Прочитај ми чланак

ПОД ОКРИЉЕМ ЕУ: Српски војници против крволочних пирата

0

Контингент од 214 мировњака ВС богатији је за још 12 чланова мисије „Аталанта“, под окриљем ЕУ, у оквиру које од пирата чувају бродове са храном за Сомалију.

516315_slika-4_fОпрез: Припадник ВС на броду „Каролина скан“Ф

Предвођени капетаном Гораном Стеванчевићем, они се ових дана укрцавају на кипарски брод „Доуро“ – од милоште већ прозван „Ђуро“.

– Ето, свима дају женски брод, а нама дају мушки – у шали прича старији водник прве класе Бранислав Сладојевић, алудирајући на то да је први тим четири месеца био на броду „Каролина скан“.

Друштво ће им правити посада сачињена од Филипинаца, док су капетан и први официр Пољаци. Мисија је круна двогодишњих припрема током којих су се обучавали и у бази Лоријен у Француској и НАТО бази Соуд на Криту.

Аутономни тим чине припадници Специјалне бригаде.ВС, од којих су само заставници Љубиша Анђелковић и Жељко Миковић раније провели дуже време на мору. Као поморски диверзанти обезбеђивали су школски брод „Јадран“ на крстарењима.

Сви су, међутим, уверени да су се максимално спремили за предстојеће задатке и да ће на најбољи начин представљати и Србију и њену Војску.

 

Први тим

Први тим ВС у операцији „Аталанта“ чувао је брод „Каролина скан“, на који су дошли као замена за литванске мировњаке. Смена је обављена у луци у Џибутију.

vojnici-srbije-pri-misiji-un

 

– Ово је и лични и професионални изазов, али и начин да представимо нашу земљу и да се упоредимо са другим армијама – каже старији водник прве класе Милош Поповић.

Упознати су са свим ризицима, увежбали су неопходне процедуре за контролу брода, бродских просторија, терета…

 

Други тим

Дванаесторица припадника Специјалне бригаде Војске Србије наредна четири месеца провешће у обезбеђењу кипарског брода „Доуро“.

srb1248-medium_f

 

– Највећи ризик је при утовару и истовару робе, јер је могуће да се неки од радника, који је можда повезан с пиратима, завуче на брод и одатле искочи у тренутку када би га пирати напали – објашњава заставник Анђелковић.

Научили су и на шта треба да обрате пажњу када уоче сумњиви брод на пучини. Уколико се на њему налази више антена него што је потребно једном рибарском броду, ако вуче или носи на себи више брзих чамаца – скифова, дугачке мердевине, сигурно је реч о пиратима, који ће искористити тренутак, најчешће предвече или у рано јутро, да се приближе потенцијалном плену. Осим тога, у Сомалији претњу представљају и припадници групе Ал Шабаб, једног крила Ал Каиде.

 

230 припадника ВС тренутно је у мисијама

350 припадника ВС биће у мировним мисијама до краја године

143 припадника ВС налази се у Либану, што је највећи контингент

 

(Блиц)