Прочитај ми чланак

УКР -РАТНИ ИЗВЕШТАЈ 24.09.’14: Поново окршаји међу војницима кијевске фунте (Мапа)

0

ukrajina civili 3

Меморандумом, који је потписан 20. септембра, предвиђено је повлачење оружја калибра већег од 100 мм на растојање од најмање 15 километара са сваке стране.

Упркос меморандуму о спровођењу режима прекида ватре у источној Украјини, украјинске снаге и проруски активисти воде окршаје недалеко од аеродрома у граду Доњецку, јавила је агенција АФП. Према извештачу француске агенције, у подручју око аеродрома чује се тешка артиљерија и хици из аутоматског оружја.

НОВОРУСИ УПОТРЕБИЛИ вишецевни бацач ракета „Град“

Одговарајући на сталне провокације украјинских снага и кршење договора о примирју, Војска Новорусије је синоћ била принуђена да употреби вишецевни бацач ракета „Град“ у близини Доњецка.

ПОНОВО ОКРШАЈ МЕЂУ УКРАЈИНСКИМ ВОЈНИЦИМА

Оружане снаге Новоросије су – у складу са споразумима из Минска – помериле артиљерију од линије додира сукобљених страна. Забележена су четири случаја кршења режима прекида ватре од стране украјинских снага.

У артиљеријским нападима украјинске војске на неколико насељених места, укључујући једну доњецку општину, двоје људи је убијено, а осморо рањено.

Како је рекао један од команданата устаника, Алексеј Мозговој, као одговор на украјинску ватру у рејону Ломоватке, устаници су узвратили концентрисаном артиљеријском ватром из вишецевних ракетних бацача.

„Противнику је задат озбиљан ударац. Убијено је до 40 војника и уништено девет „комада“ војне технике“.

Код Луганска украјинска војска је приступила делимичном повлачењу војне технике и артиљерије с ранијих положаја.

Према тврдњама мештана, током утовара технике 30. механизоване бригаде на железничкој станици Мелитопољ између украјинских војника је настала свађа које је прерасла у размену ватре.

Повод за инцидент, у којем је један војник тешко рањен, било је одбијање једног војника да се потчини захтеву официра да избаци из воза опљачкану кућну технику и вредне ствари.

Дејство самоходних хаубица Народне војске

ЧУРКИН: УКРАЈИНСКА КРИЗА ИДЕ КА РЕШЕЊУ

Амбасадор Русије у Уједињеним нацијама Виталиј Чуркин очекује да ће на скупу светских лидера ове седмице у Уједињеним нацијама бити доста потешкоћа, али је оценио да се криза у Украјини, за коју окривљује Сједињене Америчке Државе, креће ка решењу.

Чуркин је у интервјуу који је данас дао америчкој агенцији АП рекао да оптимизам заснива на томе што је Украјина недавно потписала споразум о придруживању са ЕУ, али с тим да он ступа на снагу почетком 2016. године. То је постигнуто након консултација три стране – Русије, Украјине и ЕУ о економским последицама таквог споразума.

„То је све што је Русија желела. Рекли смо ЕУ, Американцима и Украјинцима да је то једина разумна ствар јер би у супротном украјинска економија претрпела колапс“, рекао је Чуркин.

Окривљујући САД за украјинску кризу, он је рекао да је видео америчку умешаност у демонстрације које су довеле до одласка бившег украјинског председника Виктора Јануковича из Кијева за Русију.

„Сматрам да постоји довољно разглога за веровање да САД стоје иза ове далеко радикалније верзије догађаја. Све је то веома несрећно и провокативно. Они (САД) изгледа да не воде рачуна о стабилности Украјине“, рекао је Чуркин. Истовремено, Чуркин је рекао да Москва жели да ради са САД на отклањању санкција које су Русији завели Вашингтон и чланице ЕУ.

КИЈЕВ УВЕО РАДНУ ОБАВЕЗУ

Влада Украјине увела је радну обавезу на основу које ће становници бити обавезни да учествују у принудном раду одбрамбеног карактера. Грађани ће учествовати у изградњи и поправци фортификација у граничном подручју ка Русији.

Радној обавези подлежу незапослени, запослени који раде у ванредном стању, студенти и бизнисмени са којима ће бити закључен уговор о раду.

Кијевске снаге у борби код Дебаљчева

УН: црни биланс конфликта у Украјини

Према подацима којима су 21. септембра располагале Уједињене Нације у украјинском оружаном конфликту је погинуло најмање 3.245 људи, изјавио је помоћник генераног секретара ОУН Иван Шимоновић.

Раније је потпредседник владе самопроглашене Доњецке Народне Републике Андреј Пургин изјавио да је само у Доњецкој области погинуло око четири хиљаде људи. „Тачан број ћемо знати знатно касније. У периоду интензивних оружаних сукоба издавана су наређења да се тела закопавају без идентификационих ознака“, рекао је Пургин.

Становници Доњецка поново чују артиљеријску ватру

Ситуација у Доњецку остаје напета. Становници чују артиљеријску ватру у различитим деловима града и околини, кажу у градском већу.

