Прочитај ми чланак

ДРАГАН ПЕТРОВИЋ: Делиће нам још лекције због Путинове посете

0

Питање Кирбија зашто Путин долази показало је да су односи између Москве и Вашингтона озбиљно погоршани и да Америка тежи да одбрани јаке позиције у Србији.

dragan-petrovicПолитичка елита је блиска САД, али наш народ традиционално подржава Русију

То у интервјуу каже др Драган Петровић, виши научни сарадник Института за међународну политику и привреду у Београду.

– Када у дипломатској пракси која подразумева одређена правила понашања и уважавање јавно поставите такво питање, онда је то јасан показатељ озбиљно поремећених односа између две земље. Није случајно што је питање о доласку Путина постављено у Србији. Политичка елита Србије је више наклоњена Западу, али јавно мњење већински нагиње ка Русији, према којој осећа језичку, историјску и религијску блискост. Мислим да је Америка показала страх да долазак руских државника у Србију може открити прави пулс народа и да Путин у том смислу може профитирати.

Да ли то значи да би долазак Путина довео до већих притисака Америке на Србију?

Кроз изјаве америчког амбасадора приметна је тенденција Вашингтона да појачава притисак на политички и друштвени естаблишмент Србије. Могуће је очекивати притисак на политички врх, али мислим да ће се на томе и завршити. 

Шанса из Кине

За децембар је најављена и посета кинеског премијера Србији.

То је дивна прилика да испоштујемо сва четири стуба спољне политике који чине Америка, ЕУ, Кина и Русија. Наши државници су већ ишли у посете Кини и треба искористити долазак кинеског премијера за јачање економских и политичких националних интереса. 

А притисци ЕУ на Србију?

Олакшавајућа околност је да степен конфликта старе Европе (Немачка, Француска, прим. аут.) са Русијом мањи него у случају Москве и Вашингтона. Њима није у интересу да се због Путинове посете Београду конфронтирају са Москвом и сигурно ће избећи да то учине.

Како мислите да ће Путин проценити климу која у Србији влада пред његов долазак, пре свега противљење америчког амбасадора?

Премијер Вучић је на питање америчког амбасадора о Путиновом доласку реаговао дефанзивно. Он покушава да арбитрира у оквиру четири центра моћи (Америке, ЕУ, Кине и Русије) и не жели да се замера ниједној сили. Већина земаља би у таквој ситуацији такође деловала пасивно. Не верујем да ће Путин на узорку те мале изјаве сагледавати укупну политику Београда. Нема никакве сумње да долази у земљу која је традиционално пријатељска. Такође, треба очекивати да ће Путин у случају доласка учинити гест којим ће истаћи наклоност грађана Србије према Русији, као што је то 2011. учинио посетом Звездином стадиону где је дочекан овацијама. То је управо оно од чега Америка стрепи.

Колико дуго можемо овако седети на две столице?

Пре бих рекао да смо у подређеном положају. Нисмо чланица НАТО, ни ЕУ, ни Царинске уније са Русијом… Званично заузимамо неутралну позицију и она ће тако остати до даљег. Па ни европске престонице не предњаче у вређању Русије за рачун Америке. Оно што пак јесте реално у скоријој политичкој будућности је да ће се руски утицај на Балкану повећати. Ту су два важна фактора: изградња Јужног тока и подела Украјине. Русија преко југоистока продужава утицај. 

Биографија

Др Драган Петровић дипломирао је на четири факултета Универзитета у Београду: на Економском (1999), на социологији (2000), на историји (2000) и на Политичким наукама (2002). Докторирао је на Природно-математичком факултету у Новом Саду. Стално је запослен у Институту за међународну политику и привреду у Београду, као виши научни сарадник, где се поред целине међународних односа бави посебно Русијом и постсовјетским простором. 

(Блиц)