Прочитај ми чланак

БиХ прва у Европи по броју припадника у терористичкој организацији „Исламска држава“

0

9idil

Босна и Херцеговина је на невероватном четвртом месту у свету, и првом у Европи по броју терориста у терористичкој организацији „Исламска држава“ у односу на број становника.

Ови подаци су изнети у извештају Америчке централне обавештајне агенције – CIA. У њему се наводи да се тренутно на страни ове терористичке организације, која је преузела контролу над добрим делом територије Ирака и Сирије бори око 350 држављана БиХ (Федерације БиХ), односно 92 на милион становника. Овакав однос ову земљу сврстава на прво место у Европи и четврто место у свету. Испред БиХ су Саудијска Арабија са 107, Тунис са 280 и Јордан са 315 терориста на милион становника. Занимљиво је да је БиХ чак и испред Албаније и „Косова“.

Овакви подаци не могу, а да не забрину безбедносне службе у Републици Српској, а нарочито у Федерацији БиХ, јер су сви припадници ове терористичке организације из Федерације БиХ, као и оне на централном нивоу. На нивоу целе БиХ недавно су и извршене измене и допуне Кривичног закона БиХ којим су прописане затворске казне за учествовање у рату у страној земљи, а којим изменама је такође, опет, по ко зна који пут, Републици Српској одузета још једна надлежност, те у том смислу јој се и смањује могућност деловања у безбедносно-оперативном смислу.

Са друге стране говори се о томе да се закон не спроводи, али поставља се питање како спроводити закон ако немате могућност сазнања или доказивања о томе да ли је неко учествовао или не у оружаним сукобима у некој земљи?

Упркос томе, одзив и подршка за одлазак у ове терористичке организације, првенствено из Федерације БиХ, сваким даном све више расте. На евентуалне нове чланове ових терористичких организација се утиче преко разних НВО (под окриљем културе, образовања) па и јавно, путем екстремистичких интернет страница.

Војно-политички аналитичар Гостимир Поповић упозорава на ову појаву:

Када говоримо о радикалном исламу и садашњој ситуацији која се зове „Исламска држава“ или „Први калифат“, има више назива, морамо да кажемо да је то последица једног погубног политичког утицаја САД-а и НАТО савеза на планети. Проглашење „Калифата“ и „Исламске државе“ је преуранило 50, ако не и 100 година и то треба схватити веома озбиљно и за очекивати је да у наредном времену буде још више ескалације и терористичких активности. У том погледу, веома је значајно да они као своју стопу у Европи гледају Федерацији БиХ и Сарајево, и на тај начин се и долази до те статистике, која је много гора. Много више постоји људи који су укључени у то, било директно или индиректно. Када говоримо о индиректном учешћу говоримо о неколико десетина, а можда и стотина хиљада људи. То уопште није безазлено и веома је опасно, поготово за безбедност југоисточне Европе.

Насупрот томе Република Српска са својим системом, врло једноставним, али функионалним то добро опсервира. Нажалост Војске Републике Српске више нема и веома је лако могуће да је и то један од разлога због чега је Војска Републике Српске укинута. Када говоримо о томе, морамо истаћи да је Република Српска један од значајних фактора безбедности и заједно са Србијом представља кључну карику и у превенцији и у борби против свих облика тероризма, па и радикалног ислама.

Да ли се ова појава и активирање терористичких покрета могу повезати и са Кавказом?

Сви облици угрожавања безбедности су дефинитивно међусобно повезани. Према томе, ово што се дешава на простору југоистока Европе, на простору Средњег истока итекако утиче према јужном ободу Кавказа и они на сваки начин покушавају да остваре мало снажнији утицај. У својим дугорочним стратешким плановима, теоретичари, заговорници и они који управљају тим активностима сматрају да део „Калифата“ треба да буде и у Москви. То све једноставно треба повезати и тражити начина да се и превентивно и на све друге начине обезбеди да се такве активности не шире таквом брзином по планети. Једино што је сигурно је да ове активности које предузимају западне силе представљају само доливање уља на ватру и представљају нешто што ће имати далекосежне негативне последице, а никако неће помоћи у борби против свих облика угрожавања безбедности.

(Глас Русије)