• Почетна
  • ВИДЕО
  • НОВА ПОБЕДА СИРИЈСКЕ ВОЈСКЕ – из града Адре протерани исламисти (Видео)
Прочитај ми чланак

НОВА ПОБЕДА СИРИЈСКЕ ВОЈСКЕ – из града Адре протерани исламисти (Видео)

0

sirijska-vojska-oslobodila-grad-adru_3746_9293

„Мрачна страница тероризма је затворена“ – након 9 месеци борби сиријска војска преузела контролу над кључним градом Адра североисточно од Дамаска.

Сиријска војска преузела је потпуну контролу над градом Адра, 30 километара североисточно од Дамаска, једном од кључних упоришта побуњеника и исламистичких милитаната у централној Сирији. Дугих 9 месеци трајала је борба између војске и исламиста, но град је сада ослобођен – сиријски државни медији објавили су прве видео снимке и фотографије из града Адре, познатијег под називом „раднички град“.

Војска је ушла у празан град – становништво је већ раније побјегло, нарочито у периоду након што је град пао у руке екстремиста који су тамо починили масакр. Војно преузимање контроле над градом потврдиле су и стране новинске агенције – новинар француске новинске агенције АФП ушао је у град с војском те истиче како су свуда видљиви знакови борбе и бомбардовања.

Командант сиријске војске истакао је како су војници ушли у град из пет различитих праваца. Но, битка за Адру није посве завршена – сиријски војни командант је истакао како се у старој градској језгри и даље налазе исламисти, но, премапоследњим информацијама, војска управо „чисти“ и тај простор.

Подсетимо, исламисти су заузели Адру у децембру прошле године те од онда трају борбе за град. Адра је једна од највећих индустријских зона у Сирији, град је стратешки позициониран североисточно од Дамаска. Контрола Адре стога је кључан корак према потпуној контроли над околини Дамаска где још увек постоји неколико џепова опозиционих снага.

Новинар АФП-а истиче како је у граду видио тунеле које су исламисти ископали како би се пребацивали из једног дела града у други, као и рупе у зидовима путем којих су прелазили из зграде у зграду избегавајући излазак на отворен терен где би постали лака мета за сиријске ваздушне снаге.

На зидовима у граду остали су графити, на једном од њих стоји: „Исламски Фронт се бори овде и врати ће се у Дамаск“, на другоме се истиче: „Ми смо борци, ми смо команданти, ми волимо мучеништво“ – истиче новинар АФП -а.

Пре почетка рата у Сирији на простору Адре је живело око 150,000 људи, већином су то били индустријски радници и њихове породице.

Овај важан напредак сиријске војске долази у тренутку када се ИДИЛ-ом бави САД и њихова војна коалиција на коју Дамаск, за сада, заправо и нема неких примједби.

Да ли ће рат против Исламске државе учинити свет безбеднијим?

САД и њихови арапски савезници бомбардују Сирију. По подацима Сиријске опсерваторије за људска права од бомби је већ погинуло 8 мирних становника, укључујући и неколико деце.

«Учинићемо све што је потребно за борбу против ове терористичке групације, за безбедност земље, региона и целог света.»

То је изјавио председник Обама. Али, да ли ће овај започети рат учинити свет безбеднијим? Или ће дестабилизација ситуације у овом региону имати супротан ефекат?

О овоме смо разговарали с Алесандром Орсинијем, директором «Центра за проучавање тероризма» при универзитету Тор Вергата, професором политичке социологије на универзитету Луис. Професор Орсини је љубазно пристао да дâ интервју «Гласу Русије» за време боравка у Бостону, на изузетно престижном Масачусетском технолошком институту.

Свет је шокиран због кадрова погубљења људи које су обезглавили екстремисти из ИДИЛ, а који су доспели на интернет. Осим ових страхота, чиме по Вашем мишљењу, Исламска држава реално прети западном свету?