Раније су у штабу самопроглашене Доњецке народне републике говорили да украјинска армија више пута није поштовала прекид ватре. Гранатирана су два насеља Доњецка и оближња села.

Српски добровољац у Новорусији

Српски добровољац у Новорусији

Стање на фронту према саопштењу Народне војске за 23.09.’14

Током ноћи и јутра, ситуација се није битно променила. Народна војска у складу са споразумима повлачи артиљеријске јединице на договорену удаљеност. Било је четири случаја кршења примирја од стране кијевских снага.

Са ватрених положаја кијевских снага код Могиле Остраја дејствовано је артиљеријиом по позицијама Народне војске у Расипном. Један војник је погинуо, а два су рањена.

Из правца Гранитнога дејствовано је по Новој Марјевци. Погинула су два цивила.

Из правца Маринке кијевске снаге су дејствовале из ВБР „Град“ на стамбене четврти Лењинског рејона Доњецка.

Из правца Малоорловке кијевске снаге су дејствовале минобацачком ватром по позицијама Народне војске у Кирову. Један војник је рањен.

На правцу Доњецка кијевске снаге су наставиле са кретањем и прегруписавањем јединица ради јачања позиција.

На правцу Луганска кијевске снаге су делимично уклониле артиљеријску технику.

Стање око Мариупоља се није битно променило. Кијевске снаге су наставиле са прегруписавањем и утврђивњем позиција. Према обавештајним подацима, извршено је пребацивање кијевских снага из Мелитопоља у Ровно.

Стање на фронту по саопштењу Народне војске – Код Дебаљчева су делимично престала бојева дејства. Кијевске снаге су покренуле своје јединице, а Народна војска је мислила да се повлаче, али међутим, они врше прегруписавање и учвршћивање позиција.

У Авдјејевци борба не престају – уништен је један БТР кијевских снага, а борбе се воде и у Пескију. У Счастју се такође воде борбе.

Кијевске снаге су предале 6 заробљеника – 5 из 24. бригаде и граничара.

72. бригада кијевских снага се је вратила у Донбас.

Доњецка Народна Република – ратни извештај за 22./23.09.’14

Снаге НАТО-кијевске хунте су се потпуно повукле из области око Ждановке (северозападно од Доњецка) према Дебаљцеву, стратешки важном граду који се налази на средокраћи између Доњецка и Луганска. У околини Дебаљцева од раније се у оперативном окружењу налази више хиљада непријатељских војника. Према још увек непотврђеним извештајима, украјинске снаге су отпочеле делимично повлачење и из Дебаљцева.

Војска Новорусије ушла је у Ждановку и у више насељених места у околини.  И даље се повремено чују пуцњи из правца Доњецког аеродрома.

У Луганску је пресечена делатност диверзантске групе мајданских плаћеника, код којих је пронађен експлозив јачине 15 кг тротила.

У околини Маријупоља воде се повремене борбе, а чести су и артиљеријски дуели. Уништена је барикада украјинског батаљона „Азов“ на источном ободу града. Војска Новорусије је потиснула непријатеља из места Широкино.

Tоком извиђања непријатељских положаја у околини Маријупоља, група добровољаца из батаљона „Новорусија“ је пресрела и заробила један оклопни транспортер, док је други погођен и онеспособљен.

 

Кликни на мапу и увећај је

Кликни на мапу и увећај је

Код Јенакијева дошло до битке међу – Украјинцима

Изнад доњецког аеродрома и вечерас и ноћас се дизао густи дим. Јер, пуцало се као и претходних дана.

Око Горловке такође. Пуна три сата одјекивале су моћне детонације. Борбе се воде и око Авдејевке и насеља Пески које се налази поред Доњецка. Битка траје и у граду Счастје и у Талоковки. Украјинци су – по обичају – први отворили ватру.

Све ово, међутим, није ништа посебно ново. Али, код Јенакијева се догодило оно чега досад није било. Дошло је до борбе између самих Украјинаца!

Једна мања јединица украјинске армије била се спремила за повлачење, али је суседна јединица украјинске националне гарде, коју је формирала кијевска хунта и у њу регрутовала љуте националисте и неонацисте, одлучила да то спречи силом.

Дошло је до пуцњаве која се убрзо распламасала и претворила у долидан окршај.

РАЗМЕНА ЗАРОБЉЕНИКА

Претходно су украјинска војска и устаници разменили по 28 заробљеника. Размена се догодила на неутралној територији, око 30 километара северно од Доњецка. 

Како преноси дописника агенције РИА Новости, већина устаника је у лошем физичком стању, многи су били претучени. Они су рекли новинарима да су их мучили и веома лоше хранили и да им нису пружали лекарску помоћ.

Заробљени украјински војници су рекли да немају замерки на услове боравка у заробљеништву, да су у нормалном физичком стању, а на њима нема трагова пребијања. Још раније сукобљене стране у Донбасу предале су једна другој по 38 људи.

