Прочитај ми чланак

Спомен-крст за убијене сарајевске Србе

0

Krst-Zlatiste

На Златишту изнад Сарајева освануо је спомен-крст, који је поставио Савез логораша Републике Српске у знак сећања на више од 6.500 убијених сарајевских Срба током рата у БиХ.

Председник Савеза логораша РС Бранислав Дукић рекао је да је постављањем крста на Златишту ова организација „испунила раније обећање и демантовала све спекулације о одустајању од спомен-крста“, преноси Бета.

Дукић је казао да нико нема право да забрани сећање на 6.500 људи страдалих у Сарајеву, као што нико нема право да пориче да је у том граду било 126 логора.

Заменик председавајућег Дома народа у парламенту БиХ Сташа Кошарац рекао је да постављање спомен-крста на Златишту „није провокација Бошњака у Сарајеву“, већ начин да се „будућим генерацијама скрене пажња на оно што се Србима у Сарајеву дешавало у рату“.

Према његовим речима, ради се о привременом решењу, јер постоји намера да се на том месту изграде црква, крст и споменик, који ће „указивати на све страхоте које је српски народ у Сарајеву прошао од 1992. до 1995. године“.

Сарајевски медији пренели су јутрос вест о подизању спомен-крста на Златишту, уз оцену да се ради о провокацији грађана Сарајева, с озбиром на да је током рата град гађан управо с те локације.

Крст је обојен у бело и висок је око десет метара.

(РТС)