Исламска држава тренутно активно врбује следбенике џихада у покушају да сачува освојене позиције. Она сад није заинтересована за њихов извоз, односно, није заинтересована за обављање терористичких актова против главних западних демократија, премда не можемо искључити могућност да се то деси у блиској будућности. Али, надајмо се да се ништа слично неће догодити. Желео бих да скренем пажњу на још једног межународног играча – Ал Каиду, која тренутно има потешкоћа у медијима, пошто је сва пажња прикована за ИДИЛ.

Што се тиче вероватноће терористичких актова сматрам да пре свега треба да се плашимо Ал Каиде. Није случајно то што је шеф америчке обавештајне службе ових дана изјавио да постоји крило Ал Каиде које себе назива Хорасан. Ради се о малој, али врло агресивној и добро организованој групи, која је објавила да је њен циљ извршење терористичких актова у земљама Запада, између осталог, у САД.

bombardovanje islamista22

Шта мислите, колико ће ефикасна бити коалиција на челу с САД, која тренутно бомбардује позиције терориста ИДИЛ? Да ли се може десити да ова дејства доведу до даље дестабилизације реигона, а не до коначне победе над тероризмом?

Ако је реч о ефикасности војних операција мој одговор је позитиван. Ван сваке сумње можемо говорити о ефикасности масовног бомбардовања, укључујући објекте у граду Раки, престоници самопроглашене Исламске државе. Уверен сам да ће наредних дана почети повлачење ИДИЛ. Што се тиче политичке ефикасности, то је теже питање. Бомбардовања у суштини значе нови рат на Блиском истоку и њихов резултат ће бити даље заоштравање односа између САД и главних западних демократија, с једне стране, и Русије, Ирана и владе Башара Асада с друге.

Желео бих да подсетим да је ирански председник Рухани дао оштру изјаву против бомбардовања рекавши да Сједињене Државе крше међународно право пошто по његовом мишљењу, авијација може да наноси ваздушне ударе само уз пристанак Асадове владе.

Вероватно ће се искомпликовати и односи с Русијом, јер знамо да је реална фигура која стоји иза Сирије – Путин, а он је после Руханија и с истом аргументацијом осудио ово бомбардовање.

Какву улогу Москва игра у овој ситуацији и у борби против тероризма уопште?

Улога Русије је огромна због две околности. С једне стране, она директно учествује у овој борби пошто проблем тероризма постоји на Северном Кавказу, између осталог, у Чеченији и Дагестану. У случају надирања снага ИДИЛ појавила би се озбиљна опасност по Русију. Немојте заборавити да је главешина Ал каиде аз-Завахири изјавио да његов циљ представља оснивање фронта џихада од Северног Кавказа до Блиског истока.

Русија и индиректно игра врло важну улогу. Мислим да ако се Русија и САД не уједине у борби против тероризма, победа над њим неће бити могућа ни у блиској, ни у средњорочној перспективи, а можда ни у даљој будућности. Безусловно, савез између Русије и САД би био много ефикасније средство у овој борби од бомбардовња које данас видимо.

Имајући у виду сложену ситуацију у региону, да ли би можда требало одредити политички контекст ситуације пре почетка бомбардовања?

Навикли смо да сматрамо да су нестабилност и многобројни проблеми Блиског истока последица политике Сједињених Држава. Главни међународни играчи су већ дуги низ година сукобљени у овом региону. Међутим, главни узрок нестабилности представљају локалне елите, односно владе земаља у региону. Не ради се само о улози коју играју САД, ни о томе што Обама нема јасну блискоисточну стратегију. Главни проблем се састоји у томе што главне државе у региону нису у стању да створе дугорочну спољнополитичку стратегију.

Да ли би можда био потребан договор на нивоу УН?

Мислим да су главни спољнополитички играчи у овом региону – Русија с једне стране и Сједињене Државе с друге. Отворено говорећи не видим на који начин се може решити криза на Блиском истоку, УН у тим условима не могу много да учине. Русија је сад заузета трагањем за политичким решавањем сукоба у Сирији и није заинтересована за покушај решавања на силу. Ситуација је врло компликована и врло замршена, томе су допринеле и САД које су се више пута залагале против Асадове владе.

(Advance, Глас Русије)