Прочитај ми чланак

Црна Гора поручила Лаврову: Ми имамо јасно опредељење, идемо у НАТО

0

crnagora-nato

ПОДГОРИЦА – Црногорско Министарство спољних послова и европских интеграција (МВПЕИ) саопштило је данас да су ставови Русије у односу на НАТО општепознати, али да Црна Гора има јасно спољнополитичко опредељење у складу са националним интересима.

Из МВПЕИ реаговали су на изјаву министра спољних послова Русије Сергеја Лаврова да је експанзија НАТО према бившим југословенским републикама „неодговорна политика и у Москви се доживљава као провокација“.

Министарство је шефу руске дипломатије поручило да је право Црне Горе и Русије да опредељују правце своје унутрашње и спољнополитичке оријентације.

„Црна Гора има јасно спољнополитичко опредељење које је у у складу са националним интересима и више пута саопштено у разговорима са руским и званичницима других држава. Ставови Русије у односу на проширење Алијансе, такође, су општепознати“, наводи се у саопштењу.

Истиче се и да ће Црна Гора наставити да односе и сарадњу са Русијом развија у духу традиционалног пријатељства, поверења и обостраних интереса, уз суверено право обе државе да опредељују правце свог унутрашњег развоја и спољнополитичких оријентација, објавио је Портал Аналитика.

Лавров је за „Дневни аваз“ рекао да се у Москви доживљава као „погрешна политика и провокација Северноатлантског војног савеза“ могућност даљњег приближавања региона западног Балкана, односно пријема Црне Горе, Македоније и посебно Босне и Херцеговине у пуно чланство у НАТО.

„Што се тиче проширења НАТО, према мом виђењу, то је грешка, чак провокација у одређеном смислу. То је, на неки начин, неодговорна политика која поткопава опредељење да се гради систем једнаке и подељене безбедности у Европи. Једнаке за све, без обзира да ли је нека земља чланица овог или оног блока, или не“, казао је Лавров.

Он је указао да су се, после престанка постојања Варшавског пакта, „појавили неки радикални гласови у Европи који су сугерисали да треба, ако не размонтирати НАТО, онда бар променити одговорност за колективну безбедност Европе у ОСЦЕ-у „.

Да се то размонтирање или преоријентација догодила, тада би ситуација била потпуно другачија, додао је Лавров.

Структура би била комплетно другачија, јер би сви били једнаки партнери легално обавезујућег аранжмана, који би се бавио безбедношћу. Али, изабрана је другачија стаза и игонирисана су обећања да ће проширење НАТО бити лимитирано или да инфраструктура неће бити распоређена на територију земаља, нових чланица, објаснио је Лавров.

(Танјуг)