Прочитај ми чланак

Лешак тражи да се припоји Србији

0

Мештани Лешка, српског села у општини Лепосавић на северу Косова са око 6.000 становника, покренули су иницијативу да се припоје ужој Србији, као што су били до 1959. године. Албанци га у Приштини сматрају својом територијом и позивају се на самовољну одлуку Петра Стамболића, Титовог блиског сарадника, који је Лешак, са још три чисто српске месне заједнице: Бистрицом, Врачевом и Белим Брдом, поклонио Фадиљу Хоџи, Вели Деви и другим тадашњим властодршцима у Приштини.

zlatibor-djordjevicРазочаран у српску власт: Златибор Ђорђевић

Више од 10.000 Срба и држављана Србије „утеранио“ је тада, вољом и интересом једног човека и партијским декретом против кога нико није смео да се буни, у АП Косово које ће, четири деценије касније, уз помоћ НАТО бомби и моћника из света, постати независна држава. Све се, како је забележио сведок тог времена, недавно преминули Станимир Јаснић из Лешка, догодило без икаквог повода, током једне пијанке, између две здравице.

Некада богат крај, рударско и пољопривредно место, које покрива заједно са Бистрицом, Врачевом и Белим Брдом огроман део Копаоника, знатан део Рогозне и велики део плодне долине Ибра, од тада постаје „слепо црево“ и уже Србије и Косова и углавном стагнира. Скоро половина становништва се одселила, а они који су остали, упркос свим настојањима да се „врате у Србију“ у томе нису успели.

– Ми баш ничега заједничког нисмо имали са Косовом и са Приштином, немамо ни данас, Рашка нам је удаљена 15, а Приштина 150 километара, нажалост Приштина нам је деценијама кројила судбину, а наши властодршци само су, зарад својих фотеља, климали главом. Кад год би покренули иницијативу да се „вратимо у Србију“ глатко би је одбијали, најпре у Лепосавићу и Косовској Митровици, а потом и у Приштини и Београду – каже Живојин Станић, пензионисани наставник из Лешка и један од заговорника „отцепљења од Косова“. 

Подршка из Врачева, Бистрице и Белог Брда

– Ускоро ћемо сести за сто и са челницима МЗ Врачево, Бистрица и Бело Брдо да видимо шта нам је чинити. До сада су иницијативе о припајању Србији покретали појединци и групе грађана, ово је први пут да формирање општине тражи и МЗ, надамо се да ћемо, ако не од актуелних власти, добити подршку од великог броја житеља Србије – каже Милутин Стефановић, председник МЗ Лешак. 

– Никада Лешак, Врачево, Бистрица и Бело Брдо нису били територија Косова, увек смо били „поносни део Србије“. Жалосно је што нам ни у време Милошевића и касније није дозвољено да ту велику грешку исправимо – истиче Обрад Милић, житељ Лешка који себе не види у независном Косову.

Златибор Ђорђевић, председник Удружења „Стара Србија“ у Лешку да је свестан да је сада теже вратити Лешак под управу Србије, али додаје да се људи у овом месту неће предати. 

Наде у заједницу српских општина

У Лепосавићу се надају да ће, упркос свим опструкцијама из Приштине, ускоро бити формирана Заједница српских општина (ЗСО) која је предвиђена Бриселским споразумом, да Албанци неће имати контролу над севером Косова и да нема разлога да се житељи Лешка штите формирањем општине и припајањем Србији. 

– Ово је чисто српски крај, наслоњен на Србију и чврсто повезан са Србијом који треба да остане део Србије. Тражили смо то од свих прошлих, тражимо и од садашњих српских власти да нам помогну, али нас изгледа нико не чује – разочаран је Ђорђевић.

Ипак, људи у Лешку, листом су уверени да још није касно да се исправи велика неправда. Зато су недавно, на Савету МЗ одлучили да покрену иницијативу за формирање општине Лешак.

(Вести)