Прочитај ми чланак

АУСТРИЈА: Запад изазвао кризу у Украјини

0

Бивши посланик странке Зелених Аустрије у ЕП, Јоханес Фогенхубер, оштро је критиковао улогу САД и ЕУ у украјинској кризи тврдећи да је Запад изазвао ту конфронтацију.

johanes-fogenhuberЈоханес Фогенхубер

Фогенхубер је указао да имамо тренутно непотребан и веома опасан рат у Европи, који је праћен на обе стране пропагандним ратом, са две потпуно различите приче, преноси бечки дневник „Винер цајтунг“.

 

Шеф ЦИА са нацистима

У Кијеву је у актуелном конфликту миниран украјински демократски покрет и инструментализован све до плаћених демонстраната, војних саветника до највиших позиција, и шефа ЦИА који је тамошњу политику испреговарао, уз отворену сарадњу са десничарским екстремистима, навео је Фогенхубер. Он је уверен да САД желе да овим заврше окружење Русије. „Без Украјине Русија не може да се брани, а прикључење Кијева НАТО-у је за Москву значајна претња. Други циљ је да се Европа спречи у сваком даљем политичком уједињењу, да се врати НАТО-у у предратни поредак, као и под хегемонију САД“, подвукао је политичар Зелених Аустрије.

 

Сто година после почетка Првог и 75 година од почетка Другог светског рата у Европи, по његовим речима, влада расположење као да се налазимо у времеплову, где се подстиче ратно расположење, постоји јединствени фронт у европским медијима, као пре Првог светског рата.

Фогенхубер сматра да је криза изазвана у САД где превладава мишљење да су победили у хладном рату и да сада имају право да ставе под своју власт некадашње предворје Совјетског савеза.

„Водећи геостратег САД, Збигњев Бжежински, навео је све циљеве Америке у вези с Русијом свеобухватно, а они предвиђају дестабилизацију и окруживање. То се и дешава од 1991, иако је неширење НАТО прихваћено као цена немачког уједињења“, прецизирао је он.

По његовом мишљењу, једна од највећих грешака била је што државе источне и средње Европе нису прво примљене у ЕУ, па тек онда у НАТО. Фогенхубер сматра да је то био главни грех, који је довео до тога да су те државе, које још нису изградиле поверење према Европи, доспеле у сферу утицаја САД.