг био два дана завејан.

На другом крају света, у Јужноафричкој Републици, 1988. године, случајно је откривено да једна фабрика поспешује кишне облаке. Научници су дошли до чињенице да су у издувним гасовима присутне хигроскопске соли, које привлаче влагу. Ове соли могу значајно обогатити облаке. Ово случајно откриће су, наводно, Американци искористили, па данас, у неким државама САД се користи програм за модификацију времена, али у пољопривредне сврхе. Да све ово није без смисла говоре и гласине да и Пентагон није незаинтересован за нову технологију, јер, клима може бити моћно оружје, по снази, равно нуклеарној бомби.

Наравно, све ово није могло да прође без Руса. Наиме, бивши Совјетски Савез је на себе скренуо пажњу тако што је примећено да су својим технологијама могли да обезбеде лепо време изнад Москве у терминима трајања великих војних парада или других јавних скупова. Да ли живимо у времену када човек влада климатским променама на вољан начин или је све ово само део теорије велике завере, остаје да видимо.

(Vesti onlajn)