• Почетна
  • СВЕТ
  • Регион
  • НОВА ДРАМА У ВУКОВАРУ Хрвати поскидали све двојезичне плоче у граду, има ухапшених!
Прочитај ми чланак

НОВА ДРАМА У ВУКОВАРУ Хрвати поскидали све двојезичне плоче у граду, има ухапшених!

0

vukovar-cirilica1

Како јавља хрватски портал jutarnji.hr пред полицијом у Вуковару окупљају се чланови такозваног Штаба за одбрану хрватског Вуковара.

У Вуковару је, према наводима хрватског Радио Вуковара, данас скинута најпре двојезична табла с зграде Полицијске станице Вуковар, а затим и преостале двојезичне плоче са државних институција и установа.

Потврдио је то члан такозваног Штаба за одбрану хрватскога Вуковара и председник Координације удружења проистеклих из Домовинског рата града Вуковара Фрањо Шољић те рекао како су при томе ухапшене две особе од којих је једна 90 процентни ХРВИ (хрватски ратни војни инавалид). Остале плоче хрватски војници из ратова 90-их  скинули су и однели у канцеларију градоначелника да их он врати у Загреб.

Градоначелник Вуковара је Анте Пенев изабран из редова ХДЗ.

Све се то догађало у атмосфери обележавања оснивања хрватске 204. Вуковарске бригаде. Шољић је изјавио како су хрватски ратни ветерани показали заједништво те да ће тако и остати.

Очито је била реч о добро организованој и синхронизованој акцији више особа, припадника припадника популације хрватских војних ветерана, који су оправдали свој вандализам увређеношћу одлуком Уставног суда везаног за увођење двојезичности у Вуковару, због чега сматрају да плочама није место на зградама државних установа.

Полиција је након свега привела више особа које су учествовале у скидању плоча, а оне су након давања изјава пуштене својим кућама, док је један мушкарац задржан. Реч је о човеку који је разбио таблу на згради полицијске станице.

Све то догађало се у време док су се одржавали и други програми поводом годишњице 204. бригаде, којима су присуствовали и председник Хрватског сабора Јосип Леко, министар хрватских бранитеља Предраг Матић те жупан вуковарско-сремски Божо Галић и градоначелник Пенава.

Галић и Пенава накнадно су дошли у зграду полиције, где су их окупљени грађани који су чекали пуштање приведених поздравили пљеском.

– Што се тиче плоча које су стављене у моје име на градској управи заиста не знам што ћу учинити с њима. Намера ми је вратити их њиховим власницима, али прво требамо утврдити ко су они – рекао је Пенава по изласку из зграде полиције.

Грађани су се разишли након што су приведене особе пуштене на слободу.

Засада нема никаквих реакција вуковарских Срба на скидање ћирилићних табли у њиховом граду.

(Србин.инфо)