Прочитај ми чланак

ПОЧЕЛА „НЕДЕЉА СРАМА (ПОНОСА)”: Геј прајд помаже да ЕУ уђе у Србију

0

gej02

Београд ће наћи на удару жестоких критика Брисела и држава чланица Европске уније уколико ни ове године не буде одржана Парада срамс (поноса), кажу за Данас дипломатски извори из Берлина. Према њиховим речима, у том случају, „без сваке дилеме, критика ће бити отворена и јасна, што ће се одразити и на предстојећи извештај Европске комисије о напретку Србије на путу ка ЕУ“.

Михајловић: Влада подржава гејеве

Потпредседница Владе Зорана Михајловић изјавила је јуче да Влада Србије подржава одржавање Параде срама (поноса) у недељу, 28. септембра.
„Знате шта је став Владе и надам се да ћемо у томе и успети“, рекла је Михајловић, која неће присуствовати геј паради због службеног пута.

– Синдикати полиције нису уједињени по питању најављеног штрајка 26. септембра. Док председник Независног синдиката полиције (НСП) Велимир Лукић тврди да ће од петка штрајковати најмање 25.000 полицајаца, колико, како каже, овај синдикат окупља чланова, Полицијски синдикат Србије неће ступити у штрајк и износи другачије податке од НСП.

– Нећемо дати подршку Независном синдикату полиције, јер разлози због којих су најавили обуставу рада су бесмислени. Наиме, о свим захтевима због којих су најавили штрајк већ смо разговарали са представницима МУП-а, и добили смо њихове гаранције да ће бити испуњени.

О обустави рада можемо да причамо ако министарство не испоштује договор, а не пре тога – каже за Данас Вељко Мијаиловић, председник Полицијског синдиката Србије. Он оптужује колеге из НСП да манипулишу јавност са бројем чланова.

У јавности се дигла велика бура око штрајка полиције, јер почиње непосредно пред заказану Параду поноса (28. септембар), па се довело у питање њено одржавање, јер су представници синдиката који ће обуставити рад нагласили да неће обезбеђивати скуп, као ни друге манифестације и догађаје.

Организатори Параде поноса нису забринути и кажу да су спремни за шетњу, као и за Недељу поноса која је почела јуче.

Почела Недеља срама (поноса)

Недеља срама (поноса) почела је јуче отварањем Сигурног срца града у Савамали.
До 28. септембра биће организоване дебате о правима хомосексуалних, бисексуалних и трансродних особа, пројекције филмова и изложбе посвећене тој теми.

– Прајд је већ почео. Што се нас тиче, спремни смо и за шетњу. Њена евентуална забрана зависи од безбедносне процене МУП-а, али тренутно о томе не размишљамо – каже за Данас члан Организационог одбора Параде срама (поноса) Горан Милетић, изразивши наду да ће шетња ипак бити одржана у недељу, 28. септембра, када је и заказана.

Други члан ОО Параде поноса Бобан Стојановић истакао је да је атмосфера пред манифестацију боља него претходних година.

– Има мање тензија и претњи. Полиција брзо процесуира све пријављене случајеве. Иако увек постоје групе које желе да угрозе скуп, друштво се полако мења у позитивном смеру – оценио је Стојановић, додајући да ће ЛГБТ наставити своју борбу да Србија постане демократска држава „шта год да се деси 28. септембра“.

Присуство Паради срама (поноса) потврдили су министар културе и информисања Иван Тасовац и министарка без портфеља задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

Подршку шетњи срама најавио је и шеф делегације ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт, који је нагласио да је одржавање геј параде битан корак за прикључивање Србије ЕУ.

(Danas.rs)