Прочитај ми чланак

Французи туже Србију због Татона

0

Bris-Taton

Гарантни фонд Француске поднео је тужбу против Републике Србије због накнаде материјалне штете која је уплаћена породици Бриса Татона, убијеног у Београду.

Новац који је француски Фонд исплатио породици, 300.000 евра, требало је да Србија у одређеном року уплати назад у касу Фонда, што се до данас није догодило.

„Француска је, најпре, послала предлог за мирно решење српском Републичком правобранилаштву, како би избегли да случај поново излази на суд. С обзиром на то да је изостао одговор у предвиђеном року, Фонд је поднео тужбу. Виши суд у Београду још није заказао прво рочиште, а због штрајка адвоката, питање је када ће се то и десити“, рекао је за „Блиц“ заступник Гарантног фонда Зоран Јањић.

Породица Татон је прво покушала директно од Србије да наплати одштету, али је спор вођен пред Вишим судом више од две године. Родитељи убијеног навијача Тулуза тражили су 300.000 евра одштете јер „полиција није предузела ништа да би заштитила безбедност француских држављана који су нападнути 17. септембра 2009. године, када је њихов син зверски убијен“.

Државни заступници МУП-а у целости су оспоравали захтев за накнаду штете породице Татон, тврдећи да је полиција предузела све неопходне мере да се спречи насиље навијачких група. На суђењима су, чак, приказивали и тајне полицијске планове за одржавање јавног реда током спортских приредби.

Читав спор се међутим, одвијао веома споро у Вишем суду, због чега је постојала опасност да Татонови, због застаревања, остану без новца који им следује у Француској. На предлог адвоката Слободана Ружића, они су пре четири месеца повукли тужбу против Србије, а новац им је исплаћен у Француској.

Брис Татон је 17. септембра 2009. претучен на Обилићевом венцу у центру Београда, уочи фудбалске утакмице београдског Партизана и француског Тулуза. Нанете су му тешке повреде главе, а од удараца шипком по грудима имао је повреде аорте и крварење у грудном кошу. Преминуо је 29. септембра у Клиничком центру Србије.

За Татоново убиство осуђено је 14 навијача на казне од четири до 15 година затвора, након што је Апелациони суд преполовио казне изречене првостепеном пресудом Вишег суда. Такве казне су им још умањене за четвртину одлуком по Закону о амнестији из новембра 2012. Њихови браниоци два пута су покушали да понове суђење, али је Виши суд одбијао њихов предлог да се саслушају нови сведоци.

(Б92)