Прочитај ми чланак

Спонзори српског Отпора финансирају озлоглашени украјински батаљон Донбас

0

semen-semjencenko-russia-insider-650x358

САД – Некадашњи спонзори петооктобарске револуције и српске организације „Отпор“, организације ИРИ (Интернешнл Репабликан Инститјут) и НДИ (Нешнл Демокраси Инститјут), данас финансирају озглоглашени украјински батаљон Донбас.

Подсећамо, украјински батаљон Донбас је уништила јединица армије ДНР под вођством команданта Мотороле, али је сада, у циљу оживљавања овог батаљона који је иначе познат по неонацистичкој симболици и фаворизовању украјинских Хитлерових сарадника из Другог светског рата, у Вашингтону био први човек овог пропалог батаљона, командант Семен Семенченко.

Он је пред одлазак у Вашингтон најавио да очекује финансирање и помоћ за повратак његовог батаљона на фронт, али је Стејт Департмент реаговао на ову информацију тврдећи да нико од званичника САД-а не намерава да се сретне са украјинским командантом Семенченком.

Тада је Стејт Департмент у званичном обраћању медијима рекао да није искључена могућност да се Семенченко сретне са појединим конгресменима и сенаторима, али да званична администрација САД-а нема у плану састанак са њим.

Семенченко је био у Вашингтону и тамо се срео са два најистакнутија проукрајинска конгресмена, а то су Роберт Менендез и Роберт Коркер. Ова два конгресмена су креирали закон о помоћи Украјини у америчком конгресу и константно воде анти-руску политику залагајући се за отворено и што веће учешће САД-а у сукобима на истоку Украјине.

Оно што је Семенченко истакао у извештају са свог путовања, објаљеног на његовом ФБ профилу, јесте да је био примљен и од стране организација ИРИ и НДИ. Српској јавности су ове организације познате као главни координатори и финансијери организације „Отпор“, односно, спонзори петооктобарске револуције.

Семенченко наводи да је примљен на састанак у овим организацијама, да је обавио веома добре разговоре и да је наишао на велико разумевање ситуације у Украјини, а затим пише да су потписани уговори о помоћи његовом батаљону и украјинској армији.

Та помоћ ће се, према писању Семенченка, састојати од слања војних инструктора који ће обучавати и тренирати борце за његов батаљон.

Тренинзи и обуке будућих бораца ће бити по стандардима америчких „Фока“ и јединице „Делта“, наводи Семенченко.

Организације ИРИ и НДИ су два крила кровне организације НЕД (Национална задужбина за демократију) на чијем челу се као председавајући смењују најзначајнији креатори и извршитељи америчке спољне и унутрашње политике попут Медлин Олбрајт. Организације су забрањене у неким земљама и сматрају се „јавним лицем“ америчких тајних служби, а оптуживане су често за мешање у унутрашња питања земаља и организовање државних преврата.

Постоји цео низ сведочанстава и докумената о сарадњи ових америчких организација са организацијом „Отпор“, те финансирању тадашње опозиције Слободану Милошевићу. Медлин Олбрајт је била један од главних координатора планова америчких обавештајних служби које је спроводио тадашњи лидер опозиције Зоран Ђинђић о чему је сведочио у својој књизи „Кад овације утихну…“ и  бивши амерички амбасадор у Београду, Вилијем Монтгомери.

Извор: Правда