Прочитај ми чланак

ДАЧИЋ: Сиромаштво обара српски наталитет

0

ivica dacic srpski natalitet

Потпредседник владе Ивица Дачић изјавио је вечерас да забрињава податак да је просечна старост становништва у Србији највиша у југоисточној Европи.

Забрињавајући податак је и да на једног запосленог имамо једног пензионера, истакао је Дачић.

У говору на специјалној седници Генералне скупштине УН посвећеној Програму акције Међународне конференције о становништву и развоју након 2014. године, Дачић је рекао да је заједнички задатак да се умање проблеми негативне стопе наталитета, демографског тренда старења популације, великог броја емиграната и незапослености младе популације, као и последице које ти показатељи имају на економски раст.

„Тешка економска ситуација у земљи утицала је на пад наталитета.“

Током последњих педесет година, удео младе популације се скоро преполовио, а око 20 одсто становништва чине људи старости од 65 и више година. Посебно је забрињавајуће да у Србији данас на једног запосленог имамо једног пензионера. Пре тридесет година тај однос је био четири према један“, рекао је Дачић.

Он је додао да је и питање миграција становништва кључно за Србију.

„Сваке године се из земље исели близу 30.000 становника, који су највећим делом вишег или високог образовања и за око десет година млађи у односу на наш старосни просек. Суочени смо, дакле, са континуираним ‘одливом мозгова’. Тешко је помирити се са тим бројкама, ако се присетимо да је Србија крајем 19. и поцетком 20. века, по статистикама, имала највећи прилив имиграната у свету, одмах после САД. Углед Србије је био такав да су многи истакнути научници, лекари, политичари желели српско држављанство“, рекао је он.

Према Дачићевим речима, високо место на агенди српске Владе заузима побољшање положаја жена.

„Број жена на функцијама је повећан, а њихов удео у необразованомделу становништва мањи. Смртност трудница и породиља у Србији је у протеклих десет година смањена на ниво просека европског региона, а број прекида нежељених трудноћа скоро преполовљен“, рекао је он.

Он је поновио да је Србија у потпуности посвећена економском опоравку, унутрашњим реформама а да чланство у ЕУ остаје први спољнополитички приоритет.

(Бета, Фото: Б92)