Прочитај ми чланак

ОПРЕЗ Манијаци нас гледају 24 часа дневно ФОТО

0

Међународна хакерска група пресрела је 313 сигурносних и веб камера из Србије чији се записи емитују уживо.

516357_1411291989_ffБеоград

Хаковано је више од пола милиона камера из чак 154 земље света, а жртве су сви корисници који на својим уређајима нису променили фабрички подешене сигурносне кодове (на пример: админ) и шифре (12345).

516541_kamere04-foto-sigurnosna-kamera_ig

Сајт чију адресу нећемо објављивати због заштите податка о личности свој бизарни садржај оправдава чињеницом да на тај начин жели да укаже корисницима на грешке које чине приликом употребе уређаја за снимање.

Хаковане камере у Србији непрекидно емитују записе са најразличитијих места – од приватних станова, фирми и локала до погребних предузећа. 

Провера основа за истрагу

Полиција и Више тужилаштво у чијој је надлежности Одељење за високотехнолошки криминал провериће да ли постоје основе за покретање истраге.

– Ово није први пут да су грађани пријављивали злоупотребу веб и сигурносних камера. Свака пријава се истражује, што ће полиција у сарадњи са тужилаштвом урадити и сада – кажу у тужилаштву. 

На снимцима се тако могу гледати појединци у својим становима, запослени у канцеларијама, купци по продавницама или гости неких локала.

Нарочито је забрињавајуће то што су међу овим снимцима и они с камера унутар кућа и станова, па би врло лако могло да се деси да се неко од нас угледа на сајту у потпуно интимним издањима – разголићени у дневној соби, на пример.

Да нико није безбедан, потврђује и чињеница да сајт емитује снимке камера постављених на улицама и другим јавним местима. Мајке које доводе децу у обданишта или ученици у школама такође су жртве неометаног шпијунирања.

516360_screenshot20140921111630_ffСомбор

Бескрупулозност хакера посебно се огледа у томе што са сајта нису изостале ни камере које надгледају непокретне и болесне старце, бебе у кревецима, па чак и дешавања у погребном предузећу. 

Хитно Закон о видео-надзору

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић каже да је овај случај још једна опомена да је Србији неопходан закон о видео-надзору.

– Закон би умногоме допринео томе да се овакве злоупотребе приватности сведу на минимум. Лично сам то иницирао, али се и даље ништа не решава – рекао је повереник. 

Иако су многе државе покренуле истрагу, сајт и даље ради, а дневно га посећује хиљаде људи. Стручњаци апелују на грађане да промене фабричке кодове и шифре, јер је то једина заштита од овог напада.

516361_screenshot20140921112747aaa_ff 

Нека гледају

Екипа “Блица” идентификовала је једну пресретнуту камеру из Србије која је постављена у познатом београдском локалу брзе хране. На снимку се видео радник који је чистио роштиљ. Јуче смо га затекли на истом месту и показали му његов “радни” портрет са сајта.

– Може да ме гледа ко хоће. Међутим, ова камера би требало да има сасвим другу намену, па ћу о овоме морати да обавестим газду – рекао је изненађени радник Марко Ј. 

(Блиц)