Прочитај ми чланак

МОСКВА УПОЗОРАВА „КРУГОВЕ У ВАШИНГТОНУ“ да не поткопавају мировни процес у Украјини

0

Barack Obama i Petro Porošenko

Руски заменик министра спољних послова, Сергеј Рјабков, рекао је како поједини „врло утицајни кругови“ у Вашингтону и даље покушавају да поткопају мировни процес у Украјини.

„Они без сумње раде против стабилизације која се назире“, рекао је. Притом се осврнуо на изјаве појединих америчких сенатора, тзв. „јастребова“.

Украјинска кризу испровоцирали САД и Европска унија

Грубо мешање САД и Европске уније у унутрашње послове Украјине изазвало је кризу у тој земљи.
Ово је изјавио стални представник Руске Федерације при ОЕБС-у Андреј Келин.
„Они су охрабривали фебруарски државни преврат у Кијеву и казнену операцију на истоку земље, у којој је погинуло три хиљаде људи, а стотине хиљада напустило своје домове“, нагласио је дипломата.
Своју одговорност за догађаје, Вашингтон покушава да пребаци на друге, укључујући Русију, каже Келин.

Амерички сенатор Роберт Мендез залаже се за наоружавање Украјине истичући како украјински сукоб није само питање сепаратиста већ како се ради о „директној руској војној инвазији“.

У ову групу америчких сенатора готово увек се уклапа и John McCain, тако је и сада. У разговору за ЦБС овај бивши републикански кандидат за председника САД-а рекао је како је „Путин је стари КГБ-ов пуковник који жели да обнови Руско царство“.

Сенатор Mike Rogers такође истиче, у разговору за Fox News, како Украјини треба послати оружје одмах, јер ће у противном ситуација постати „врло велика и врло гадна“

Рјабков истиче како су ове изјаве показатељ да „странка рата није снажна само у Кијеву“, сугеришући како одређени актери у САД-у нису нимало задовољни са чињеницом да је на истоку Украјине постигнуто примирје.

„Неке особе лицемјерно заговарају нормализацију ситуације док у исто време настоје да поткопају овај процес“, рекао је Рјабков.

Украјински председник Петро Порошенко прошле је недеље одржао говор у америчком Конгресу те је притом затражио да САД почне да шаљу оружје Украјини.

Но, извори преносе како је амерички председник Барак Обама одбацио такву идеју. Надаље, Украјини није дат специјални безбедносни и одбрамбени статус, што би је категоризирала као земљу с највишим нивоом америчке војне интеракције када је реч о земљама које нису чланице НАТО.

Све ово упућује на то како заиста постоји тзв. „странка рата“, али нема – за сада – апсолутну подршку нити на једној страни.

bespilotne letelice rts
У случају испорука оружја из САД рат у Донбасу измениће карактер

У случају да дође до испоруке украјинској војсци такве опреме, она ће моћи прецизније да лоцира противничке снаге и елиминише их оружјем које већ има, изјавио је заменик председника Одбора за одбрану Државне думе Франц Клинцевич.

ОЕБС

Како је најавио генерални секретар ове организације Ламберто Занијер, број посматрача у Донбасу биће повећан са 80 на 500.

Добијено из САД нелетално оружје довело би до промене ситуације на југоистоку Украјине, рат би стекао карактер високопрецизног, нагласио је Клинцевич.

Председник Петар Порошенко изјавио је да ће Украјина добити нелетално оружје из САД и других земаља.

Током посете САД он је тражио такве испоруке, а Међународни комитет Сената одобрио је нацрт закона о војној помоћи Украјини у 2015. години.

Помоћ ће бити у висини од 350 милиона долара, укљчујући оружје и беспилотне летелице, као и пружању статуса главног ванблоковског савезника. Међутим, нацрт закона за сада није одобрио Конгрес.

 (Advance, Глас Русије)