Прочитај ми чланак

Група српских интелектуалаца осудила вређање патријарха Иринеја

0

Patrijarh-Irinej (1)

БЕОГРАД – Група интелектуалаца протестовала је данас због „агресивне кампање дела српских политичара и медија” против патријарха СПЦ Иринеја и његових ставова о Паради поноса.

„Смисао напада којима је патријарх изложен у политичкој и медијској јавности, дотле да један политичар, декларисани атеиста, учи поглавара СПЦ хришћанском понашању, дубоко вређа не једино Цркву него и већину народа”, наводи се у саопштењу.

Потписници саопштења, међу којима су Коста Чавошки, Александар Ивић и други, оценили су да „забрињава чињеница да је патријарх критикован у згради српског парламента и да се томе није успротивио ниједан од 250 посланика”.

„Такво величање вредности које пропагира парада хомосексуалаца што никако нису људска права, насупрот традиционалним хришћанским вредностима, забрињава утолико више што показује како је идеја о промени свести у Србији већ преовладала унутар њене политичке класе”, пише у саопштењу.

Потписници додају да „није тешко успоставити континуитет између државног комадања Србије, пљачкашке приватизације, културног пустошења, болоњске реформе високог образовања са парадом хомосекуалаца”.

„Повезаност није само у томе што исте личности које су подржавале наведене промене, јавно заговарају параду, већ и у томе што су све оне инициране из истих центара међународне политке. У тренутку када више од четвртине српског друштва живи иза маргине сиромаштва, фокусирање пажње на параду хомосексуалаца у српској политици и медијима није само лицемерно, већ је у функцији скривања највећих друштвених проблема”, пише у саопштењу.

Како је оцењено, став патријарха Иринеја о Паради поноса био је један од ретких у јавном простору који се „супротставио манипулацији и промени свести српског народа”.

„Уколико ставови патријарха Иринеја нису били прихватљиви српској политичкој и медијској елити, то не значи да га треба изложити ниподаштавању и увредама”, пише у саопштењу групе интелектуалаца.

Поред Чавошког и Ивића, саопштење су потписали и Мило Ломпар, Александар Берчек, Андреј Фајгељ, Владимир Димитријевић, Никола Кусовац, Санда Рашковић Ивић, Сава Росић, Марина и Душан Савић, Љубомир Кљакић, Драгомир Антонић, Жељко Цвијановић, Славољуб Качаревић.

(Бета)