Прочитај ми чланак

Немци се не шале – Јужни ток креће

0

gasovod

Полагање цеви по дну Црног мора за гасовод Јужни ток почеће у новембру, најавили су представници Винтершала, немачког акционара у пројекту гасовода Јужни ток.

„У Бугарској је већ спремно 90.000 делова гасовода, које чекају да буду заварене, само још треба да дође велики брод који ће их полагати у море“, рекао је портпарол предузећа Јужни ток транспорт Јаспер Јансен новинарима који су обишли гасовод Северни ток на обали Балтика у Немачкој.

Он је истакао да бугарска влада није рекла да неће да гради тај гасовод, већ да жели да појасни позицију око Јужног тока са Европском унијом и додао да „нема разлога да се сумња да ће Бугарска градити тај гасовод.“

Сасе је објаснио да је и око Северног тока било проблеме, као што их има и око Јужног тока и навео пример да су већ биле набављене цеви за копнену деоницу Северног тока – гасоводе ОПАЛ и НЕЛ, пре него што је немачка влада дала све неопходне дозволе за те гасоводе. „Енергетика је увек политичко питање“, рекао је Сасе.

Бугарска је зауставила градњу Јужног тока због захтева Европске комисије да се тај пројекат усагласи са европским енергетским законодавством.

Јансен је најавио и да неће бити промена рокова у изградњи и пуштању у рад Јужног тока и прецизирао да ће прва линија тог гасовода бити завршена до краја 2015. а последња, четврта, до краја 2017. године.

„Ми знамо шта радимо и потпуно смо сигурни да ће тај пројекат бити реализован,“ рекао је Михаел Сасе, директор корпоративних комуникација немачког Винтершала, који у предузећу Јужни ток транспорт има 15 одсто удела.

Он је додао да неки политичари хоће да отежају посао око изградње Јужног тока, али је нагласио да сматра да ће дефинитивно бити гасовода по дну Црног мора и да подједнако верује у реализацију Јужног, као и Северног тока, у коме је Винтершал такође акционар са руским Гаспромом.

„Можете бити подједнако заљубљени у две лепе жене“, рекао је Сасе, илуструјући значај изградње Јужног и Северног тока.

Виши менаџер за пројекте Северни ток и Јужни ток у Винтершалу Франк Рау истакао је да сматра да ће Европа, када је реч о Јужном току, „донети мудар избор јер је конкуренција већ почела“.

Он је додао да је најизазовнији део у изградњи Јужног тока то што је Црно море на највећем делу трасе дубоко 2,2 километра и што има нагли пад терена.

Рау је истакао да је та дубина 10 пута већа од оне на којој се градио Северни ток и додао да је руској обали Црног мора у току и изградња највеће компресорске станице на свету за потребе гасовода Јужни ток.

Гасовод Јужни ток треба да обезбеди други правац снабдевања централне и југоисточне Европе руским гасом и директно повеже велика налазишта у Сибиру са европским потрошачима.

Наставак изградње деонице тог гасовода у Србији, вредне око две милијарде евра, најављен је за октобар.

(Бета)