Прочитај ми чланак

КИЈЕВ ПРОДАО ИСТОЧНИ ДЕО УКРАЈИНЕ америчким нафтним компанијама

0

KIJEV PRODAO ISTOČNI DEO UKRAJINE američkim naftnim kompanijama

Како пише познати војни руски портал topwar.ru, украјински војници који се боре у источној Украјини су средство америчких нафтних компанија, које су са пучистичком владом у Кијеву склопиле уговор по коме имају ексклузивно праву да експлатишу гас из шкљица у Доњецком, Харковском и Луганском региону; и да, ако је то у њиховом интересу, расељавају домаће становништво са њихових поседа.

Кијевска пучистичка влада, која је под контролом украјинских олигарха, (и сам садашњи пучистички предсеник Украјине Петро Порошенко је олигарх) је 24.01.14′ склопила тајни уговор са нафтним компанијама Шел и Шеврон омогучивши им ексклузивно право да у источној Украјини експлоатишу гас из шкрљица, наредних 50 година, са тиме, како наводи topwar.ru, да могу сами, без одобрења будуће владе у Кијеву продужити уговор и на наредни период – тачке 2.5.3. реченог уговора.

Приватизација рудника

Споразумом који ће потписати ЕУ и Украјина Кијев се обавезао да ће приватизовати све руднике у источној Украјини и понудити компанијама, које долазе из Уније, по праву прече куповине.

Пучисти у Кијеву су се и обавезали да уколико нафтне компаније сматрају да на нечијем приватном поседу постоје налазиште гаса или нафте, могу да власницима таквих парцела понуде и сами цену; но, у случају да власници одбију да продају своју земљу Шелу или Шеврону, украјинска држава је дужна да безусловно откупи такав приватан посед и да да наведеним компанијама по цени коју за то земљиште они нуде – члан уговора 37.2 (б).

Похлепа нафтних компанија је ишла и дотле да је овим тајним уговором, између њих и пучистичке владе у Кијеву одређено и то да трошкови уређења земљишта иду на рачун украјинске владе која ће то платити из свог удела којег има у експлоатацији гаса из шкљица.

А врхунац издаје владе у Кијеву представља одредба уговора по коме у случају спора ње са Шелом и Шевроном Кијев се унапред одриче права да се тај спор решава на украјском суду, по украјинском Уставу, већ ће бити решаван на међународном суду, по међународним законима.

Другим речима, украјинска држава се прогласила за судске спорове на њеној територији, истовремено дајући права нафтним компанијама како га је имала нацистичка Немачка на територијама својих сателита (Независне државе Хрватске, Словачке, Румуније и Мађарске) за време Другог светског рата.

istocna ukrajina nalaziste gasa d

НАЛАЗИШТА ГАСА

Ово су градови за које спрепоатавља да имају налазиште гаса из шкрљица:

Славянск, Изюм, Барвенково, Краматорск, Дружковки, Балакле, Гусаровка, Савинцы, Червонный Оскол, Красный Лиман, Северск, Ясногорка, Авдеевка, Красногоровка, Орловка, Камышевка, Новогригоровка, Новониколаевка, Торецкое, Александровка, Новоалександровка, Очеретино, Петровское, Великая Камышеваха, Червоный Шахтёр, Петровское.

(Србин.инфо)