Прочитај ми чланак

ХАШКИ ТУЖИЛАЦ: Караџић је лажов и мафијаш

0

Alan-Tieger3аRadovan Karadzic 8

Хаг — Несумњиво је извршен геноцид, а Караџић је лажов и мафијаш, рекао је тужилац на почетку изношења завршне речи на суђењу некадашњем председнику РС.

Тужилац Алан Тигер (Tieger) је на почетку завршне речи пред Хашким трибуналом окарактерисао као лажова и мафијаша бившег председника РС Радована Караџића, оптуженог за геноцид и друге злочине у БиХ, јављају медији.

„Караџић није грађевински инспектор. Он није говорио: ‘Ово није погодно тло за градњу’. Он је мафијаш, који је говорио: ‘Немој градити или ћу бити присиљен да то срушим’. Знао је коју ће силу користити“, истакао је тужилац Тигер, говорећи о геноцидној намери оптуженог.

Тужилаштво је на почетку изношења завршне речи навело како Караџићева одбрана сву одговорност покушава да свали на паравојне снаге: „Муслимани су били лоше третирани не само од стране Аркановаца и Бијелих орлова, већ и од стране српске полиције. Муслимани су хапшени, одвођени у логоре, а за то нису одговорне само паравојне снаге“.

Тужилац је објаснио да је у БиХ  извршен геноцид, јер је било све прорачунато и испланирано.

„У овом случају несумњиво је да је геноцид масовно извршен. Докази су толики да је то очигледно. Људи су масовно убијани, уништавани су им домови, религијски објекти… то су све недвосмислени докази да је та заједница намерно уништавана“, истакао је тужилац.

„У изјавама је Караџић говорио шта ће се догодити Хрватима и муслиманима, ако ће инсистирати на независности. Претио им је прстом и говорио да иду у истребљење. Беспомоћној Европи рекао је ‘да се може јебати“‘, сликовитим речима наставио је тужилац, преноси Јутарњи.хр.

„Његови су следбеници имали право да раде све што су направили, рекао је једном приликом Караџић. Добар део злочина пребацио је и на Европу: ‘Европа нас је ставила у ову позицију и сада то морамо напра'“, цитирао га је тужитељ.

„Стотине сведока и доказа је потврдило политику етничког чишћења, којој је Караџић био покретачка снага … Он је био лажљивац за међународне представнике, који је износио лажне приче у судници“, рекао је тужилац Тигер.

Он је описао појединачне примере страдања – у Сарајеву од снајпера, погубљења у Сребреници и убистава затвореника у логорима у Приједору.

„Ове трагедије се везују за један од четири удружена злочиначка подухвата који су коришћени да се елиминишу босански Муслимани с циљем стварања српске државе“, истакао је Тигер.

Говорећи о злочинима у Приједору, тужилац је описао ужасне услове који су владали у логорима Омарска, Кератерм и Трнопоље.

„Затвореници су жестоко премлаћивани када иду у ресторан или тоалет. У Омарској су биле жене које су током дана чистиле ткиво и људску крв, а ноћу су биле силоване. Затвореници су стално страховали од смрти. Једном приликом их је убијено 180“, рекао је Тигер.

Он је додао да злочини нису били уперени против појединца него против „нежељене заједнице“, за шта је „правилно име геноцид“. Предвиђено је да тужилац завршну реч износи десет сати, објавио је Бирн.

На суђењу Радовану Караџићу, бившем председнику Српске у Хаагу, јутрос је започело изношење завршних речи. Тужилаштво и одбрана ће на располагању имати по десет сати да изнесу завршне речи. Караџић се брани сам и његова обрана уследиће у среду.

После изношења завршних речи, обе стране у поступку имаће прилику да изнесу реплике и оповргавајуће аргументе. Затим ће судије већати о пресуди и казни.

Караџић, бивши председник Републике Српске, оптужен је за геноцид, злочине против човечности и кршење закона и обичаја ратовања током рата у БиХ, од 1992. до 1995. године.

Караџић је, пошто је ухапшен у Србији, пребачен у притвор Хашког трибунала 30. јула 2008. године. Суђење му је почело 26. октобра 2009. године.

Тужилаштво је изношење доказа окончало 25. маја 2012. године, после сведочења 195 сведока.

Изношење доказа одбране отпочело је 16. октобра 2012. године и завршено је 1. маја ове године, после сведочења 238 сведока, наведено је у саопштењу Хашког трибунала.

(Б92, Бета, Тањуг, Јутарњи.хр)