Украјински Су-25 избомбардовао „технику” украјинске јединице

У Луганској области у селу Лоскутовка авион Су-25 Ратног ваздухопловства Украјине извео је напад на локацију на којој се налазила техника украјинске армије. Техника је успешно уништена. Губици у људству нису наведени.

Преживели очевидац изражава сумњу у здрав разум кијевске команде и каже:

„Уништена је радио станица помоћу које је требало да се повежемо с нашим Кијевом, мада… он више није наш после овога“.

МАРИУПОЉЕ: УКР војска пуцала на малолетнике

У Мариупољу су два малолетник возила бицикле и нашла се близу положаја Националне гарде Украјине. Украјинске снаге су на њих отвориле ватру. Момци су кренули да беже. Први има 17 година, други 19. Седамнаестогодишњака је метак погодио у главу, он се тренутно оперише у 5. градској болници. Сниматељ је укључио камеру да минута после пуцњаве.

У самом Мариупољу амерички инструктори уче регруте основним правилима евакуације с бојног поља, заустављању крварења, извођењу из стања шока и везивању повеске. На перфиерији града су претходне ноћи устаничке и украјинске снаге размењивале су артиљеријску ватру.

Масовна гробница 60 км од Доњецка

Устаници ДНР су на територији рударског окна број 22 у селу Комунар, 60 км од Доњецка, открили масовну гробницу цивила и устаника, рекао је представник истражног комитета самопроглашене републике.

„До овог тренутка смо нашли тела тројице мушкараца и једне жене. Постоји разлог да мислимо да се ради о масовној гробници“, рекао је иследник. Пре само два дана на том месту је била базирана Национална гарда Украјине.

Степановка – уништена техника кијевских снага

Кијев добија западне антирадаре и средства везе

Украјинска армија добија од западних земаља антирадаре и средства везе, изјавио је за украјински ТВ канал ICTV Валериј Чали, заменик шефа администрације председника Украјине.

Прошле седмице је украјински председник Петар Порошенко посетио Сједињене Америчке Државе и замолио да се његовој земљи испоручи оружје. Комитет за међународне послове америчког сената је затим одобрио нацрт закона о војној помоћи за Украјину у вредности од 350 милиона долара, која ће бити предата 2015. године, укључујући противтенковско оружје и беспилотне летелице. Украјина је такође заслужила статус „главног америчког савезника после НАТО-а“.

Устаници ДНР повукли артиљерију

Милиција у Доњецкој Народној Републици започела је повлачење тешког наоружања у складу са меморандумом из Минска, саопштио је данас министар одбране те самопрокламоване републике Владимир Кононов.

Милиција поступа према постигнутом споразуму за разлику од украјинске стране, истакао је Кононов, пренела је агенција Итар Тас с.

Портпарол украјинског Савета за националну безбедност и одбрану Андреј Лисјенко рекао је у понедељак да да су снаге Кијева започеле припреме за повлачење тешко наоружања са борбених положаја.

Лисјенко је додао да ће се опрема померити на друга подручја, док ће војска остати.

 raketa voevjda-sata_resize_2

Рогозин: Русија више неће куповати украјинске ракете – „то је све застарело“

Русија ће заменити ракете произведене у дњепропетровском предузећу „Јужмаш“ својим аналогним оружјем, произведеним без коришћења украјинских компонената, изјавио је у недељу вице-премијер Дмитриј Рогозин на телевизији „Русија-1“

„Што се тиче стратешких ракетних снага, уместо тешких ракета које су у советско време произвођене у КБ „Јужное“, – позната ракета „Војвода“, Американци је називају и „Сатана“ – њен рок трајања се завршава, данас се активно ради на изградњи нових комплекса који ће их заменити. Све – мотори, електроника, нуклеарно пуњење, систем производње – производи се на територији Русије“, изјавио је министар.

Рогозин је навео и да на изради нових ракета раде специјалисти из Украјине, који су дошли у Русију много пре Мајдана. „Деградација украјинске индустрије почела је са распадом СССР. Већ тада никоме ништа није било потребно,“ истакао је вице-премијер.

Он је саопштио и да руска страна нема намеру да „копира украјинску продукцију – то је све застарело… Ми стварамо нове јединице, које представљају потпуно ново поколење“.  „За максимално 2,5 године, у потпуности ћемо заменити све то што се набављало у Украјини“, казао је Рогозин.

„То је крај за Украјину. То је потпуни крај украјинске државности, као индустријске земље. На Западу никоме не требају њихови производи,“ тврди вице-премијер.

Устаници уништили 65% украјинске војне технике

Украјина је изгубила у борбама на истоку земље око 65% војне технике. Ово је изјавио председник Петар Порошенко у интервјуу за кијевски телевизијски канал.

Према његовим речима, током примирја војска је повукла јединице које су се дуго налазиле на првој линији фронта. Порошнеко је, при томе, нагласио да је у једном од њих био и његов син.

Раније је он рекао да је Украјина добила од САД сву неопходну војну опрему. Такође, по Порошенковим речима, на граници са Донбасом гради се линија одбране.

(Глас Русије, Агенције, Восток, Факти, Доњецка Народна Република)